Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Aljažev stolp (foto: Izidor Šček)
Aljažev stolp

Lemajič: Zgodba Aljaževega stolpa je edinstvena

Slovenija | 18.04.2015, 06:00

Letos mineva 120 let, odkar je dovški župnik Jakob Aljaž na vrhu Triglava postavil stolp kot planinsko zavetišče in branik slovenstva. Ob stalni skrbi planincev je tudi danes v dobrem stanju. V prihodnje ga čaka bolj strokovno vzdrževanje - skladno z novim konservatorskim načrtom. Tako bi lahko naš najvišji vrh čuval še nadaljnjih 120 let.

Planinska in alpinistična dejavnost v slovenskih Alpah je bila v 19. stoletju pod močnim nemškim vplivom. Vse večjega prodiranja tujih vplivov v slovenske gore se je zavedal tudi župnik z Dovjega. 15. aprila 1895 je kupil vrh Triglava in tam postavil stolp. Izdelavo je zaupal svojemu prijatelju, kleparskemu mojstru Antonu Belcu, gradnja je bila končana 7. avgusta istega leta. "Zgodba Aljaževega stolpa je edinstvena. Ob postavitvi leta 1895 je bil Aljažev stolp najvišja stavba v vsem slovanskem svetu. Pozneje so postavili stavbe še na višjih vrhovih, a takšna povezanost stolpa z narodom ostaja edinstvena v vsem svetu," je prepričan vodja oddelka za konserviranje in restavriranje v Narodnem muzeju Slovenije Gorazd Lemajič.

Slovenski planinci so vse od leta 1895 skrbeli za stolp. Vsi prvotni deli se niso ohranili, saj je bilo treba nekatere v tem času zamenjati ali predelati. A nedavna analiza je pokazala, da je originalnih še približno 70 odstotkov stolpa. Zaskrbljujoč je začetek korozije, zato bo treba oblikovati ukrepe, kaj narediti z njim. Možnosti sta ali selitev v Slovenski planinski muzej in postavitev avtentične kopije na vrhu Triglava ali vzdrževanje z zamenjavo propadajočih delov.

Za zdaj Aljažev stolp, ki je od leta 1999 kulturni spomenik državnega pomena, ostaja na naši najvišji gori. Od lani je njegov začasni upravljavec Planinska zveza Slovenije. "V kratkem naj bi tudi uradno dobili status upravljavca," je povedal podpredsednik zveze Miro Eržen, ki je tudi vodja Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Tam bo 7. avgusta osrednja slovesnost ob jubileju, isti dan bo krajša slovesnost tudi na Triglavu.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...