Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Maja Makovec Brenčič (foto: Univerza v Ljubljani)
Maja Makovec Brenčič

Kandidatka za ministrico za izobraževanje Maja Makovec Brenčič

| 28.04.2015, 18:37 Rok Mihevc

Predsednik vlade Miro Cerar za novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport predlaga prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič. Prvi odzivi na njeno kandidaturo so v strokovni javnosti večinoma pozitivni. V koaliciji Cerarjevi izbiri zaupajo, v opoziciji pa imajo nekaj zadržkov, a bodo počakali na zaslišanje pred odborom državnega zbora.

Premier je ime kandidatke za ministrico predstavil ob robu obiska ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti na Igu. Kot je pojasnil, se je za Makovec Brenčičevo odločil, ker je izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena. Po njegovem gre za kandidatko, ki je intenzivno vpeta ne samo v področje visokega šolstva, pač pa je tudi zelo mednarodno aktivna. Hkrati razume pomen šolstva in še posebej visokega šolstva za gospodarstvo in druge sfere v družbi.

Makovec Brenčičeva je v prvi izjavi poudarila, da je bila odločitev, da privoli v kandidaturo, težka, pretehtala pa je odgovornost do stanja na področju, ki ga pokriva ministrstvo. Ob tem je poudarila, da je področje izobraževanja, znanosti in športa resor, kjer se ustvarja znanje, "znanje pa je vrednota in temelj razvoja danes in v prihodnosti". Med prioritetami je poudarila stabilnost financiranja v celotnem resorju in zagotavljanje kakovosti izobraževanja v celotni vertikali. Kot je napovedala, bo bolj poglobljeno in celovito razlago svojih načrtov podala na predstavitvi na matičnem parlamentarnem odboru. Je pa poudarila, da gre za kompleksen resor.

Prvi odzivi na kandidaturo za ministrico za izobraževanje so v stroki večinoma pozitivni.

Podpredsednik rektorske konference Dragan Marušič meni, da novo ministrico čaka mnogo izzivov, saj "je celotno slovensko šolstvo, od vrtcev do univerze, potrebno temeljitih posegov". Pri tem največ upov polaga v posege v visokošolski prostor, kjer izpostavlja predvsem potrebo po odpravi posledic bolonjske reforme in ureditev stabilnega financiranja univerz in drugih visokošolskih zavodov. Kandidatko sicer pozna, njegove izkušnje z njo pa so dobre.

Visokošolski sindikat Slovenije pa si od bodoče ministrice želi jasne opredelitve do javnega in zasebnega interesa v visokem šolstvu in znanosti, uskladitev letošnjega proračuna za visoko šolstvo s socialnim sporazumom in sodelovanje s socialnimi partnerji pri pripravi nove zakonodaje. Pri tem v sindikatu ocenjujejo, da je dobro, da na ministrski položaj prihaja nekdo, ki to področje pozna.

Direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS Jozsef Györkös od Makovec Brenčičeve pričakuje "ustalitev in predvidljivost financiranja znanosti" preko agencije vsaj v obsegu iz leta 2009. Sam upa, da bo lahko z Makovec Brenčičevo čim prej po uspešno zaključenih postopkih imenovanja navezal stike in ji predstavil prioritete.

Direktor Inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič pa jo sprejema "z velikim upanjem, da bo znanosti in tehnologijam dala težo, ki jima gre, če se naj Slovenija začne premikati naprej". V Študentski organizaciji Slovenije so s predlogom kandidatke zadovoljni. "Predlagana ministrica ima našo podporo, ki pa ni samoumevna, saj pričakujemo hitro ukrepanje in pozitivne rezultate," so zapisali v izjavi za javnost

Predsednik Veslaške zveze Slovenije Jošt Dolničar je opozoril, da mora država čim prej poskrbeti za razdelitev denarja, namenjenega za šport v tekočem letu, saj slovenske panožne športne zveze še kar čakajo na sredstva, ki jih športu na letni ravni namenja država. Od nove ministrice pričakuje nekoliko več podpore športnemu strokovnemu kadru in podporo razvoju infrastrukture.

Koalicijske stranke Cerarjevi izbiri zaupajo. V SD ocenjujejo, da je Makovec Brenčičeva verodostojna kandidatka, ki lahko resorju prinese stabilnost. V DeSUS zaupajo premierjevi presoji, zanima pa jih zlasti odnos kandidatke do javnega šolstva. V opoziciji pa so z odzivi še precej skopi, čeprav imajo nekaj zadržkov. V ZL so po besedah poslanca Mihe Kordiša prepričani, da Makovec Brenčičeva pooseblja neoliberalni pogled na izobraževalni sistem. A se bodo poslanci ZL o podpori kandidatki odločili po zaslišanju kandidatke pred odborom DZ. Enako bodo ravnali v NSi in ZaAB. V NSi sicer pričakujejo jasno strategijo razvoja šolskega sistema, ki ne bo zanemarjala tako javnega kot zasebnega šolstva. V ZaAB pa največjo težavo kandidatke vidijo v tem, da se nikoli ni resno ukvarjala s politiko. V SDS kandidature še ne komentirajo.

 

Makovec Brenčičeva poleg dela prorektorice Univerze v Ljubljani sicer opravlja tudi delo redne profesorice na ljubljanski ekonomski fakulteti. Borovničanka, ki bo letos dopolnila 46 let, širši javnosti doslej ni bila znana, čeprav naj bi bila leta 2011, ko se je s premierskega stolčka poslavljal Borut Pahor, celo med kandidati za predsednika vlade. Je članica vrste slovenskih in mednarodnih strokovnih ter znanstvenih združenj s področja mednarodnega poslovanja in trženja. Do aprila 2013 je predsedovala tudi svetu Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu.

Kot je napovedal premier, bo kandidaturo svoje že tretje ministrice za izobraževanje državnemu zboru predlagal v sredo, skupaj s kandidaturo Andreje Katič, ki jo SD predlaga za ministrico za obrambo po razrešitvi Janka Vebra s tega položaja. Zaslišanji obeh kandidatk pred pristojnima parlamentarnima odboroma bosta predvidoma prihodnji teden, DZ pa pa naj bi ministrici potrjeval na izredni seji 13. maja. Cerar je zatrdil, da je v razgovorih obema kandidatkama moral zastaviti številna tudi neprijetna vprašanja, saj da mora biti kandidat za ministra nesporen. Pri tem sta mu obe, kot je dejal, zagotovili, da nimata madežev iz preteklosti.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...