Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
K blagoslovu jedil v Hildnu je prišlo tudi veliko srečnih staršev z malimi otroki. (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
K blagoslovu jedil v Hildnu je prišlo tudi veliko srečnih staršev z malimi otroki.

Velika noč v Essnu

| 07.04.2015, 11:46 Matjaž Merljak

Mnogi rojaki gredo za velikonočne praznike radi domov, saj tako lepega slovenskega praznovanja, kot je v domovini, v tujini ni mogoče doživeti. S tistimi rojaki v Nemčiji, ki so za praznike ostali doma, je bil slovenski župnik v Essnu Lojze Rajk.

Za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini je povedal, da ljudje še vedno radi prinesejo k blagoslovu velikonočnih jedil. V Hildnu v škofiji Köln se je tako zbralo več kot 100 ljudi, kar je več kot sicer pri slovenskih mašah. Blagoslov so imeli v dvorani ob cerkvi.

Nato je prevozil 80 kilometrov do Eschweilerja. Zbralo se je lepo število Slovencev, ki redno pridejo k mašam, pa tudi tudi Poljaki so prišli.

Po kosilu pri slovenski družini je odšel še v Krefeld, kjer se je poleg Slovencev zbralo veliko drugih, sledil je še blagoslov v Essnu.

V Hildnu so po blagoslovu šli v cerkev, počastili križ in zapeli Kraljevo znamnje.
V Hildnu so po blagoslovu šli v cerkev, počastili križ in zapeli Kraljevo znamnje. © Arhiv slovenske misije v Essnu

Blagoslov jedil v Hildnu je potekal v dvorani.
Blagoslov jedil v Hildnu je potekal v dvorani. © Arhiv slovenske misije v Essnu

Velikonočna vigilja je bila v Moersu v župniji sv. Jožefa. To občestvo je sicer vse manjše, a bogoslužje je kljub temu lepo doživeto. Za lepo petje so poskrbeli nekateri člani Slovenskega cveta in organistka Danica Ban.

Blagoslov jedil v Krefeldu 2015
Blagoslov jedil v Krefeldu 2015 © Arhiv slovenske misije v Essnu

Na veliko noč so se rojaki zjutraj zbrali v cerkvi Janeza Krstnika v Altenessnu. Imeli so tudi velikonočno procesijo, ki je Nemci sicer ne poznajo. Lepo je igral novi organist Davorin Starec, ki je na nemško prišel s tržaškega.

Na velikonočni ponedeljek je bila maša še enkrat v Altenessnu, nato pa je bilo srečanje s skupnostjo v Oberhausnu, ki je bil dolgo časa središče slovenske misije v tem delu Nemčije.

Blagoslov jedil v Eschweilerju 2015. Zadnjikrat smo bili v cerkvi Srca Jezusovega
Blagoslov jedil v Eschweilerju 2015. Zadnjikrat smo bili v cerkvi Srca Jezusovega © Arhiv slovenske misije v Essnu

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...