Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Velika noč na Švedskem

| 10.04.2015, 11:36 Matjaž Merljak

Letos je bila velika noč na prvo nedeljo v mesecu in župnik za Slovence na Švedskem Zvone Podvinski je tako obiskal rojake v Landskroni in nato še najjužneje - v Malmöju.

Med enim in drugim krajem je obiskal še nekaj rojakov po njihovih domovih. Starejši rojaki in bolniki, ki je župnik Zvone Podvinski obišče ob praznikih, so veseli, srečni in hvaležni: „Če smo kdaj duhovniki, smo v teh trenutkih, ko ljudje ne morejo v cerkev, pa bi radi prišli, pa Cerkev po duhovnikih prihaja k njim, da jim izkazuje svojo materinsko ljubezen.“

Srečanje v Malmöju je minilo ob lepi sveti maši, ki jo je obogatilo lepo petje. Po maši v so se rojaki zbrali v dvorani pri skupnem druženju. Župnik Podvinski je pri razmišljanju v pridigi vsem postavil vprašanja: ali je Kristus res vstal? Ali je vstal v meni, v tebi? Ali sem velikonočni kristjan ali samo človek tradicije? Zvone Podvinski se je namreč ob polnih cerkvah ob blagoslovu velikonočnih jedil na veliko soboto vprašal, kje so ti ljudje med letom, saj jih ni videti in kaj bi bilo s tem krščanstvom, če bi se zgodilo kaj takega kot v Siriji.

Na velikonočni ponedeljek so imeli srečanje še s slovensko skupnostjo v Göteborgu. Zvone Podvinski je dejal, da je je dobro, da praznujejo na ta dan, saj tako praznovanje poteka v veselju in umirjenosti, brez hitenja.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.