Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Država mora na področju energetike postaviti jasne cilje

Slovenija | 19.04.2015, 05:30

Energetika je ena ključnih panog gospodarstva, ki s trajnostnimi rešitvami doživljajo preobrat. Kot je bilo slišati na nedavnem strokovnem srečanju na Brdu pri Kranju, ta zahteva sveže interdisciplinarno soustvarjanje.

Po besedah Barbare Radovan z ministrstva za okolje in prostor sta pri oblikovanju politike nujna širše soočenje mnenj in sodelovanje vseh vpletenih, saj sta energija in okolje soodvisna. Energetika lahko bodisi prispeva k zmanjševanju podnebnih sprememb ter pozitivno vpliva na okolje in zdravje ljudi, a lahko ima tudi negativne vplive.

Država mora na področju energetike, tako Radovanova, postaviti jasne cilje ter upoštevati potenciale in realnost prostora. Ključni se ji zdijo povečanje energetske učinkovitosti in energetska prenova stavb ob hkratni zadostni domači proizvodnji energije.

Spomnila je, da ima Slovenija raznoliko strukturo virov za oskrbo z energijo z relativno visokim deležem obnovljivih virov energije, predvsem na področju hidroelektrarn. Posebej vidi priložnosti v regionalnih energetskih konceptih.

Pri tem se lahko država nasloni tudi na izkušnje iz tujine. Na avstrijskem Koroškem tako že uresničujejo načrt za neodvisnost od fosilne in jedrske energije. Službene vožnje preusmerjajo na javna prevozna sredstva, osredotočajo se na uporabo sončnih kolektorjev in fotovoltaike ter spodbujajo termično sanacijo stavb.

V Sloveniji se po zgledu severnih sosedov pod vodstvom Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije vzpostavlja energetsko neodvisna skupnost Gorenjske s Severno Primorsko. Prvi del obsega informiranje in izobraževanje prebivalcev ter opuščanje rabe fosilnih energentov. V pripravi sta izobraževalno gradivo in sklop predavanj po vseh krajevnih skupnostih v občinah, ki bodo vstopile v energetsko neodvisno skupnost.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.