Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Celjska škofija začenja z obhajanjem desete obletnice ustanovitve

Slovenija | 21.04.2015, 17:00

Celjska škofija bo na slovesni praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, vstopila v jubilejno leto. Tako kot murskosoboška in novomeška bo namreč 7. aprila 2016 obhajala deseto obletnico ustanovitve. Že pred tem načrtuje več pripravljalnih dogodkov.

Geslo jubilejnega leta celjske škofije izhaja iz pastoralnega vodila blaženega Antona Martina Slomška, ki je njen prvi zavetnik. "Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike. Prvi del gesla je za današnji svet zelo pomenljiv. Potrebujemo luč in moč, da bomo zmogli preiti različne izzive," je poudaril celjski ordinarij Stanislav Lipovšek. Ob predstavitvi slavij in prireditev, s katerimi bo njegova škofija zaznamovala deseto obletnico ustanovitve, je pojasnil, da bodo vse vključili v obstoječe pastoralno dogajanje.

Posebna pozornost bo namenjena pastoralni prenovi in vprašanju duhovnih poklicev. Škof Lipovšek namreč ugotavlja, da je slednje v celjski škofiji velik problem. "Namesto da bi imeli 30 novih bogoslovcev, imamo tri," je dejal. Od 112 župnij je kar 36 takšnih, ki nimajo svojega duhovnika. Trenutne razmere rešujejo s tako imenovano samoupravo. "Nekateri duhovniki upravljajo kar tri župnije," je dodal. Zato tako v jubilejnem letu kot tudi zdaj vabi k pomnoženi molitvi. Prav ta teden so v celjski škofiji pripravili teden molitve za duhovne poklice.

Celjski škof ordinarij Stanislav Lipovšek
Celjski škof ordinarij Stanislav Lipovšek © p. Ivan Rampre

"V zadnjih desetletij tudi mi iščemo primeren način oznanjevanja in vseh ostalih dejavnosti Cerkve v spremenjenih razmerah," pa je dejal vodja pastoralne službe v celjski škofiji Miha Herman. Pojasnil je, da so v celjski škofiji že v samem začetku skušali poiskati nekaj prednostnih nalog v svojem delovanju. "Takrat smo videli predvsem štiri področja: potreba po sodelavcih, skrb za družine, skrb za mladino in področje dobrodelnosti." Velika večina župnij je tudi na podlagi omenjenih točk izdelala pastoralni načrt za obdobje med letoma 2009 in 2012. Potem ko je bil na ravni celotne krajevne Cerkve oblikovan dokument "Pridite in poglejte", so bile vse župnije v celjski škofiji povabljene k izdelavi novega pastoralnega načrta za obdobje petih let. Za zdaj jih je potrjenih 67. Ponekod pastoralnega načrta zaradi menjave župnikov, bolezni dušnega pastirja ali ostalih razlogov niso uspeli dokončati do lanskega božiča, ko je bil rok, zato nekatere na celjski škofiji še pričakujejo. "Ob bližnji deseti obletnici bomo spodbujali, da načrti ne bi ostali v predalih kot dobre želje, ampak bi jih uresničevali v praksi," je dodal Herman. Po besedah škofa Lipovška bo priložnost za refleksijo teh načrtov na otvoritvenem slavju ob jubilejnem letu, ki bo 22. novembra letos. Takrat se bodo namreč srečali tudi člani župnijskih pastoralnih svetov.

Vodja pastoralne službe škofije Celje Miha Herman
Vodja pastoralne službe škofije Celje Miha Herman © p. Ivan Rampre

Med pripravljalnimi dogodki na obhajanje spomina desete obletnice ustanovitve celjske škofije je ordinarij Lipovšek posebej omenil praznik svetega Rešnjega Telesa. V nedeljo, 7. junija letos, ga bodo zaznamovali z evharistično procesijo iz celjske stolnice v Marijino cerkev. "Ne gre za razkazovanje, to ne bo parada, ampak izpoved vere, da je Jezus Kristus z nami tudi na ulici oziroma sredi življenja." Kot je spomnil škof Lipovšek, takšne procesije poznajo številna večja mesta, ne le pri nas, ampak tudi drugod po svetu. "Tudi v Celje kot knežje in škofijsko mesto sodi nekaj takšnega," je prepričan. Škof Lipovšek se ob vseh prireditvah v prihodnjem letu še posebej veseli tudi izvedbe oratorija v čast blaženemu Slomšku.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...