Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Med sveto mašo v cerkvi Marije Pomagaj (foto: Marko Vombergar)
Med sveto mašo v cerkvi Marije Pomagaj

Velika noč v Buenos Airesu

| 08.04.2015, 11:53 Matjaž Merljak

O praznovanju velike noči smo se za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini pogovarjali z duhovnikom Francijem Cukjatijem, ki duhovno skrbi za slovenske rojake v dveh slovenskih domovih: Slomškovem domu in na Pristavi v Buenos Airesu.

Priprava na veliko noč je v slovenski skupnosti v Buenos Airesu potekala od doma do doma različno. V Slomškovem domu na primer so imeli na postne petke po stari tradiciji križev pot, ki so ga molili ljudje sami, med tem pa je bil duhovnik na voljo za spoved.

Veliki teden se začne s cvetno nedeljo. K mašam in blagoslovu zelenja, ki je po slovenskih krajevnih domovih, pride veliko ljudi. V Slomškovem domu in na Pristavi so imeli procesijo okrog igrišča za odbojko. Otroci že dan prej izdelajo butarice, nekaj tudi za prodajo. Po nekaterih domovih je zvečer križev pot.

Vsi obredi v velikem tednu so v Slovenski hiši. Vsak večer ga vodi eden od duhovnikov, drugi pa je na voljo za spoved. Po maši zadnje večerje na veliki četrtek so ure molitve: najprej imajo svojo uro starejši, nato pa mladi. Zbrani so do poznih večernih ur (enajstih ali polnoči) in mladih, ki pridejo iz vseh okrajev, je bilo letos še posebej veliko. Obrede velikega petka je vodil naš sogovornik, v soboto pa je sveto mašo daroval delegat dr. Jurij Rode. V četrtek je bilo ljudsko petje, v petek je pel pevski zbor Naš dom San Justo, v soboto pa zbor Slomškovega doma. Na veliko noč je vsak dom praznoval po svoje, po sveti maši je bilo druženje.

Mladina iz Našega doma San Justo je križev pot, ki ga je v domačem domu imela na cvetno nedeljo, na veliki petek pripravila še v Slovenski hiši. Enourno dogajanje so v celoti pripravili in izvedli mladi.

V vsakem slovenskem domu mladi pripravljajo pirhe. Na veliko soboto blagoslov velikonočnih jedil po krajevnih domovih poteka dopoldne in popoldne. Na dvorišču Slomškovega doma se je zbralo veliko ljudi. Tisti, ki ne morejo k blagoslovu v svoj krajevni dom, jedila prinesejo v Slovensko hišo, kjer zvečer poteka velikonočna vigilija. Velikonočne vstajenjske procesije niso imeli, maše pa so bile po domovih ob običajni uri. Bile so bolj slovesne, po maši pa je bilo skupno druženje.

Ljudem so pri blagoslovu velikonočnih jedil razdelili posebno podobico z molitvijo papeža Frančiška za družine. G. Cukjati je še povedal, da so rojakom ob veliki noči voščili, da bi kot kristjani tradicije in navade, ki so jih dobili od staršev, ohranili, predvsem močno vero v vstalega Kristusa in bi to prinašali starejšim, ki so doma ali po domovih za starejše, da bi se počutili sprejete in cenjene.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...