Alen SalihovićAlen Salihović
SDM 2013 Rio - Križev pot (foto: SDM 2013)
SDM 2013 Rio - Križev pot

Spominjamo se Kristusove smrti na križu

Slovenija | 03.04.2015, 00:10

Veliki petek je dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Simbolika velikega petka predstavlja namero in razpoloženje, da se v odpovedi odpremo in postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca.

eliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni maše. Pri bogoslužju ob 15. uri, ko obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu, molimo križev pot. Opravilo velikega petka ima tri dele. V prvem je opravilo Božje besede, med katerim beremo pasijon ali poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija (prim. Jn 18,1–19,42) ter med drugim prosimo za sodobno družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo. V drugem delu častimo križ v znamenje hvaležnosti in spoštovanja, v tretjem pa je obhajilni obred. Duhovnik že posvečene hostije, ki jih je prinesel iz ječe, kamor jih je odnesel na veliki četrtek, po koncu obreda odnese na novo mesto, tokrat v t. i. Božji grob.

Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. Na to nakazuje tudi rdeča mučeniška barva, ki jo uporabljamo pri bogoslužju in spominja na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen. V Katoliški Cerkvi na veliki petek velja strogi post.

Papež Frančišek o velikem petku

Ob obredu velikega petka se je papež Frančišek v sredo med adienco ustavil ob Jezusovih besedah: "Dopolnjeno je". Ob tem je omenil številne ljudi, ki so skozi stoletja s svojim pričevanjem pokazali svojo dopolnitev v Kristusovi ljubezni. Izpostavil je pred leti umorjenega italijanskega duhovnika Andrea Santora, pa tudi novodobne mučence in Jezusove besede navezal na vse nas: "Kako lepo bo, ko bomo tudi vsi mi na koncu našega življenja, z vsemi našimi napakami, grehi, pa tudi našimi dobrimi deli, ljubeznijo do bližnjega, lahko Očetu tako kot Jezus rekli: Dopolnjeno je. Seveda ne v popolnosti, kot je rekel On, ampak, da bomo lahko rekli: Gospod, storil sem vse, kar sem mogel."

Obrede velikega petka bo vodil tudi papež Frančišek

Papež Frančišek bo popoldne v vatikanski baziliki vodil obrede velikega petka. Zvečer se bo v Koloseju udeležil tradicionalnega križevega pota, kjer bo tudi nagovoril zbrane vernike.

Meditacije za papežev križev je letos napisal upokojeni škof iz Novare na severu Italije Renato Corti. Izbral je neobičajno obliko, saj je med drugim pripravil Jezusova občutja in misli - poskušal se je vživeti v njegovo trpljenje. Meditacije vsebujejo tudi molitev za otroke in mladostnike, žrtve spolnih zlorab, ter prošnjo za odpuščanje.

Povežimo se v molitvi ob uri Jezusove smrti

Sodelavci Radia Ognjišče bomo ob uri Jezusove smrti molili križev pot pri kapeli pred Hudo Jamo. Pripravili smo tudi posebno pobudo - ob 15h na oknih stanovanj prižgimo sveče v spomin na Jezusovo smrt in v zahvalo za milost odrešenja, v spomin na žrtve druge svetovne vojne in po njej ter v podporo očetovstva in materinstva ter otrokovih pravic.

Darujmo za Sveto deželo

Vsako leto na veliki petek je vesoljna Cerkev na poseben način povezana s Sveto deželo - tako prek molitve kot prek nabirke za kristjane na Bližnjem vzhodu. Prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, kardinal Leonardo Sandri, je ob tem napisal pismo duhovnikom, v katerem se zahvaljuje za pozornost in velikodušen odgovor na nabirko. Obenem poudarja pomen te geste solidarnosti, še posebej v trenutnih dramatičnih razmerah na območju.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...