Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika noč med bolniki, zaporniki in vojaki

| 04.04.2015, 22:30

Velikonočne praznike najpogosteje obhajamo doma, v družinskem krogu, a nekateri te možnosti nimajo. Med njimi so bolniki, zaporniki in vojaki. A vsi imajo v teh dneh možnost duhovne oskrbe.

V bolnišnicah so poskrbeli, da bolniki praznično vzdušje začutijo tudi prek obredov. Po besedah bolniškega župnika p. Tonija Brinjovca so se v kapeli ljubljanskega kliničnega centra bolniki pri obredih zbrali že na veliki četrtek in petek, na veliko soboto so k blagoslovu prinesli jedi, slovesno bo tudi na samo veliko noč, ko bo dopoldne tam vstajenjska pobožnost s procesijo. Na največji krščanski praznik bo popoldne slovesna sveta maša tudi v kapeli Marije, zdravja bolnikov na ljubljanskem onkološkem inštitutu, zvečer bo sveta maša tudi v Bolnici dr. Petra Držaja.

Velikonočne svete maše bodo tudi v slovenskih zaporih, je povedal koordinator za duhovno oskrbo zaprtih oseb Robert Friškovec.

S pripadniki Slovenske vojske, ki so na misiji na Kosovu, je vojaški kaplan Milan Pregelj, s tistimi, ki so na misiji v Libanonu, je vojaški kaplan Aleksander Urek, vojaški vikar msgr. Jože Plut in pastoralni asistenti pa so na veliko soboto obiskovali pripadnike Slovenske vojske na stražarskih mestih. Pri velikonočni vigiliji v stolnici svetega Nikolaja v Ljubljani je nekaj naših vojakov in njihovih družinskih članov prejelo zakramente uvajanja v krščanstvo. Msgr. Plut je v svojem voščilu opozoril, da se spominjamo stote obletnice vstopa Italije v 1. svetovno vojno in 70. obletnice konca 2. svetovne vojne. O obeh dogodkih je razmišljal v luči velikonočnega sporočila. Naslonil se je na besede papeža Frančiška, ki jih je izrekel blizu Doberdoba, da smo ljudje sposobni vse prevrniti na glavo, saj nam to možnost daje svoboda. "Ljudje smo sposobni v procesu opravičevanja svojih slabih dejanj podtikati zločine drugim. Svojo neodločnost in nepripravljenost izpostaviti se za pravico in resnico smo sposobni zaobiti z umivanjem rok ter se tako pred samim seboj in ostalimi navidez privzdigniti nad resnične probleme." Po besedah msgr. Pluta so vzporednice z velikim četrtkom in velikim petkom jasne. "Pravijo, da večkrat ponovljena laž postane resnica. Zagotovo pa drži tudi, da resnica osvobaja." Kot je še dodal msgr. Plut, se zdi, da se v vsakdanjem življenju raje držimo prakse umivalca rok, Pilata, vendar večne resnice, da nam je z življenjem podarjena svoboda, ne moremo utišati.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...