Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Bog je k sebi poklical msgr. Jožeta Goličnika

Slovenija | 22.04.2015, 09:03 Marjana Debevec

Svojo zemeljsko pot je včeraj sklenil stolni dekan, voditelj Pastoralne službe v Mariboru, član Zbora svetovalcev in ravnatelj Nadškofijskega arhiva msgr. Jože Goličnik. Danes bo pokojni od 16h ležal v župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda, župnija Maribor – Tezno; ob 19h bo v cerkvi somaševanje zanj vodil imenovani mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Slovo na Teznem bo jutri dopoldne ob 9h, ko bo prepeljan v rojstno župnijo Šmihel nad Mozirjem, kjer bo pogreb v petek ob 15. uri.

Jože Goličnik se je rodil 5. marca 1940 na Lepi Njivi, v župniji Šmihel nad Mozirjem. Po osnovni šoli v domačem kraju se je vpisal na celjsko Gimnazijo. Po uspešno opravljeni maturi pa vstopil v bogoslovje. Teologijo je študiral v Ljubljani in bil na praznik apostolov sv. Petra in Pavla 29. junija 1966 v mariborski stolnici posvečen v duhovnika.

Že ne prvem službenem mestu, kot kaplan v Hrastniku, je pokazal veliko pastoralno zavzetost in dejavno sodeloval pri ustanovitvi Posavskega pastoralnega področja. Leta 1970 je za dve leti odšel na novo službeno mesto, za kaplana v župnijo Velenje – Sv. Martin.

Nato je sedemindvajset let upravno in pastoralno skrbel za mlado župnijo sv. Cirila in Metoda, Maribor – Tezno. Njegova prva naloga po prihodu na Tezno je bila dokončanje župnijske cerkve in gradnja župnišča. Z veliko zavzetostjo se je lotil dela. Poleg župnijskega središča je s pomočjo kaplanov, katerim je bil vseskozi skrben mentor, z veliko ljubeznijo in pastoralno modrostjo gradil živo Cerkev in našel primerne ter dobre sodelavce. Poleg pastoralnega dela je vestno skrbel za osebno izobraževanje ter duhovno oblikovanje. Ves čas službovanja na Teznem je bil tudi sodelavec Pastoralne službe v Mariboru, Hkrati z župniško službo je dolgo časa opravljal tudi službo prodekana in dekana mariborske dekanije.

Leta 1999 je bil imenovan za stolnega kanonika v Mariboru, za voditelja Pastoralne službe, ravnatelja Škofijskega arhiva ter rektorja cerkve sv. Alojzija v Mariboru. Kot birmovalec ali voditelj drugih slovesnosti je bil poznan vernikom po vsej mariborski škofiji, sedaj metropoliji. Nadškof msgr. Marjan Turnšek mu je zaupal službo škofovega vikarja za pastoralno področje. Za zvesto opravljanje svoje službe je bil odlikovan z nazivom »Monsignor«.

Kljub bolezni, ki se je začela oglašati, je ostal delaven in je vztrajal vse dokler je mogel. Na mariborski nadškofiji so zapisali, da ga bodo pogrešali, saj je zvesto opravljal mnoge pomembne službe in naloge. S svojo preudarnostjo je znal poiskati rešitve in poti tudi, če so se stvari zapletle in ni bilo hitro videti prave rešitve. Naj mu Gospod bogato poplača njegovo predanost, ljubezen in srčnost, kar ga je kot duhovnika odlikovalo pri opravljanju službe, so še dodali.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...