Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Svet kardinalov (foto: Radio Vatikan)
Svet kardinalov

Svet kardinalov o medijih in odgovornosti škofov v zvezi s spolnimi zlorabami

Cerkev po svetu | 16.04.2015, 09:57 Marta Jerebič

Svet devetih kardinalov, ki ga sestavljajo najožji papeževi svetovalci, je včeraj končal tridnevno zasedanje, na katerem je razpravljal o vprašanjih v zvezi z reformo rimske kurije. Tokrat so se osredotočili na reformo vatikanskih medijev in vprašanje odgovornosti škofov, ki niso odgovorno obravnavali primere spolnih zlorab otrok.

Svet devetih kardinalov vse napore usmerja v osnutek nove konstitucije za rimsko kurijo, za katerega upa, da ga bodo spisali do konca prihodnjega leta, je povedal vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Skupina pregleduje več kot 60 prispevkov k razpravi, ki so jih kardinali z vsega sveta podali na februarskem konzistoriju, pri čemer poudarek namenja vzpostavitvi dveh osrednjih struktur, ene za delovanje Cerkve na področju dobrodelnosti, pravičnosti in miru, druge pa za vprašanja laikov, družine in življenja.

Kar zadeva mehanizem vatikanskih medijev, je pater Lombardi potrdil, da je 12-članska komisija Lorda Pattna vložila svoje končno poročilo o načelih splošne preureditve. Papež Frančišek naj bi zdaj imenoval novo skupino, v kateri pričakujejo člane izvorne komisije, ki bi naredila podroben načrt za izvajanje teh ukrepov za zmanjševanje stroškov in tesnejše usklajevanje.

P. Lombardi je še povedal, da je bostonski kardinal Sean O’Malley načel vprašanje odgovornosti duhovnikov, škofov ali redovnih predstojnikov, ki niso učinkovito obravnavali znanih primerov spolnih zlorab otrok. Kardinal O’Malley, ki vodi novo papeško komisijo za zaščito mladoletnih, se je v nedeljo sestal s štirimi člani, ki želijo papežu posredovati svojo zaskrbljenost zaradi čilskega škofa, obtoženega, da je prikrival duhovnika, ki je zagrešil spolno zlorabo otroka. Čeprav ima zdaj Cerkev jasne smernice za obravnavanje teh kaznivih dejanj, pa je O’Malley pojasnil, da mora prav tako dati na prvo mesto nujno vprašanje, kako kaznovati predstojnike, ki niso ustavili takšnih zločinov.

Naslednja srečanja sveta devetih kardinalov bodo junija, septembra in decembra.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...