Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež in Ban Ki Moon o humanitarnih razmerah na konfliktnih območjih po svetu

Svet | 28.04.2015, 15:21

Papež Frančišek se je dopoldne sestal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Moonom. Na srečanju, ki je potekalo na sedežu Papeške akademije znanosti v Vatikanu, sta bili v ospredju dve temi: kriza beguncev in svetovna konferenca Združenih narodov o podnebju, ki bo novembra v Parizu. Gre za prvo srečanje med svetim očetom in generalnim sekretarjem Združenih narodov, do katerega je prišlo na pobudo papeža Frančiška.

Mediji so v minulih dneh poročali, da želi sveti oče s tem, ko je sam povabil generalnega sekretarja Združenih narodov na srečanje, mednarodno skupnost opozoriti, da mora narediti več na področju podnebnih sprememb, ki naj bi bile po njegovih besedah tudi eden od razlogov za val beguncev iz Afrike.

Kot je zatrdil tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi, se je Ban Ki Moon svetemu očetu zahvalil, da bo 25. septembra nagovoril Generalno skupščino ZN v New Yorku. Prav tako je svetemu očetu dejal, da z zanimanjem pričakuje njegovo prihodnjo okrožnico o okoljskih temah, in mu predstavil prizadevanje ZN glede okoljskih vprašanj. Podobnosti pogovora pa niso znane. Frančišek se želi z novo okrožnico obrniti tudi na mnoge ljudi onkraj meja veroizpovedi katoliškega sveta. Temi podnebne spremembe in trajnost sta tudi v središču mednarodne konference, ki se je danes začela v Vatikanu. Organizatorji so papeška socialna akademija, svetovna konferenca religij za mir in mreža za rešitve trajnostnega razvoja. Uvodni govor je imel prav Ban Ki Moon, za njim pa tudi predsednik papeškega sveta za pravičnost in mir kardinal Peter Turkson.

Kot je še sporočil tiskovni predstavnik Svetega sedeža sta se papež in prvi mož Združenih narodov ustavila tudi ob težavah migracij in ob dramatičnih humanitarnih razmerah na konfliktnih območjih po svetu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...