Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Škofje ordinariji pri krizmenih mašah v stolnicah ob oltarju zbrali duhovnike in redovnike

Slovenija | 02.04.2015, 14:49

Škofje ordinariji so dopoldne v stolnicah ob oltarju zbrali duhovnike in redovnike. Pred blagoslovom svetih olj in posvetitvi svete krizme, so se sobratom zahvalili za njihovo delo ter opozorili na težave s katerimi se sooča Cerkev na Slovenskem.

Predsednik slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan je v novomeški stolnici svetega Nikolaja zbranim duhovnikom dejal, da duhovniški poklic ni njihova zasluga. "Vse je dar, vse je milost. Izkušnja usmiljenja obeh apostolov naj tudi nas spodbudi, da se tudi mi prepustimo Božjemu usmiljenju in se z iskrenim kesanjem izročimo njemu in gremo za njim po poti svetosti," je povedal škof Glavan: "Kljub naši nevrednosti Jezus po nas deluje in izkazuje svoje usmiljenje, išče izgubljene ovce. Na današnji duhovniški dan se torej zahvalimo Bogu iz vsega srca za dar duhovništva, po katerem smo pooblaščeni za odpuščanje grehov in za obhajanje evharistije, ki nam jo je Jezus zapustil kot znamenje svoje ljubezni in zvestobe pred svojo smrtjo. Zavedajoč se svojih slabosti, da nosimo ta zaklad v prstenih posodah, v svetu pomanjkljivosti, bomo danes obnovili svoje duhovniške obljube. Hvaležni za milostni dar služenja v njegovi Cerkvi bomo prosili Svetega Duha, naj obnovi in poglobi naše duhovništvo, da bomo rastli v darovanju in v pripravljenosti služiti Božjemu ljudstvu z darom evharistije in odpuščanja."

Krizmena maša v Novem mestu
Krizmena maša v Novem mestu © Škofija Novo mesto

Škof Andrej Glavan
Škof Andrej Glavan © Škofija Novo mesto

Škof Andrej Glavan
Škof Andrej Glavan © Škofija Novo mesto
Škof Glavan je še dejal, da službeno duhovništvo ni nad našim splošnim krstnim duhovništvom, ampak je dar za nas vernike. "S tem službenim duhovništvom služimo vam. Ker smo vzeti izmed vas, smo obremenjeni tudi s slabostmi, ki jih spretno potencira še protiverska propaganda. Zato potrebujemo pomoči in nas še naprej podpirajte z molitvijo, sprejemajte z razumevanjem, potrpite z našimi slabostmi. Skrbite za svoje duhovnike, tudi za njihov gmotni položaj in za njihovo zdravje in dobro počutje. Še naprej pa trkajte na božje Srce tudi za nove duhovne poklice. Bog v vsakem času pokliče dovolj sodelavcev, a danes se mnogi težko odločijo, ker je toliko ovir, osebnih, s strani staršev in v javnem mnenju, da mnogi preslišijo Božji klic in ne najdejo moči, da bi šli po poti, na katero jih vabi Božji glas."

Škof Stanislav Lipovšek
Škof Stanislav Lipovšek © ARO
Podpredsednik Slovenske škofovske konference, apostolski administrator mariborske nadškofije in celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je včeraj krizmeno mašo daroval v mariborski stolnici, kjer je grob bl. A. M. Slomška, je danes duhovnike in redovnike zbral v celjski stolnici sv. Danijela ob Slomškovih relikvijah. Sobrate je povabil, da naj podprejo molitvene skupine, ki se rojevajo v njihovi škofiji ter se vsem zahvalil za delo, ki ga opravljajo. "Na vprašanja iščemo odgovore v nenehnem vračanju k virom našega duhovnega življenja in naše pastorale, ki so Sveto pismo, molitev in sveto bogoslužje. Na vprašanja iščemo odgovore v duhu krovnega dokumenta Pridite in poglejte, nosilec tega dogajanja je skupaj z duhovniki, redovniki in redovnicami vse božje ljudstvo, še posebej člani županijskih pastoralnih svetov, ključarji, kateheti, organisti in zborovodje, pevci, animatorji in voditelji različnih skupin, sodelavci Karitas in drugi župnijski sodelavci."

Škof Lipovšek pa je napovedal tudi začetek praznovanja desete obletnice ustanovitve celjske škofije in posvetitve prvega škofa. S praznovanjem bodo začeli na nedeljo Kristusa Kralja, s tem pa bodo povezali še rojstni dan bl. Slomška in obletnico posvetitve stolnice. "Obhajanje desete obletnice naše škofije, ki ga danes slovesno napovedujem in razglašam, postavljamo pod varstvo njenega prvega zavetnika bl. škofa A. M. Slomška in drugotnih zavetnikov sv. Maksimiljana Celjskega in sv. Eme Krške. Veselimo se, da se v novejšem času rojevajo nove pobude za čaščenje in spoznavanje blaženega Slomška in svete Eme, tudi v vzpostavljanju Slomškove in Emine romarske poti."

Stolnica sv. Danijela, Celje
Stolnica sv. Danijela, Celje © ARO

Duhovniki zbrani v celjski stolnici
Duhovniki zbrani v celjski stolnici © ARO
Prvo krizmeno mašo po umestitvi pa je danes v stolnici sv. Nikolaja daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Na veliki četrtek se po njegovih besedah duhovniki z veliko hvaležnostjo obračajo h Gospodu, ki jih je izbral za delo v njegovem vinogradu. "Hvala ti Gospod, da si vsakega posebej izbral in da vsakega posebej spremljaš na njegovi poti, da nikoli od nikogar izmed nas nisi odstopil, ga imel za nevrednega, morda za premalo sposobnega, da bi mogel biti tvoj duhovnik. Gospod hvala ti za to, da se svoje izbire nikoli ne kesaš."

Nadškof Zore je v nadaljevanju duhovnike in redovnike povabil, da naj imajo oči vedno uprte v Gospoda. "Imejte svoja ušesa odprta za Njegovo besedo. Vsak dan se srečujete z Njegovo besedo. Tam zajemajte svoje besede, tam zajemajte oznanilo, ki ga boste posredovali bratom in sestram, ki jih nagovarjate in naučite se tudi molčati pred Gospodom. Da more Gospod spregovoriti na tvoje srce. Smo namreč v kulturi v kateri besede prerivajo druga drugo in nobena ne more zares zaživeti. Saj niti ne vem, če so izgovorjene zato, da bi živele ampak Božja beseda mora zaživeti, Božja beseda je izgovorjena zato, da prinaša življenje in zato moramo znati molčati, kajti samo v našem molku more božja beseda najti prostor za to, da zaživi. Naš molk je zibelka, je jasli v katerih Bog rodi svojo besedo."

Nadškof Stanislav Zore
Nadškof Stanislav Zore © p. Ivan Rampre

Duhovniki
Duhovniki © p. Ivan Rampre

Nadškof Stanislav Zore
Nadškof Stanislav Zore © p. Ivan Rampre

Kelih v ljubljanski stolnici; Zadnja večerja
Kelih v ljubljanski stolnici © p. Ivan Rampre

Duhovniki v ljubljanski stolnici
Duhovniki v ljubljanski stolnici © p. Ivan Rampre

Nadškof Stanislav Zore
Nadškof Stanislav Zore © p. Ivan Rampre
Murskosoboški škof Peter Štumpf je krizmeno mašo daroval v stolnici sv. Nikolaja. Maša svetih olj: krstnega, bolniškega olja in svete krizme ima za Cerkev velik pomen. Tako kot se spomladi prebuja življenje in se narava počasi odeva v zelenje in cvetje, se pri krizmeni maši tudi Cerkev pripravi za novo, prenovljeno življenje v Svetem Duhu, s katerim je Bog Oče mazilil prvomaziljenega, večnega duhovnika, Božjega Sina Jezusa Kristusa (prim Lk 4, 16-21), je dejal škof Štumpf. "Krizmena maša je vedno priložnost, da skupaj pridemo kot bratje in da skupaj pridemo tudi kot delavci z vedno bolj nemirnih pastoralnih polj, kjer doživljamo zmage in poraze. Prišli smo danes v stolno cerkev, da se nekoliko odpočijemo pri Kristusu, da si okrepimo korajžo pri delu za Božje kraljestvo in se razveselimo pri prejetju svetih olj in tudi pri pogovoru in delitvi kruha pri bratski mizi. Imamo pravico biti nekoliko utrujeni. To je utrujenost za Kristusa, za Cerkev. Vsako leto se moramo soočati s težkimi nasprotovanji. Letos so nas izzvali nasprotniki takšne družine, kot si jo je zamislil Bog. Nismo klonili. Dobro smo se držali. Ponosen sem na vas, dragi sobratje duhovniki. Ponosen sem na vas, drage sestre redovnice. Ponosen sem na vas, dragi bratje in sestre. Dovolim si reči: Hvala vam! Hvala za ljubezen do očetov in mater. Hvala za ljubezen do otrok. Hvala, da v srcu gojite pogum in veselje do življenja. Hvala za vaša vabila in spodbude ljudem, da ne bi prepustili družine odločitvam brezvestnih vplivnežev in njihovih lobijev. Hvala za molitve in Bogu podarjeno trpljenje, položeno na srce naše duhovno, moralno in tudi gmotno izmučene Slovenije. Hvala za vaš iskren in čist obraz, ki ste ga nastavili javnosti, ne meneč za sramotenja nekaterih brezvestnih ljudi. Za nas to niso časi sramote. To so veliki časi poguma in dostojanstva."

Škof Peter Štumpf
Škof Peter Štumpf © ARO
Škof Štumpf je spomnil, da je pred 70. leti zlo poteptalo v prerani grob polanskega župnika Danijela Halasa. Če razum ne more dojeti, da celo zlo lahko postane humus, pa nam o tem jasno pričujejo dobre krščanske družine, ki so se tudi po Halasovi nasilni smrti razširile v številne gredice za duhovne poklice, je dejal škof Štumpf. "Ko boste mazilili otroke pri svetem krstu, ne varčujte s krstnim oljem in sveto krizmo. Mazilite močno in vidno. Naj se sveti olje Svetega Duha na prsih otrok in na njihovih čelih. Naj diši to olje in oznanja svežino, moč in lepoto Božjega življenja, ki se pričenja v njihovih dušah. Tudi jaz ne bom varčeval s sveto krizmo pri birmovanjih mladih in pri duhovniškem posvečenju diakona Andreja. Ne varčujte niti z bolniškim oljem. Mazilite čela in dlani bolnikov močno in vidno. Naj sijaj bolniškega olja ljudem oznanja, da je Kristus pravi in učinkoviti zdravnik naših duš in teles. Če bi vam zmanjkalo svetih olj, pridite jih iskat na škofijo. Vaš prihod po sveta olja med letom bo zopet razlog za veselje in praznik - tudi ob kavi pri škofovi mizi."

Škof Štumpf je duhovnike povabil, da naj potrpežljivo prisluhnejo mladim ter se vživijo v njihove skrbi in zahteve. "Pomembno je, da stopimo v pastoralni pogovor s temi ljudmi, da bodo bolj odprti do zakramenta zakona. Potrpežljivo in obzirno jih vabimo predvsem k sklenitvi cerkvene poroke," je dejal škof Štumpf. "Še posebej mlade kristjane je treba spodbujati, naj ne oklevajo sprejeti bogastva, ki ga zakrament zakona podarja njihovemu razumevanju ljubezni. Samo v zakramentu zakona lahko zakonca prejmeta milost, da pričujeta za Božjo ljubezen in živita kot občestvo."

Škof Peter Štumpf
Škof Peter Štumpf © Škofija Murska Sobota

Krizmena maša
Krizmena maša © Škofija Murska Sobota

Duhovniki zbrani v stolnici v Murski Soboti
Duhovniki zbrani v stolnici v Murski Soboti © Škofija Murska Sobota
Koprski škof Jurij Bizjak, pa je duhovnike, redovnike, redovnice in bogoslovce zbral v konkaterdrali in župnijski cerkvi Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. Med drugim je spregovoril o pomenu svetih olj in svete krizme ter o povezanosti škofa z duhovniki za naš radio povedal: "Vsak škof hitro vidi, kaj vse lahko dosežeš in kako je to lepo delati in kakšni so učinki, uspehi, če imaš za seboj duhovnike. Če škof za seboj nima duhovnikov je zelo ubog. Sam ne moreš narediti veliko. Res da je cerkev vedno skrivnostna, a je tudi vidna in iz te strani bi rekel, kako pomembna je ta vez škofa do vsakega duhovnika, ki je v njegovi škofiji, s katerim dela in ki mu je v pomoč pri vsakršnem delu. Si pa predstavljam, da je ta vez seveda zelo koristna in pomembna tudi na drugi strani za duhovnike. Škof je tisti, ki duhovnike poveže."

Sicer pa je v nagovoru pri krizmeni maši škof Bizjak dejal, da je Gospod z duhovniki sklenil tri enkratne zaveze, "označene s trajnim pečatom: pri krstu, pri birmi, pri mašniškem posvečenju, in vsak dan jih obnavlja pri sveti daritvi. Tudi nas je že velikokrat preizkusil in tudi nam je dovolil, da smo večkrat mi njega preizkusili. Obveze so stroge in zahtevne in nam kličejo v spomin Salomonov opomin iz Pridigarja: »Kadar storiš obljubo Bogu, je ne odlašaj izpolniti! Bedaki mu namreč ne ugajajo, kar si obljubil, izpolni! Boljše je, da ne obljubiš, kakor da obljubiš, a ne izpolniš!« (Prd 5,3-4). Zavezani smo trojni službi: oznanjanju, upravljanju, posvečevanju. Na stolu s tremi nogami se lepo sedi, če so vse tri noge enako dolge. Danes je čas, da se vprašamo, katera od treh je pri meni prekratka, da bi se ugodno sedelo? Z veseljem vam kličem v spomin priprave na sinodo in jesenski škofijski pastoralni dan! Pospešene priprave na uvedbo PasIsa in tekoče vodenje osebne blagajne! Serva ordinem e ordo servabit te!"

Predsednik slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan je v novomeški stolnici svetega Nikolaja zbranim duhovnikom dejal, da duhovniški poklic ni njihova zasluga. "Vse je dar, vse je milost. Izkušnja usmiljenja obeh apostolov naj tudi nas spodbudi, da se tudi mi prepustimo Božjemu usmiljenju in se z iskrenim kesanjem izročimo njemu in gremo za njim po poti svetosti," je povedal škof Glavan: "Kljub naši nevrednosti Jezus po nas deluje in izkazuje svoje usmiljenje, išče izgubljene ovce. Na današnji duhovniški dan se torej zahvalimo Bogu iz vsega srca za dar duhovništva, po katerem smo pooblaščeni za odpuščanje grehov in za obhajanje evharistije, ki nam jo je Jezus zapustil kot znamenje svoje ljubezni in zvestobe pred svojo smrtjo. Zavedajoč se svojih slabosti, da nosimo ta zaklad v prstenih posodah, v svetu pomanjkljivosti, bomo danes obnovili svoje duhovniške obljube. Hvaležni za milostni dar služenja v njegovi Cerkvi bomo prosili Svetega Duha, naj obnovi in poglobi naše duhovništvo, da bomo rastli v darovanju in v pripravljenosti služiti Božjemu ljudstvu z darom evharistije in odpuščanja."

Škof Glavan je še dejal, da službeno duhovništvo ni nad našim splošnim krstnim duhovništvom, ampak je dar za nas vernike. "S tem službenim duhovništvom služimo vam. Ker smo vzeti izmed vas, smo obremenjeni tudi s slabostmi, ki jih spretno potencira še protiverska propaganda. Zato potrebujemo pomoči in nas še naprej podpirajte z molitvijo, sprejemajte z razumevanjem, potrpite z našimi slabostmi. Skrbite za svoje duhovnike, tudi za njihov gmotni položaj in za njihovo zdravje in dobro počutje. Še naprej pa trkajte na božje Srce tudi za nove duhovne poklice. Bog v vsakem času pokliče dovolj sodelavcev, a danes se mnogi težko odločijo, ker je toliko ovir, osebnih, s strani staršev in v javnem mnenju, da mnogi preslišijo Božji klic in ne najdejo moči, da bi šli po poti, na katero jih vabi Božji glas."

Podpredsednik Slovenske škofovske konference, apostolski administrator mariborske nadškofije in celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je včeraj krizmeno mašo daroval v mariborski stolnici, kjer je grob bl. A. M. Slomška, je danes duhovnike in redovnike zbral v celjski stolnici sv. Danijela ob Slomškovih relikvijah. Sobrate je povabil, da naj podprejo molitvene skupine, ki se rojevajo v njihovi škofiji ter se vsem zahvalil za delo, ki ga opravljajo. "Na vprašanja iščemo odgovore v nenehnem vračanju k virom našega duhovnega življenja in naše pastorale, ki so Sveto pismo, molitev in sveto bogoslužje. Na vprašanja iščemo odgovore v duhu krovnega dokumenta Pridite in poglejte, nosilec tega dogajanja je skupaj z duhovniki, redovniki in redovnicami vse božje ljudstvo, še posebej člani županijskih pastoralnih svetov, ključarji, kateheti, organisti in zborovodje, pevci, animatorji in voditelji različnih skupin, sodelavci Karitas in drugi župnijski sodelavci."

Škof Lipovšek pa je napovedal tudi začetek praznovanja desete obletnice ustanovitve celjske škofije in posvetitve prvega škofa. S praznovanjem bodo začeli na nedeljo Kristusa Kralja, s tem pa bodo povezali še rojstni dan bl. Slomška in obletnico posvetitve stolnice. "Obhajanje desete obletnice naše škofije, ki ga danes slovesno napovedujem in razglašam, postavljamo pod varstvo njenega prvega zavetnika bl. škofa A. M. Slomška in drugotnih zavetnikov sv. Maksimiljana Celjskega in sv. Eme Krške. Veselimo se, da se v novejšem času rojevajo nove pobude za čaščenje in spoznavanje blaženega Slomška in svete Eme, tudi v vzpostavljanju Slomškove in Emine romarske poti."

Prvo krizmeno mašo po umestitvi pa je danes v stolnici sv. Nikolaja daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Na veliki četrtek se po njegovih besedah duhovniki z veliko hvaležnostjo obračajo h Gospodu, ki jih je izbral za delo v njegovem vinogradu. "Hvala ti Gospod, da si vsakega posebej izbral in da vsakega posebej spremljaš na njegovi poti, da nikoli od nikogar izmed nas nisi odstopil, ga imel za nevrednega, morda za premalo sposobnega, da bi mogel biti tvoj duhovnik. Gospod hvala ti za to, da se svoje izbire nikoli ne kesaš.

Nadškof Zore je v nadaljevanju duhovnike in redovnike povabil, da naj imajo oči vedno uprte v Gospoda. "Imejte svoja ušesa odprta za Njegovo besedo. Vsak dan se srečujete z Njegovo besedo. Tam zajemajte svoje besede, tam zajemajte oznanilo, ki ga boste posredovali bratom in sestram, ki jih nagovarjate in naučite se tudi molčati pred Gospodom. Da more Gospod spregovoriti na tvoje srce. Smo namreč v kulturi v kateri besede prerivajo druga drugo in nobena ne more zares zaživeti. Saj niti ne vem, če so izgovorjene zato, da bi živele ampak Božja beseda mora zaživeti, Božja beseda je izgovorjena zato, da prinaša življenje in zato moramo znati molčati, kajti samo v našem molku more božja beseda najti prostor za to, da zaživi. Naš molk je zibelka, je jasli v katerih Bog rodi svojo besedo."

Murskosoboški škof Peter Štumpf je krizmeno mašo daroval v stolnici sv. Nikolaja. Maša svetih olj: krstnega, bolniškega olja in svete krizme ima za Cerkev velik pomen. Tako kot se spomladi prebuja življenje in se narava počasi odeva v zelenje in cvetje, se pri krizmeni maši tudi Cerkev pripravi za novo, prenovljeno življenje v Svetem Duhu, s katerim je Bog Oče mazilil prvomaziljenega, večnega duhovnika, Božjega Sina Jezusa Kristusa (prim Lk 4, 16-21), je dejal škof Štumpf. "Krizmena maša je vedno priložnost, da skupaj pridemo kot bratje in da skupaj pridemo tudi kot delavci z vedno bolj nemirnih pastoralnih polj, kjer doživljamo zmage in poraze. Prišli smo danes v stolno cerkev, da se nekoliko odpočijemo pri Kristusu, da si okrepimo korajžo pri delu za Božje kraljestvo in se razveselimo pri prejetju svetih olj in tudi pri pogovoru in delitvi kruha pri bratski mizi. Imamo pravico biti nekoliko utrujeni. To je utrujenost za Kristusa, za Cerkev. Vsako leto se moramo soočati s težkimi nasprotovanji. Letos so nas izzvali nasprotniki takšne družine, kot si jo je zamislil Bog. Nismo klonili. Dobro smo se držali. Ponosen sem na vas, dragi sobratje duhovniki. Ponosen sem na vas, drage sestre redovnice. Ponosen sem na vas, dragi bratje in sestre. Dovolim si reči: Hvala vam! Hvala za ljubezen do očetov in mater. Hvala za ljubezen do otrok. Hvala, da v srcu gojite pogum in veselje do življenja. Hvala za vaša vabila in spodbude ljudem, da ne bi prepustili družine odločitvam brezvestnih vplivnežev in njihovih lobijev. Hvala za molitve in Bogu podarjeno trpljenje, položeno na srce naše duhovno, moralno in tudi gmotno izmučene Slovenije. Hvala za vaš iskren in čist obraz, ki ste ga nastavili javnosti, ne meneč za sramotenja nekaterih brezvestnih ljudi. Za nas to niso časi sramote. To so veliki časi poguma in dostojanstva."

Škof Štumpf je spomnil, da je pred 70. leti zlo poteptalo v prerani grob polanskega župnika Danijela Halasa. Če razum ne more dojeti, da celo zlo lahko postane humus, pa nam o tem jasno pričujejo dobre krščanske družine, ki so se tudi po Halasovi nasilni smrti razširile v številne gredice za duhovne poklice, je dejal škof Štumpf: "Ko boste mazilili otroke pri svetem krstu, ne varčujte s krstnim oljem in sveto krizmo. Mazilite močno in vidno. Naj se sveti olje Svetega Duha na prsih otrok in na njihovih čelih. Naj diši to olje in oznanja svežino, moč in lepoto Božjega življenja, ki se pričenja v njihovih dušah. Tudi jaz ne bom varčeval s sveto krizmo pri birmovanjih mladih in pri duhovniškem posvečenju diakona Andreja. Ne varčujte niti z bolniškim oljem. Mazilite čela in dlani bolnikov močno in vidno. Naj sijaj bolniškega olja ljudem oznanja, da je Kristus pravi in učinkoviti zdravnik naših duš in teles. Če bi vam zmanjkalo svetih olj, pridite jih iskat na škofijo. Vaš prihod po sveta olja med letom bo zopet razlog za veselje in praznik - tudi ob kavi pri škofovi mizi."

Škof Štumpf je duhovnike povabil, da naj potrpežljivo prisluhnejo mladim ter se vživijo v njihove skrbi in zahteve. "Pomembno je, da stopimo v pastoralni pogovor s temi ljudmi, da bodo bolj odprti do zakramenta zakona. Potrpežljivo in obzirno jih vabimo predvsem k sklenitvi cerkvene poroke," je dejal škof Štumpf. "Še posebej mlade kristjane je treba spodbujati, naj ne oklevajo sprejeti bogastva, ki ga zakrament zakona podarja njihovemu razumevanju ljubezni. Samo v zakramentu zakona lahko zakonca prejmeta milost, da pričujeta za Božjo ljubezen in živita kot občestvo."

Koprski škof Jurij Bizjak, pa je duhovnike, redovnike, redovnice in bogoslovce zbral v konkaterdrali in župnijski cerkvi Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. Med drugim je spregovoril o pomenu svetih olj in svete krizme ter o povezanosti škofa z duhovniki za naš radio povedal: "Vsak škof hitro vidi, kaj vse lahko dosežeš in kako je to lepo delati in kakšni so učinki, uspehi, če imaš za seboj duhovnike. Če škof za seboj nima duhovnikov je zelo ubog. Sam ne moreš narediti veliko. Res da je cerkev vedno skrivnostna, a je tudi vidna in iz te strani bi rekel, kako pomembna je ta vez škofa do vsakega duhovnika, ki je v njegovi škofiji, s katerim dela in ki mu je v pomoč pri vsakršnem delu. Si pa predstavljam, da je ta vez seveda zelo koristna in pomembna tudi na drugi strani za duhovnike. Škof je tisti, ki duhovnike poveže."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.