Alen SalihovićAlen Salihović

Cerarjevi ukrepi za učinkovito prestrukturiranje gospodarstva

Slovenija | 04.04.2015, 10:38

Vlada želi pospešiti postopek učinkovitega prestrukturiranja gospodarstva, zato pripravlja spremembe več zakonov in še nekatere ostale ukrepe. Premier Miro Cerar je nedavno v državnem zboru zagotovil, da pri tem ne pozablja na majhna in mikro podjetja.

Da je prestrukturiranje slovenskih podjetij ključno za to, da bo slovensko gospodarstvo dokončno splavalo iz krize in bo naša država spet zadihala s polnimi pljuči, je prepričan vodja poslanske skupine N.Si Matej Tonin. Opozoril je na visoko zadolženost slovenskih podjetij, ki so po njegovih besedah posledica pomanjkanja lastniškega kapitala. "Ne gre zgolj za tista podjetja, ki so bolj ciklično občutljiva, ampak se to širi v vse ostale panoge."

Cerar se je v odgovoru na njegovo vprašanje, kako se namerava odzvati vlada, strinjal, da je postopek učinkovitega prestrukturiranja gospodarstva zelo pomemben. Obenem je ugotavljal, da so banke pretirano zadržane in ga premalo spodbujajo. Ministrstvo za finance zato po njegovih besedah že pripravlja prenovo zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, s katerim bodo uvedeni dodatni instrumenti za pospešeno razdolževanje in poslovno prestrukturiranje podjetij. V vse to bo vlada aktivneje vključila tudi Družbo za upravljanje terjatev bank. Do njenih preteklih potez je bil Cerar precej kritičen. "Zavedamo se, da se je predvsem DUTB v preteklosti preveč ukvarjala, če odmislim nekatere ostale pomanjkljivosti, s prodajami, premalo pa s tem, da bi spodbujal podjetja z nekimi razvojnimi modeli, z neko perspektivo, kjer je treba zavarovati tudi socialni vidik, delovna mesta. Seveda so se v DUTB premalo ukvarjali tudi s prestrukturiranjem."

Vlada bo po premierjevih zagotovilih prav tako okrepila učinkovitost sodišč pri izvajanju insolvenčne zakonodaje. Pripravlja še posebne ukrepe za pomoč podjetjem z dolgoročno možnostjo preživetja, a visokim davčnim dolgom kot posledico gospodarske krize, da jih davčni dolg ne bi pahnil v plačilno nesposobnost. Na gospodarskem ministrstvu pripravljajo spremembe zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah, Cerar je napovedal tudi strategijo internacionalizacije slovenskega gospodarstva.

"Ne smemo storiti kakšnih kardinalnih napak, da bomo ta postopek s strani politike uspešno spodbujali in olajševali, da bo šlo tako naprej z gospodarsko rastjo, s povečanjem zaposlovanja, kar je zdajšnji trend." Po Cerarjevih besedah naša država počasi gospodarsko okreva, a nastajajoči optimizem je krhek.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...