Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Velika noč v Sydneyju

| 05.04.2015, 21:32 Matjaž Merljak

Letošnjo veliko noč so rojaki v avstralskem Sydneyju praznovali v duhu božjega usmiljenja, ki nam ga je izkazal in ga izkazuje Bog, saj bomo kmalu začeli leto božjega usmiljenja.

V postnem času so se na veliko noč pripravljali tako s pobožnostjo križevega pota in tudi z zbiranjem pomoči za potrebna. Pater Darko Žnidaršič, ki je bil naš sogovornik v velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini, je podčrtal posebno skrb za bolnike in ostarele. Vsak mesec jih obiskuje približno petnajst in to ne samo na prvi petek. Tako jim pokaže, da niso pozabljeni.

Na cvetno nedeljo so prejšnja leta še izdelovali butarice, zadnja leta tega ne delajo več, saj je izdelovalcev premalo. Tako na cvetno nedeljo prevladujejo oljčne vejice in palmove veje, rojak, ki je mizar, pa je izdela male lesene križe, ki so jih pritrdili na oljčne vejice in s tem zbirali denar za misijone.

Na cvetno nedeljo imajo v cerkvi svetega Rafaela dramatiziran pasijon. Letos je bil obisk dober, saj je za praznike prišlo domov veliko mladih. Dober obisk je bil tudi na veliki petek, ki je tudi državni praznik. Tudi takrat so imeli dramatiziran pasijon, kjer lahko sodelujejo vsi ljudje v cerkvi.

Sodelavci pri pasijonu na cvetno nedeljo
Sodelavci pri pasijonu na cvetno nedeljo © Marta Magajna

Večji obisk je bil po pripovedovanju p. Darka Žnidaršiča tudi na veliki četrtek in veliko soboto. Le na velikonočno vigilijo je bilo manj ljudi, saj je deževalo in nekateri so se zbali povečanega prometa.

Na veliko noč je bila v Sydneyju jutranja vstajenjska procesija. Jutro je bilo sončno. Tudi v podružnici v Wollongongu je bilo sončno in kar 30 stopinj Celzija. Večerno sveto mašo je p. Darko daroval v Canberri, kjer se je 60 zbranih po maši udeležilo se blagoslova velikonočnih jedil in druženja.

Pri svetem Rafaelu na cvetno nedeljo 2015
Pri svetem Rafaelu na cvetno nedeljo 2015 © Marta Magajna

Na velikonočni ponedeljek bo sveta maša pri svetem Rafaelu in po njej bo kosilo v dvorani, sledilo pa bo prihovanja, ki je ena najstarejših prireditev, ki jih pripravljajo rojaki.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...