Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Komisija Pravičnost in mir: Pravosodje in mediji morajo biti v službi demokracije

Slovenija | 24.04.2015, 17:30

V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, da je v zadevi Patria kljub večletnim medijskim pritiskom odločilo skladno z ustavo in temeljnimi načeli vsakega pravnega reda, ki si zasluži to ime. Kot dodajajo, ustavno sodišče ni le razveljavilo sodbe, ampak hkrati obdolžence razglasilo za nedolžne.

"Takšna odločitev je velika potrditev za tiste, ki so ves čas trdili, da so sodni postopki, ki niso utemeljeni na konkretnih materialnih dokazih, sporni, tako z vidika prava kot tudi s stališča spoštovanja temeljnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin," poudarjajo. V sporočilu za javnost še pišejo, da kljub temu, da večina sodnikov in tožilcev ustrezno opravlja delo, v tem postopku ni mogoče spregledati politične zlorabe prava in pravosodja.

V komisiji so zaskrbljeni, vendar pričakujejo, da bodo državne ustanove stanje, ki predvsem močno škoduje ugledu in avtoriteti sodstva, čim prej in odločno popravile.

Menijo še, da razveljavitev sodbe vzbuja dvom v legitimnost zadnjih treh državnozborskih volitev, ki so minile ob vplivnem zavajanju volilnega telesa. "Upravičeno sodimo, da so bile volitve sicer legalne, vendar ne ustrezno legitimne. Volivci so bili ob takšni politizaciji zadeve Patria, ki so jo nemalokrat podpirali vodilni mediji, zavedeni in si niso mogli oblikovati ustreznega stališča o kandidatih in strankah. Velika volilna abstinenca je lahko samo ena izmed posledic takšnih razmer."

Stališče komisije je tudi, da za negativen vpliv primera Patria na stanje demokracije pri nas nosi soodgovornost del slovenskih medijev. "Izjeme so bile res izjeme, se pravi redke in neučinkovite."

V komisiji pozivajo pristojne k popravi škode, prav tako pričakujejo, da bodo po 25 letih končno vzpostavljeni mehanizmi, ki bodo odpravili možnost takšnih usodnih zlorab in teptanja demokratičnih standardov.

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...