Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Patria (foto: www.patria.fi)
Patria

Odzivi po odločitvi ustavnega sodišča v zadevi Patria

Slovenija | 23.04.2015, 21:30

Po odločitvi ustavnega sodišča, ki je razveljavilo sodbo v zadevi Patria in primer vrnilo na prvo stopnjo v vnovično odločanje, Janez Janša ostaja na prostosti, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič pa sta zapustila zapor na Dobu.

Črnkovič: Mnoge bo sram

Krkovič se je ob odhodu iz dobskega zapora novinarjem izognil, Črnkovič ne. "Ustavil sem se, ker trpite to čakanje, tako kot sem trpel ves dan, da sem dobil odločbo, da sem lahko šel ven," je dejal predstavnikom sedme sile. Namenil jim je tudi precej kritičnih besed. "Zavedajte se, da ste sokrivi takšnim odločitvam sodišč. Vi ustvarjate mnenje. Do mene ste bili zelo krivični. Z odločbo ustavnega sodišča ste za to prejeli tudi dokaz. Za dobro Slovenije in njenih ljudi vas prosim, da postanete bolj odprti, da razmišljate s svojimi glavami in ne padate na politične obsodbe." Z razveljavitvijo sodbe je drugače zadovoljen. Prepričan je, da bo zdaj, ko se je pokazala resnica, mnoge sram. Ali se bo odločil za odškodninsko tožbo proti državi, bo še sporočil.

Krkovičev odvetnik: Nova sodba bi lahko bila sprejeta do avgusta

Krkovičev odvetnik Jože Hribernik je ocenil, da je ustavno sodišče v veliki meri sprejelo argumentacijo obrambe. Opozoril je, da je ustavno sodišče dalo navodilo, da mora zadevo Patria v vnovičnem sojenju na prvi stopnji obravnavati drug sodnik ljubljanskega okrajnega sodišča in ne več Barbara Klajnšek. "S tem je potrjeno, da so bile tudi pri sojenju na prvi stopnji storjene hude procesne in ostale kršitve. Takšnemu sodniku se zadeva odvzame in dodeli drugemu." Hribernik je prepričan, da bi bila nova sodba lahko sprejeta do avgusta. Takrat naj bi namreč po nekaterih mnenjih primer zastaral.

Janšev odvetnik: Šlo je za sramoten in političen proces

Janšev odvetnik Franci Matoz je menil, da to ne drži. "Ustavno sodišče je namreč leta 2008 sprejelo ustavno odločbo, v kateri je zapisalo, da mora biti postopek v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe pravnomočno končan najpozneje v dveh letih po razveljaviti," je pojasnil na novinarski konferenci Odbora 2014. Odločitev ustavnega sodišča je po njegovi oceni pokazala, da je šlo za sramoten in političen proces. "Ni naključij. To sem povedal že leta 2010, to ponavljam zdaj. V naključja ne verjamem, sploh ne v takšnih primerih, ko se sodi politiku, predsedniku vlade, vodji opozicije. Naključij ni. Šlo je za načrten obračun z Janezom Janšo. Kolikor bi dopustili, da gre v teh primerih, kot radi rečejo sodniki, res za zmoto, potem sta možnosti le dve: ali naj vsi, ki so v tej zadevi odločali, zapustijo sodstvo, saj očitno niso sposobni opraviti svojega posla pošteno in korektno zaradi neznanja, ali pa so to počeli namenoma." Matoz pričakuje, da bo sodnik, ki bo znova odločal o zadevi Patria, opravil preizkus obtožnega akta. Kot je dodal, to lahko stori v enem mesecu. Ocenil je še, da bi ga moral zavreči.

Ferlinc o prevladovanju stališča močnejšega, vrhovno sodišče preučuje argumentacijo

Tožilec v zadevi Patria Andrej Ferlinc zadnjo odločbo ustavnega sodišča vidi kot spopad različnih stališč o isti stvari, kjer prevladajo stališča tistega, ki ima moč, da končno odloči. Po njegovem se je ustavno sodišče izognilo vprašanju o korupciji. Vrhovno sodišče želi najprej podrobneje preučiti argumentacijo, zato se bo odzvalo v prihodnjih dneh.

Odzivi že kapljajo tudi iz političnega sveta

Premier Miro Cerar je poudaril, da je treba odločitve sodišč spoštovati. Dejal je tudi, da bo treba počakati na razvoj dogodkov. Minister za pravosodje Goran Klemenčič je menil, da so ustavni sodniki s pravnega vidika jasno začrtali smer nadaljnjega postopanja v tej zadevi. Obenem je dodal, da se je odprlo tudi širše vprašanje zaupanja v ustanove pravne države. Prepričan je, da je za stabilnost pravnega in družbenega okolja v interesu vseh udeležencev tega postopka, da zadeva vendarle dobi tudi vsebinski epilog v obliki oprostilne ali obsodilne sodbe.

V Janševi SDS so poudarili, da odločitev ustavnega sodišča potrjuje, da so okrajno, višje in vrhovno sodišče delovali izključno politično in ne strokovno. "S to odločbo se kaže velika nezaupnica slovenskemu tožilstvu in pravosodju. Na osnovi nedokazanih in neugotovljenih trditev je sodstvo izpeljalo politični proces proti osebi, ki je ena ključnih v slovenski zgodovini. Žal se je ta proces proti Janezu Janši in na nek način tudi proti SDS v teh sedmih letih peljal tako, da so se vse prelomne odločitve, tako tožilske kot sodne, dogajale v času volilnih kampanj," je opozoril vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke Jože Tanko. Kot je dodal, so bile s tem sodnim postopkom zaznamovane tudi zadnje državnozborske volitve, saj je bil Janša takrat pozvan na prestajanje kazni. Odločitev ustavnih sodnikov ima po Tankovih besedah težo, ker je bila soglasna. Zato je menil, da morajo vsi, ki so sodelovali in sprejemali ključne odločitve v tem, kot je zatrdil, političnem sodno-tožilskem procesu, prevzeti odgovornost in zapustiti položaje. Še posebej je omenil odstop obeh predstojnikov tožilstva in vrhovnega sodišča ter članov sodnih senatov in tožilcev, ki so bili v to vpeti.

Kako so se odzvali v ostalih političnih strankah?

Za vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Juršo dejstvo, da je zadeva Patria padla z vidika procesnega prava, pomeni alarm, da se bodo določene stvari na področju slovenskega sodstva morale spremeniti. Kot so zapisali v SD, verjamejo, da bo primer razrešen še pred zastaranjem. Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je odločitev ocenil kot svojevrstno kozlovsko sodbo, ki dokazuje, da se ustavno sodišče ne zaveda več, kaj počne. Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je menil, da je ustavno sodišče še enkrat pokazalo svojo pristranskost. V N.Si so medtem poudarili, da je razveljavitev sodbe v zadevi Patria spet pokazala, da imata slovensko tožilstvo in sodstvo resne težave pri svojem delovanju. "Zelo dolg sodni proces in storjene procesne napake v tem primeru tako dodatno načenjajo ugled slovenskega sodnega sistema. Za demokratično in pravno državo je povsem nesprejemljivo, da zadeve v tako pomembnih sodnih procesih ostajajo brez končnega sodnega epiloga in bodo morda celo zastarale," so zapisali. Zahtevajo, da se razmere čim prej uredijo, da bodo sodišča delovala zakonito in bodo postopki izpeljani v krajših rokih kot do zdaj.Da soglasna odločitev z dodatnimi ločenimi pritrdilnimi mnenji kaže, kako napačni so bili pretekli očitki, da se levi in desni ustavni sodniki odločajo različno, pa je opozoril predsednik SLS Marko Zidanšek. "Postalo je povsem jasno, da imamo v našem sodstvu na eni ali več ravneh resne težave, ki jih moramo nemudoma začeti reševati. Povrniti moramo zaupanje državljanov v pravno državo. To zaupanje je zdaj v razsulu," je dodal in pozval k temeljiti reformi.

Zbor za republiko: Pravosodje je bilo zlorabljeno za obračun s političnim nasprotnikom

V Zboru za republiko so v odzivu na odločitev ustavnih sodnikov, ki jo pozdravljajo, zapisali, da vsaj na zadnji sodni instanci pravna država še deluje. "Zgroženi smo ugotavljali za demokratično državo nepredstavljivo dejstvo, da je nekdo lahko v kazenskem postopku in celo pravnomočno obsojen, čeprav dejanje, za katerega je bil obsojen, sploh nima znakov kaznivega dejanja. Opozarjali smo, da je tako mogoče obtožiti in obsoditi prav vsakogar ter da so takšne stvari v demokraciji nedopustne in predstavljajo hude kršitve človekovih pravic," so dodali. Prepričani so, da sta bila kazenski postopek in pravosodje zlorabljena za obračun s političnim nasprotnikom, zato pričakujejo, da bodo tisti, ki so sodelovali, za svoja dejanja in povzročeno škodo zaradi nezakonitega odvzema prostosti in hudih kršitev človekovih pravic tudi odgovarjali.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...