Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škofovsko posvečenje Alojzija Cvikla (foto: Tatjana Splichal)
Škofovsko posvečenje Alojzija Cvikla

FOTO in AUDIO: Škofovsko posvečenje Alojzija Cvikla

Cerkev na Slovenskem | 26.04.2015, 17:14 Marta Jerebič

Štajerska prestolnica je popoldne ob prisotnosti 25 nadškofov in škofov, 200 duhovnikov in več kot 1800 vernikov, dobila 62. škofa na sedežu mariborske škofije, osmega naslednika blaženega škofa Antona Martina Slomška in tretjega mariborskega nadškofa metropolita. Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Juliusz Janusz je skupaj s škofoma soposvečevalcema dosedanjim apostolskim administratorjem mariborske nadškofije, celjskim škofom Stanislavom Lipovškom in upokojenim mariborskim pomožnim škofom Jožefom Smejen v nadškofa posvetil jezuita p. Alojzija Cvikla. "Naša moč je v molitvi, v skupnem iskanju in želji, da bi bilo med nami vedno več Luči,“ je nadškof Cvikl dejal po posvetitvi in presenetil z gesto, ko je v tihi molitvi klečal v sredini stolnice.

Nadškof Cvikl: Začnimo pisati novo poglavje

Nadškof Cvikl je v zahvalnem govoru med drugim spregovoril tudi o finančni krizi nadškofije. „Svoje služenje začenjam po vsem tem, kar se je zgodilo. Na žalost zgodovine ne moremo spremeniti. Dejstva in bolečina ostajajo. Prizadete prosim odpuščanja. To, kar si želim v tem trenutku, je, da skupaj prosimo Gospoda, da odpusti in očisti, kar je bilo narobe, in nam da milost, da mi odpustimo drug drugemu in gremo naprej in začnemo pisati skupaj novo poglavje. Hvala vam za molitev v času devetdnevnice, bil sem presenečen, da se je zvrstilo toliko skupin in občestev. Tukaj je naša moč, v molitvi, v skupnem iskanju in želji, da bi bilo med nami vedno več Luči.“

Preden je podelil svoj prvi blagoslov kot škof in vaš pastir, je navzoče prosil, naj nekaj trenutkov molijo zanj. 

Celotni Sloveniji je v izjavi za medije po sklepu slovesnosti nadškof Cvikla sporočil, da si bo prizadeval za vse, kar je dobro. „Mislim, da je v našem narodu toliko dobrega, plemenitega, lepega. Dajmo to razvijati in na tem graditi, pa bomo res živeli v slogi, prijateljstvu in razumevanju,“ je dejal. Najbolj je bil nadškof Cvikl vesel prisotnosti številnih krajanov župnij, kjer je nekoč služil. „Z vseh koncev so prišli. Tako rekoč z vseh postaj, na katerih sem doslej bil, kar je po svoje lepo, saj vidiš, da so ljudje cenili tvoje delo in te še vedno podpirajo,“ je dejal.

Nuncij Janusz: Ponižnost in solidarnost

Nuncij je v pridigi dejal, da bo mariborski pastir potreboval veliko ponižnosti in solidarnosti duhovščine in vernikov, da bi znova vstopili na duhovno pot, ki jo je zaznamovala finančna kriza nadškofije. "Prepričan sem, da vsi vi upate, da je možno priti do duhovne in pastoralne prenove nadškofije. To upanje temelji tudi na zaupanju svetega očeta papeža Frančiška v novega nadškofa Alojzija Cvikla."

Nuncij je citiral papeža Frančiška, ki pravi, da mora pastir smrdeti po ovcah. "To ni vonj vzvišenosti in drugačnosti od preprostega ljudstva. Biti mora potopljen v njihove probleme, biti blizu trpečim, biti usmiljen z duhovščino in verniki."

Usmiljenje med drugim pomeni sočutje, pripravljenost služiti najbolj potrebnim, nositi z njimi Kristusov križ. A usmiljenje ne odstranjuje pravičnosti, je poudaril nuncij. "Zato bo moral novi nadškof, koliko je mogoče, popraviti napake iz preteklosti. To pomeni, da smo pred obdobjem velikega varčevanja, pristnega uboštva."

Pri tem bo potreboval našo solidarnosti, je dejal nuncij in se zahvalil avstrijskim škofijam. "Seveda ne more manjkati solidarnost vse katoliške Cerkve v Sloveniji. Ob tej priložnosti jo znova povabim k temu."

A prva naloga škofa vedno ostaja vnema za odrešenje duš, "bližina ljudstvu in duhovščini, sodelovanje z redovniki in redovnicami, vnema za navzočnost Boga v naši sekularizirani družbi," je dejal nuncij in dodal: "Cerkve v Mariboru ne smemo graditi na časnih dobrinah, ampak na vogelnem kamnu Kristusu."

Posvetitev

Škofovsko posvečenje Alojzija Cvikla
Škofovsko posvečenje Alojzija Cvikla © p. Ivan Rampre
Po homiliji je nuncij nadškofu Cviklu zastavil devet vprašanj, ob katerih je ta izpovedal svojo vero in pripravljenost služiti Cerkvi. Med litanijami je ležal pred oltarnimi stopnicami, zatem pa so posvečevalci in ostali navzoči škofje molče položil roke nanj.

Med posvetilno molitvijo sta diakona držala nad glavo novega nadškofa odprto evangeljsko knjigo, kar je znamenje, da je škofovska služba breme in odgovornost. Po maziljenju glave je novo posvečeni nadškof prejel še prstan, škofovsko pokrivalo - mitro in pastirsko palico. Nadškof Cvikl je sedel na svoj škofovski sedež in bil tako tudi uradno umeščen.

Škofovsko posvečenje Alojzija Cvikla
Škofovsko posvečenje Alojzija Cvikla © Tatjana Splichal
Slovesnosti v mariborski stolnici so se udeležili številni cerkveni predstavniki, med drugim kardinal Franc Rode, ljubljanski nadškof Stanislav Zore in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan ter drugi slovenski škofje. Prav tako so bili prisotni predstavniki Cerkve na Hrvaškem, BiH, Avstrije in Slovaške, slovenske evangeličanske Cerkve, Srbske pravoslavne Cerkve in islamske skupnosti, medtem ko so bili redki predstavniki države. Med politiki sta predsednika SDS Janez Janša in NSi Ljudmila Novak. Slovesnosti se je udeležil tudi novi veleposlanik RS v Vatikanu Tomaž Kunstelj.

Po besedah kardinala Franca Rodeta je bilo imenovanje nadškofa Cvikla zelo premišljeno in posledično zelo dobro. „Gospod Cvikl se že štiri leta ukvarja z ekonomskim, gospodarskim problemom mariborske nadškofije. Torej ve, kje so problemi, in upam, da ve tudi, kje so rešitve,“ je dejal v izjavi za medije. „Kljub temu, da je nekaj zelo žalostnega za nami, je vendarle danes prišlo novo upanje. Cerkev se vedno znajde,“ je dodal.

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Glavan je izrazil veselje, da imajo zdaj vse slovenske škofije svoje voditelje. „Za Maribor je bilo to še posebej nujno. Težko smo pričakovali, da se tudi tukaj, kjer so razmere najtežje, čim prej uredijo.“

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...