Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Marta Jerebič (foto: Izidor Šček)
Marta Jerebič

Pregled domačih dogodkov, od 17. 4. do 24. 4. 2015

Slovenija | 25.04.2015, 10:48 Marta Jerebič

Med političnimi dogodki odmeva odločitev ustavnega sodišča v zadevi Patria in izbor vodje obrambnega ministrstva. Na gospodarskem področju odmeva prodaja Žita. Svoje delo je začel novi veleposlanik pri Svetem sedežu, mariborska nadškofija čaka na posvečenje Alojzija Cvikla, končujemo pa teden molitve za nove duhovne poklice. Kultura je zabeležila Slovenske dneve knjige in 50 obletnico revije Ognjišče, šport pa je v pričakovanju svetovnega hokejskega prvenstva, kjer bo barve naših zastopal tudi hokejski zvezdnik Anže Kopitar.

POLITIKA IN GOSPODARSTVO

Ustavno sodišče je v četrtek razveljavilo obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria. Primer je vrnilo na prvo stopnjo v vnovično odločanje. Odločilo je tudi, da mora biti dodeljeno drugemu sodniku ljubljanskega okrajnega sodišča. Zadeva Patria je bila že dodeljena sodnici Tanji Lombar Jenko.

Krkovič in Črnkovič sta bila po objavi sodbe izpuščena na prostost, Janši pa se ni treba vrniti v zapor. Sodišče je med drugim ugotovilo kršitev načela zakonitosti v kazenskem pravu, pa tudi, da je bila Janezu Janši zaradi ravnanja predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše kršena pravica do nepristranskega sojenja.

"Ne obstaja več nobena obsodilna sodba. Vsakršno drugačno zatrjevanje je obrekovanje in pomeni kaznivo dejanje,« je jasen nekdanji ustavni sodnik Lovro Šturm.

Dan po eni najbolj odmevnih odločitev ustavnega sodišča v samostojni državi je bil organiziran "Shod zmage upanja, pravice in resnice". Pripravil ga je Odbor 2014, višek pa je dogajanje doseglo z govori Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

Proces Patria je po mnenju Janše razgalil vso bedo slovenskih sodišč. Zaradi procesa so on, njegova družina, soobsojena, SDS in država utrpeli veliko škodo, ki je nepovratna. Z razveljavitvijo sodbe pa po njegovi oceni zadeva še ni končana: »Danes tukaj slavimo zmago v bitki, vendar bo pot še dolga

Če smo dve leti poslušali, da je treba sodišča spoštovati, danes slišimo odkrito polemiko med sodišči in vidimo, da se sodišča niti med sabo ne spoštujejo, je dejal. »Danes vrhovi Okrajnega in Vrhovnega sodišča polemizirajo z Ustavnim sodiščem, skušajo prikazati neko vsebino v odločbi, ki jo pravzaprav ni in zdaj, če sem prav razumel – predsednica sodišča je celo med vrsticami rekla: prav, ste hoteli, da še enkrat sodimo, bomo pa še enkrat. Tako malo arogantno je bilo rečeno

Janša je sicer prepričan, da vnovičnega sojenja ne bo: »Zakaj jest mislim, da ne bo prišlo do ponavljanja farse, zaradi tega, ker je vsaj strokovna slovenska javnost šele po sedmih letih, šele v odločbi Ustavnega sodišča prebrala, za kakšno farso pravzaprav gre.«

Krkovič je odločitev ustavnih sodnikov pozdravil. Kot je dejal, je še pred odločitvijo mislil, da je vlak ušel in da se bo morala Slovenija "blamirati pred Evropo". "Na srečo pa je ustavno sodišče ta vlak ustavilo in opralo obličje Slovenije," je dejal.

»Nikoli ne bom pozabil sojenja poštenega Slovenca," pa je dejal Črnkovič. Ob tem je poudaril, da je posel s patrijami dobil s pošteno ponudbo na razpisu, a so ga nato preganjali tisti, ki jim je vzel posel.

Zbrani so s transparenti in vzkliki pozvali k odstopu odgovornih v pravosodju, med drugim predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Ta je v Odmevih na Televiziji Slovenija zatrdil, da je vrhovno sodišče v zadevi Patria odločilo "po najboljšem videnju zakona, ustave in po vesti". Sam pa ne misli odstopiti, saj bi bilo to po njegovem mnenju "sporočilo sodnikom, da bodo odstavljeni, ko ne bodo odločili tako, kot si nekdo želi.«

Tudi predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk razlogov za odstop kogarkoli ne vidi, tako tudi ne razloga za odstop sodnice Barbare Klajnšek, ki je trojico obsodila na prvi stopnji.

Med odzivi na razveljavitev sodbe omenimo samo Komisijo pravičnost in mir pri slovenski škofovski konferenci, ki je zapisala, da v tem postopku ni mogoče spregledati politične zlorabe prava in pravosodja.

Dodajmo pa še to, da je Odbor 2014 sklenil, da bo predsednika SDS Janeza Janšo predlagal za nagrado Vaclava Havla za človekove pravice Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Ocenjuje namreč, da si Janša nagrado zasluži zaradi svojega zavzemanja za demokratizacijo Slovenije.

Katičeva za obrambno ministrico

Stranka SD je medtem našla kandidatko za novo obrambno ministrico. Premierju Miru Cerarju je predlagala poslanko in podpredsednico državnega zbora Andrejo Katič. Ta je pojasnila, da se je za kandidaturo odločila po tehtnem premisleku. »Zavzemala se bom v smeri krepitve obrambno-varnostnega sistema kot celote ter še posebej na področju zaščite, reševanja in pomoči."

Cerar se strinja, tudi podpora koalicijskih partneric ni vprašljiva. Kritični so v ZL, v ostalih opozicijskih strankah bodo počakali na njeno predstavitev. Odločitev o izboru kandidata ali kandidatke za ministra oz. ministrico za izobraževanje, znanost in šport pa naj bi predsednik vlade in predsednik SMC Miro Cerar sporočil v torek.

Prodaja Žita

Žito, eno največjih prehrambenih podjetij v Sloveniji, je od torka v Hrvaških rokah. Konzorcij prodajalcev je namreč s hrvaško družbo Podravka podpisal pogodbo o prodaji dobrih 51 odstotkov delnic Žito. Podravka bo za vsako Žitovo delnico odštela 180 evrov, po zaključenem prenosu teh delnic pa namerava objaviti ponudbo za prevzem še preostalih. Kupci in prodajalec so zadovoljni, manj pa dobavitelji žita in del politike, saj je bila družba Žito doslej največji odkupovalec v Sloveniji pridelane pšenice in s tem pomemben člen slovenske žitne verige. V sindikatu kmetov se bojijo, da je s prodajo družbe za domače pridelovalce žit nastopil trenutek resnice. Direktor Podravke je sicer dejal, da se delavci nimajo česa bati. Podpisane pogodbe z dobavitelji bodo spoštovali, za naprej pa je še vse odprto.

Stavka zdravnikov, ogorčenje zaradi osnutka mreže urgenc

Zdravniki v sredo eno uro protestno niso delali. Za to potezo so se odločili, ker vlada še vedno ni sprejela standardov in normativov iz leta 2008. Če vlada njihovih zahtev ne bo uslišala, bodo 28. maja stavkali ves dan.

V lokalnih skupnostih in delu opozicije pa je završalo zaradi osnutka mreže nujne medicinske pomoči, ki ponekod predvideva ukinitev urgenc. Osnutek pravilnika med drugim določa, da je sprejemljiv dostopen čas do življenjsko ogroženega bolnika v mestu 10 minut, na periferiji pa 20 minut. Po mnenju SDS to vodi v diskriminacijo in delitev na prvorazredne in drugorazredne državljane. Direktor kamniškega zdravstvenega doma, Sašo Rebolj, ki naj bi po novi shemi ostal brez urgence, opozarja: »Mreža, ki zagotavlja enakomerno čim večjega števila prebivalstva seveda ne more biti koncentrirana okrog Ljubljane, kot je to v primeru Ljubljane in Domžal, potem pa praktično od Kamnika, preko Kamnika, do Velenja in Celja ni več nobene enote

CERKEV

Slovenija ima novega veleposlanika pri Svetem sedežu. Karierni diplomat Tomaž Kunstelj je v ponedeljek papežu Frančišku predal poverilna pisma. Gre za izkušenega diplomata. V Peterletovi vladi je bil svetovalec za zunanjo politiko. Na zunanjem ministrstvu je od leta 1993 in je opravljal več pomembnih dolžnosti. Med drugim je bil generalni sekretar ministrstva, vodja kabineta ministra, šef diplomatskega protokola, vodja veleposlaništva v Argentini in veleposlanik v Kanadi. Kunstelj je postal šesti slovenski veleposlanik v Vatikanu, pristojen tudi za suvereni malteški viteški red, katerega član je tudi sam. S papežem sta se pogovarjal o ljudeh, ki jih oba poznata še iz Buenos Airesa, kjer sta se tudi prvič srečala. Govorila sta o globalnih problemih in stiskah, s katerimi se sooča slovenska družba. Tu je Kunstelj poudaril pomen dialoga. O odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem pa je dejal, da so bili ves čas odprti in naklonjeni. »Ko gre za sedanje stanje, čutimo še vedno posledice gospodarske krize iz konca prejšnjega desetletja in nekaj dilem, ki še niso razrešene, vendar mislim, da smo po nekem obdobju negotovosti, ko smo bili brez nadškofov v Ljubljani in Mariboru, ko Slovenska škofovska konferenca ni delovala s polnimi pljuči, če lahko tako rečem, sedaj prišli v situacijo, ko obstajajo pogoji za nadaljevanje tega dialoga in tudi za reševanje peščice odprtih vprašanj, saj mislim, da med Cerkvijo in državo ni velikih odprtih točk

Priprava na škofovsko posvečenje Cvikla

Mariborska nadškofija se medtem pripravlja na škofovsko posvečenje Alojzija Cvikla. Te dni je v mariborski stolnici v pripravi na ta dogodek potekala molitvena devetdnevnica. V sredo so se pri molitvi pri sveti Magdaleni v Mariboru zbrali tudi tamkajšnji jezuiti, ki so se poslovili od svojega sobrata. Novi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa sicer tudi v svoji novi vlogi računa na pomoč jezuitske skupnosti na pastoralnem področju.

Teden molitve za nove duhovne poklice

Molitev je sicer zaznamovala celotno Cerkev na Slovenskem, saj smo v tednu molitve za nove duhovne poklice, ki letos poteka pod geslom: Lepo je biti s teboj, Jezus! Posebej molimo za vse duhovne poklice, hkrati pa je to tudi priložnost, da globlje razmislimo o svoji življenjski poklicanosti, je povedala s. Štefka Klemen iz Centra za duhovne poklice.

Molitveni teden sklepamo na nedeljo Dobrega pastirja, ki je tudi svetovni molitveni dan za duhovne poklice. K tej molitvi še posebej vabi celjski škof Stanislav Lipovšek, ki ocenjuje, da je pomanjkanje duhovnih poklicev eden najbolj perečih problemov celjske škofije. »Namesto da bi imeli 30 novih bogoslovcev, imamo tri. Od 112 župnij je kar 36 takšnih, ki nimajo svojega duhovnika. Nekateri duhovniki upravljajo kar tri župnije.«

Škof Lipovšek je sicer na torkovi tiskovni konferenci predstavil slovesnosti in prireditve, s katerimi bo njegova škofija zaznamovala deseto obletnico ustanovitve. Poudarek bodo poleg vprašanju novih duhovnih poklicev namenili tudi pastoralni prenovi škofije.

Umrla msgr. Jezernik in msgr. Goličnik

Ob tem dodajmo, da je v Domu sv. Jožefa v Celju v torek umrl msgr. Maksimilijan Jezernik, dolgoletni rektor Papeškega slovenskega zavoda in neutrudni voditelj slovenske skupnosti v Rimu. Prav tako v torek je Bog k sebi poklical msgr. Jožeta Goličnika, ki je bil stolni dekan, voditelj Pastoralne službe v Mariboru, član Zbora svetovalcev in ravnatelj Nadškofijskega arhiva.

Simpozij o Strletu

V sredo pa so se na Teološki fakulteti v Ljubljani s simpozijem spomnili stoletnice rojstva božjega služabnika Antona Strleta. Na njem so se zbrali njegovi nekdanji slušatelji, profesorji te fakultete, sedanji bogoslovci in vsi, ki so ga poznali ali ga spoznavajo šele danes. Strle je bil desetletja predavatelj na Teološki fakulteti. Njen sedanji dekan prof. Christian Gostečnik ga je takole opisal: „To je bil človek, ki je bil najprej mož vere in to je tisto, kar ga je najgloblje zaznamovalo. Bil je profesor srca. Vse, kar je povedal, je prihajalo iz globin njegovega srca in njegove vere. In bil je tudi izjemen znanstvenik.“ V strokovnem delu simpozija so predavatelji osvetlili Strletovo duhovno in intelektualno rast, predavateljsko in dušnopastirsko delo, spregovorili so o njegovih objavljenih delih in povojnih procesih zoper njega in njihovo razveljavitev.

KULTURA IN DRUŽBA

V času Slovenskih dnevov knjige in na četrtkov svetovni dan knjige je po državi potekala tudi druga prireditev Noč knjige. Najbolj zgoščeno dogajanje je bilo v Ljubljani, ki je bila prepredena z ljubitelji branja. Eni so hiteli v knjigarne, drugi v knjižnico, tretje je zanimal NUK ponoči, kjer sicer udeležba ni ravno blestela.

S tednom knjige je letos sovpadala tudi dobrodelna akcija Podarimo knjige, ki jo organizira Mohorjeva družba iz Celovca v sodelovanju z republiko Avstrijo, s katero že tradicionalno podarjata knjige v skupni vrednosti 50 tisoč evrov socialnim in humanitarnim slovenskim ustanovam. Letošnji dobitniki so nevladne dobrodelne organizacije: Center Korak, Cirius Kamnik, Kralji ulice, Skala, Slovenska Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zveza slovenskih društev v Bosni in Hercegovini „Evropa zdaj“.

Ob tem omenimo, da je Revija Ognjišče prejšnjo soboto praznovala svoj 50. rojstni dan.

Dobrodelna ustanova Anin sklad, ki povezuje družine z več otroki, je prejšnjo soboto v Šentjakobu ob Savi pripravila tradicionalno srečanje družin, ki se je začelo s tisočo oddajo Radia Ognjišče Sobotna iskrica. Sledila je sveta maša v župnijski cerkvi, kjer je zbrane nagovoril lanski novomašnik, salezijanec Janez Suhoveršnik. Več kot 500 udeležencem srečanja je dejal, da življenje ni popolno, če v njem ni vere, upanja in ljubezni. „Vsaka družina se lahko Bogu zahvali, da ima otroke. Pri vsakem zdravem otroku se je vam, staršem, utrnila solza. Bogu moramo biti hvaležni za vsakega od nas in za naše družine.« Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc povedala, da je v zadnjih letih zaradi gospodarske in finančne krize precej upadlo število dobrotnikov, a kljub temu z mesečno donacijo pomagajo približno 150 družinam.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov pa je prejšnjo soboto s slavnostno akademijo v letnem gledališču na Studencu pri Domžalah praznovalo 25-letnico delovanja. Zbralo se je več kot 500 nekdanjih in sedanjih skavtskih voditeljev. Z obiskom sta skavte počastila koprski škof Jurij Bizjak in celjski škof Stanislav Lipovšek, zbrane je nagovoril tudi predsednik države Borut Pahor.

ŠPORT

Slovenska hokejska reprezentanca se že vneto pripravlja na svetovno prvenstvo, ki bo maja potekalo na Češkem. Pridružil se jim je tudi hokejski zvezdnik Anže Kopitar, član ekipe iz lige NHL Los Angeles Kings, ki se veseli igranja v slovenskem dresu. Sedemindvajsetletni Hrušičan je v ožjem izboru nominirancev za nagrado za najbolj športno igro ter nagrado za najboljšega napadalca lige NHL, ki se najbolj odlikuje v obrambnih nalogah.

Sicer pa vratar slovenske hokejske reprezentance Robert Kristan poudarja, da je cilj Slovenije ne glede na dosežke iz Sočija obstanek v eliti.

Prihodnji teden Slovenijo v Berlinu čaka zadnji test v dvoboju z Nemčijo, nato se bo začelo zares, prvi nasprotnik pa bo Belorusija, najverjetneje bo že uvod eden od ključnih dvobojev za varovance Matjaža Kopitarja.

Razpored v predtekmovanju, kjer se bo Slovenija pomerila z Slovaško, Dansko, Belorusijo, Norveško, Rusijo, Finsko in ZDA, je vsaj časovno zelo težak, saj bo reprezentanca kar dvakrat igrala dve tekmi, med katerimi bo manj kot 20 ur premora.

Odbojkarji ACH Volleyja so postali državni prvaki. Zanje je to 12. naslov in 11. zaporedni. Varovanci Bogdana Kotnika so tako dokazali, da so še vedno najboljši klub v Sloveniji.

Med košarkaricami pa so že 11. naslov državnih prvakinj osvojile Košarkarice Athleta Celja.

 

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.