Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Marko Košnik (foto: SDB)
Marko Košnik

6. dan: Spoved - poklicani za ljubezen in veselje

Radijski misijon | 27.03.2015, 09:57

V današnjem predzadnjem dnevu 10. radijskega misijona, ki je tudi letošnji spovedni dan, se bomo ustavljali ob spovedi kot zakramentu usmiljenja. Misijonar, ki nas bo danes nagovarjal je salezijanec Marko Košnik, inšpektorjev vikar in predstojnik salezijanske redovne skupnosti na Rakovniku v Ljubljani.

V misijonskih pogovorih bo pojasnil pomen zakramenta spovedi, spregovoril o tem kako se spovedujemo, o iskrenosti pri spovedi, o dobrih sklepih in obljubi o poboljšanju.

Zakrament sprave je Don Bosko fantom predstavljal kot enega od temeljnih stebrov vzgojne zgradbe. Zakrament sprave je namreč naravnan na življenje, da bi ga na tem svetu živeli v ljubezni, svobodi in veselju srca. Prisluhnite misijonskim pogovorom ob 10.15, 13.00 in 17.00.

Prvi Misijonski nagovor ob 10.15 nosi naslov Ljubezen kot izpolnitev postave. Tematika je povezana s spovedjo, ki nas vodi k ljubezni, svobodi in veselju. Vsi smo vabljeni, da stopimo na pot sprave. Tri glavne besede nas bodo vodile skozi dan: „Ljubezen“ oz. kako naj ljubim, ker sem grešnik, „svoboda“ ali osvobojen sem, ko doumem, da spoved prinaša svobodo, ter „veselje srca“ s tem kako nam spoved prinaša mir in veselje srca.

Marko Košnik je v nadaljevanju govora poudaril, da nas greh oddaljuje od gesla misijona, ki je „Za vas živim“. Greh pomeni živim le zase, sebi. Živeti sebi pomeni doživljati pekel. Pekel, če si predstavljate, pomeni biti sam in ostati bivanjsko sam v nesoglasju z Bogom, z bližnjim, s skupnostjo. Izločiti se, iztrgati se. Pekel je biti vržen v vesolje samote brez Boga in njegovega ljubečega pogleda. Tega nas je na smrt strah: da bi se počutili pozabljene, same, zapuščene.

Zakrament Božjega usmiljenja pa nas ohranja v občestvu. Prejel sem … dajem naprej. To je zastonjska ljubezen.

V mnogih cerkvah so danes na voljo spovedniki. V tem je tudi občestvo, da drug drugega spodbudimo, da gremo k spovedi. Nekako drug drugemu želimo, da bi živeli v medsebojni ljubezni. Seveda pa je potrebno začeti pri sebi. Ko namreč enkrat dojamemo, da s svojimi lastnimi močni ne bomo zmogeli, nam kot kristjanom skoraj ne preostane drugega, kot da stopimo na pot Božjega odpuščanja. To pomeni, da se učimo, kako naj ljubimo samega sebe. Dostikrat namreč zaradi slabe podobe o sebi, težkih izkušenj, spominov in duhovnih neuspehov začnemo zaničevati svoje telo, svoje delo, ne cenim se.

Tukaj nam zdaj pomaga spoved, ki je nekaj osebnega in se tiče našega bivanja. Spoved vpliva na naše konkretno življenje.

Marko Košnik je prvo razmišljanje zaključil s kratkimi prošnjami v pripravi na sveto spoved.

- Gospod, poslan si bil, da oznaniš blagovest ubogim in ozdraviš vse, ki so potrtega srca.

- Gospod, nisi prišel klicat pravičnih, ampak grešnike.

- Gospod, odpustil si grešnici, ki je močno ljubila.

- Gospod, nisi se branil jesti s cestninarji in grešniki.

- Gospod, izgubljeno ovco si dal na rame in jo vesel nesel domov.

- Gospod, cestninarja Zaheja si poklical k spreobrnjenju in novemu življenju.

- Gospod,skesanemu razbojniku si obljubil raj.

Prosimo sedaj nebeškega Očeta, kakor nam je naročil Jezus Kristus, da nam odpusti grehe, kakor tudi mi odpuščamo drug drugemu.

Marko Košnik
Marko Košnik © Jože Bartolj

Drugi misijonski nagovor ob 13. uri, se je dotikal vprašanja svobode iz milosti. Marko Košnik je povedal, da če želimo govoriti o svobodi, moramo poznati, kaj je greh. Don Bosko je poznal strahoto greha, ker mu je šlo za duše. Ugotavljal je, da je greh nekaj zelo osebnega. Ni tam daleč, ni neka abstraktna ideja za boječe in pobožne … Ni nekaj neosebnega. Pri grehu gre za osebni odnos z Bogom. S svojim grehom sem šel proti Stvarniku. S zavestnim dejanjem sem zavrnil Božjo ljubezen in prijateljstvo, ki mi ga Bog nudi. Bistvo greha je uporu proti Bogu, ki je kot Stvarnik vir življenja in so zato njegove zapovedi pot v življenje.

Prav tako Košnik ugotavlja, da greh ni množina. Je ednina. Besedo "greh" (gr. hamartia) uporablja Pavel navadno v ednini. Zakaj? Ker ima greh neko moč. Je kot vladar, ki je osvojil svet in mu vlada. V Rim 5 zapiše, da je greh "prišel" v svet (Rim 5,12) in da je "vladal" na svetu (v 21).

In tu nastopi poglavje milosti. (Rim 8) Odrešenje je vendar milostni Božji dar, zastonjski, ki mi je darovan. Na kratko. To je pogled, da vse gledamo skozi Kristusovo odrešenje. In na tej milosti sloni tudi ta pedagoški vidik spovedi: "… kjer se je pomnožil greh, se je še veliko bolj pomnožila milost, da bi prav tako, kakor je greh kraljeval s smrtjo, po našem Gospodu Jezusu Kristusu milost kraljevala s pravičnostjo za večno življenje" (Rim 5,20.21).

Misijonar Marko Košnik nam je v drugem nagovoru predstavil tudi, kako je don Bosko približal zakrament sprave svojim fantom in kaj se lahko iz tega naučimo tudi mi danes?

Don Bosko je predstavil fantom zakrament sprave kot enega od temeljev vzgojne stavbe. Zakrament spovedi so obdajale posebne pozornosti:

1. zaupljivo in domače okolje: Kako je pomembno, da je poskrbljeno za dobro in lepo pripravo;

2. v ozračju sprejemanja in prijateljstva: Mladim okolje sprejemanje in zaupanja pomaga, da premagajo nek naravni odpor pri odkrivanju skrivnosti svojega srca …

3. zakrament je naravnan na življenje: izboljšal naj bi odnose; ustvarjal razmere za izpolnjevanje vsakdanjih dolžnosti; dajal oporo pri spreobrnjenju srca, vodil k učinkovitim in jasnim sklepom …

In to naj nas nagovarja in spodbuja tudi danes!

Marko Košnik in Jože Bartolj
Marko Košnik in Jože Bartolj © Jože Bartolj

Zadnji tretji misijonski nagovor ob 17. uri pod naslovom „Veselje srca“, pa je bil posvečen izkušnjam spovednikov. Poleg dopoldanskega misijonarja Marka Košnika je sodeloval še vzgojitelj in profesor na gimnaziji Želimlje Peter Pučnik. Oba sta spovednika, duhovna spremljevalca, ki veliko svojega časa preživita med mladimi. Svoje bogate izkušnje dela z vzgojo in pastoralnimi programi sta delila v zadnjem misijonskem nagovoru.

Eno izmed težišč pogovora je bilo posvečeno iskrenosti spovedanca s spovednikom. Že sv. Janez Bosco je priporočal pogostnost spovedi in izpolnjevanje dobrih sklepov. Bistvene prvine zakramenta sprave so torej kesanje, iskrena spoved in zadoščevanje.

Iskrenost. Zakaj? To je pot do veselja, ker je znamenje ponižnosti. Kako težko je biti iskren. Lahko je v nas strah, ker se zavedamo, da smo padli v nek hud greh. Morda neko razvado, ki se ponavlja. Strah nas je, da bi pred spovednikom izgubili dobro ime, da bi nas ta obsodil, da bi od nas zahteval, kar ne moremo zagotoviti. In to je kamen na srcu. Strah je odprt prostor za dolgoročno delovanje hudega in nesvobodo. Kajti hudi duh nam prikaže grdoto greha na tak način, da ga moramo skriti. Je neusmiljen tožnik. Zato nam podtika razloge in opravičila, da grehov ne povemo, jih prikrijemo …

Iskrenost ima še drug nasprotni pol. Da grehov niti ne vidimo, je nadaljeval misijonar Košnik. Ali pa, da se vse življenje izpovedujemo vedno istih grehov in jih znam kot pesmico. Ampak v sebi vemo, da je to neiskreno.

Zelo pomembni so tudi trdni sklepi, ki jih ob spovedi naredimo. Sklep nas usmerja v konkretno situacijo v dnevu, kjer se lahko spremenimo, poboljšamo. Sklep znamo narediti, če se dobro pripravimo, premislimo, oz. o sebi znamo narediti tudi refleksijo svojih dejanj … in kaj hitro se bo pokaže, kaj nas čaka, kaj lahko storimo …

Peter Pučnik pa je med drugim poudaril, da je glavni sad spovedi Božje odpuščanje in Njegovo usmiljenje. To pomeni, da nam Bog želi preko odpuščanja vrniti dostojanstvo človeka, dostojanstvo bogopodobnosti. To pomeni, da nam Bog želi vrniti tisti naš pravi JAZ, v čemer smo enkratni, neponovljivi in v polnem odnosu z Njim.

Marko Košnik in Peter Pučnik
Marko Košnik in Peter Pučnik © Jože Bartolj

Tudi nocoj bo ob 20.00 molitev rožnega venca, ki jo bomo prenašali iz naše radijske kapele. Molitev bodo vodile Marijine sestre čudodelne svetinje, vabimo vas, da se nam pridružite.

Danes je spovedni dan

V več krajih po Sloveniji je od jutra do večera priložnost za prejem zakramenta svete spovedi. Seznam krajev oz. cerkva je že nekaj dni objavljen.

Slovesni sklep letošnjega radijskega misijona bo v soboto, 28. marca s sveto mašo ob 10.00 v župnijski in romarski cerkvi Marije Pomočnice kristjanov na Rakovniku v Ljubljani. Sveto mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Radijski misijon
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...