Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Žito prodano Podravki

| 21.04.2015, 10:15 Petra Stopar

Konzorcij prodajalcev pod vodstvom Slovenskega državnega holdinga je hvraški Podravki prodal dobrih 51 odstotkov prehrambene družbe Žito.

Podravka bo za vsako Žitovo delnico odštela 180,10 evra, po zaključenem prenosu teh delnic pa namerava objaviti ponudbo za prevzem še preostalih.

Žito je eno od petnajstih podjetij s seznama za privatizacijo. Iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) so konec marca sporočili, da konzorcij prodajalcev družbe vodi pogajanja z dvema najboljšima ponudnikoma. Po neuradnih informacijah časnika Finance poleg Podravke še s skladom PME Capital. Rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup 183.386 delnic enega največjih slovenskih živilskih podjetij se je iztekel 30. januarja.

Žito je eno največjih slovenskih prehrambenih podjetij in kot največji odkupovalec v Sloveniji pridelane pšenice pomemben člen slovenske žitne verige. Ponaša se s številnimi uglednimi blagovnimi znamkami, kot so Gorenjka, Šumi, 1001 Cvet, Zlato polje ter Maestro, v zadnjih letih pa vse bolj krepi tudi izvoz na tuje trge.

Pomembnejše dejavnosti skupine so proizvodnja pekarskih, slaščičarskih in mlevskih izdelkov, zamrznjene hrane, bonbonov, žvečilne gume, čokolade, biskvitnega peciva, testenin, začimb, čajev in riža ter dejavnost maloprodaje. Dejavnost skupine temelji na štirih stebrih: kruh (40 odstotkov celotne prodaje), sodobna kuhinja (26 odstotkov), konditorstvo (21 odstotkov) in mlinarstvo (11 odstotkov).

Žito je lani na ravni skupine ustvarilo 113,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot predlani, medtem ko se je čisti dobiček povečal za 37 odstotkov na tri milijone evrov. Kot je ob objavi poslovanja ocenil predsednik uprave Janez Bojc, gre za ene najboljših rezultatov zadnjih let. Matična družba Žito pa je lani ustvarila 106,4 milijonov evrov čistih prihodkov oz. tri odstotke več kot leto prej, čisti dobiček pa se je znižal za šest odstotkov na 2,3 milijona evrov.

Konzorcij prodajalcev poleg SDH sestavljajo še Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi, Adriatic Slovenica in NLB Skladi.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...