Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Lovro Šturm (foto: ARO)
Dr. Lovro Šturm

Šturm o zadevi Patria: Opozorila številnih pravnikov so se izkazala za upravičena

Slovenija | 23.04.2015, 23:49

Po mnenju nekdanjega ustavnega sodnika Lovra Šturma je odločitev ustavnih sodnikov, ki so razveljavili sodbe proti Janezu Janši, Tonetu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču ter zadevo Patria vrnili na prvo stopnjo, ena najhujših možnih, ki jih lahko sprejmejo. Leti na ravnanje okrajnega, višjega in vrhovnega sodišča ter posredno tudi na ravnanje vrhovnega državnega tožilstva. Kot je pojasnil v pogovoru za naš radio, razveljavitev verige odločb pomeni ukor.

"Ustavno sodišče je ugotovilo, da v nobenem od treh primerov, ki jih je obravnavalo, ni bilo podanih dovolj določnih znakov konkretizacije kaznivega dejanja, torej znakov izvršitve kaznivega dejanja," je poudaril Šturm. Kot je dodal, je bilo to značilno za povojna sodišča, ki so v takratnem obdobju nasilja odločala kar počez, a so to po določenem času tudi opustila in skušala vzdrževati neko osnovno kategorijo standardov kazenskega postopka.

Šturm upa, da bo okrajno sodišče naredilo popravni izpit. "Ne pozabimo, soditi mora drugi sodnik. Sodnica, ki je odločila na prvi stopnji, je z izrecno določbo ustavnega sodišča izločena iz nadaljnjega sojenja. Drugi sodnik ima dovolj časa, da razpiše glavno obravnavo in na njej ob skrbni preučitvi razlogov ustavnega sodišča takoj razglasi oprostilno sodbo."

Janša, Krkovič in Črnkovič so z odločitvijo ustavnega sodišča popolnoma nedolžni, tako Šturm, saj država ni ničesar dokazala. "Ne obstaja več nobena obsodilna sodba. Vsakršno drugačno zatrjevanje je obrekovanje in pomeni kaznivo dejanje," je bil jasen Šturm.

Prepričan je, da gre za pomembno lekcijo, kakšno mora biti kazensko pravosodje v prihodnje. "Nikdar več se ne sme zgoditi, da bi potekalo, kot v procesu Patria. Ta je bil defekten, pravno pomanjkljiv, na kar smo številni strokovnjaki opozarjali od začetka. Opozorila so se izkazala za upravičena."

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...