Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež moli za spremembo v srcih povzročiteljev napada v Keniji

Svet | 03.04.2015, 22:12

Papež Frančišek je z globoko žalostjo sprejel novico o včerajšnjem napadu na univerzo v mestu Garissa v Keniji. V sožalnem sporočilu, ki ga je podpisal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, zagotavlja svoje molitve in duhovno bližino družinam žrtev in vsem Kenijcem

Duše pokojnih sveti oče izroča neskončnemu usmiljenju vsemogočnega Boga in moli, da bi bili vsi žalujoči potolaženi. V povezanosti z vsemi ljudmi dobre volje po svetu, sveti oče obsoja to dejanje nesmiselne surovosti. Obenem pa tudi moli za spremembo v srcih povzročiteljev. Nazadnje poziva vse, ki so v Keniji na oblasti, da bi podvojili svoja prizadevanja za prenehanje takega nasilja in bi pohiteli k zori nove dobe bratstva, pravičnosti in miru.

Spomnimo. Kenija je včeraj doživela najhujši napad na kristjane v zadnjih skoraj dvajsetih letih. Zjutraj, ko so študenti še spali, so oboroženi napadalci vdrli v študentski kampus v Garissi, iz njega izpustili muslimanske študente, na ostale pa začeli streljati. Danes so v mestu in še treh drugih okrajih razglasili policijsko uro.

Napad, v katerem je življenje izgubilo 147 mladih, je pretresel celotno državo in svet. Eden od študentov Erik Wekesa, ki je imel srečo in preživel, je za Reuters povedal, da se je najprej zaklenil v svojo sobo, nato pa pobegnil. "Kar sem uspel slišati od napadalcev, je bilo, da so rekli, da so prišli ubijat, da bodo na koncu sami umrli," je dejal. Mnogi so videli celo obglavljena trupla. Drug študent je za BBC takole pripovedoval. "Slišali smo strele medtem ko smo spali, ura je bila približno pet zjutraj, fantje so začeli bežati sem in tja, ampak mnogi so na žalost bežali ravno v smer, iz katere so prihajali streli."

Odgovornost za napad je prevzela skrajna somalijska islamistična milica al Šebab, šlo pa naj bi za maščevanje za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji. Predstavnik skupine je priznal, da so napadalci zadrževali le študente krščanske veroizpovedi, muslimane pa so izpustili. Približno 500 študentom je tako uspelo ubežati streljanju.

V Keniji so pretreseni in žalujejo, saj so mnoge družine izgubile otroke, ki jim je zbujal upanje v boljši jutri. 

Nekateri obtožujejo tudi vlado, da naj prevzame odgovornost, saj sta kampus varovala le dva policista. Takoj po napadu je sicer posredovala vojska in po 16 urah prevzela nadzor, a kljub temu se mnogi sprašujejo, ali bi se dalo napad preprečiti. Minister za obrambo Joseph Nkaissery je dejal, da je zdaj grožnja skoraj v celoti odstranjena. "90 odstotkov grožnje smo odstranili, a vendar je žrtev velika, predvsem v smislu človeških žrtev."

Kenijski predsednik Kenyatta pa je narod pozval k budnosti v boju z islamisti. "To je trenutek za vsakogar v deželi, da je buden v teh trenutkih, ko se soočamo s sovražnikom."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...