Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Klemen Balažic (foto: ARO)
Klemen Balažic

Veselite se v Gospodu zmeraj

Radijski misijon | 25.03.2015, 11:45 Matjaž Merljak

Četrti dan 10. Radijskega misijona je z nami salezijanec Klemen Balažič. Na praznični dan - praznujemo Gospodovo oznanjenje - razmišljamo o veselju. Sogovornik pravi, da nanj Slovenci vse prevečkrat pozabljamo, smo prepogosto otožni in preveč zaskrbljeni. Zato je v pogovoru vodil k izvirom veselja, ki prinaša upanje za življenje.

Prvi pogovor je začel z zgodbo iz življenja Matere Terezije, ki je sosestri, ki je hotela zagrenjena iti med ljudi, svetovala, da ostane doma, se odpočije in prosi Jezusa, naj ji da veselje. Mati Terezija je bila namreč prepričana, da sestre ne morejo služiti ubogim, če so zagrenjene in brez veselja. V svetu je že preveč žalosti in bede, da bi jo sejale še redovnice, ki so poklicane, da širijo upanje in veselje, je bila prepričana.

K temu, je veselje temeljna drža kristjana, je Klemen Balažič prepričan tudi potem, ko je papež Frančišek svojo prvo apostolsko spodbudo naslovil Veselje evangelija. V pogovoru se je ustavil tudi svetopisemskih odlomkih o veselju. Pokazal je še na apostola Pavla, ki je napisal tudi pismo Filipljanom. V njem je na samo petih straneh svetega pisma izraz veselje, veseliti se ... naveden kar sedemnajstkrat. In ne pozabimo, da je sv. Pavel to pismo pisal v zaporu.

Klemen Balažič se je s tem dotaknil tistih, ki jim skrbi, brezposelnost, bolezni, družinski prepiri in nerazumevanja ne omogočajo veselja. Pokazal je tudi na župnijske skupnosti, ki žal niso skupnosti veselja in ga zato kristjani iščejo drugod. Navedel je še lepo primerjavo med veseljem, ki je površno in veseljem, ki je trajno. Slednje je od Boga in izvira iz Duha.

Gost četrtega dne Radijskega misijona je Klemen Balažič SDB
Gost četrtega dne Radijskega misijona je Klemen Balažič SDB © Izidor Šček

Drugi pogovor je bil posvečen don Boskovi vzgoji, eden od pomembnih temeljev njegove vzgoje sta prav veselje in optimizem. Pri don Bosku ima veselje močan verski in vzgojni kontekst. Mladim je hotel sporočiti evangelij veselja, veselo sporočilo blagrov. Zavedal se je, kakor je učil že sv. Frančišek Saleški, da se na eno kapljico medu ujame več muh, kakor na cel sod kisa.

Don Bosko je že kot otrok in najstnik naredil vse, da bi mladi živeli v zdravem okolju, kjer ne bi manjkalo poštenega veselja. Mladim je poleg doma, ki sprejema, šole, ki pripravlja za življenje, župnije, ki mladega človeka uvaja v vero, ponudil tudi dvorišče, prostor, kjer bi se mladi lahko družili v prijateljstvu in okušali zdravo veselje. Don Bosko pa mladim ni dajal le prostor, ampak je tudi ogromno časa preživel z mladimi.

Klemen Balažič je pokazal na problem, da se mladi danes ne znajo več družiti in pogovarjati, ampak so vsak v svojem svetu, drug problem pa je množica dejavnosti, ki se jih udeležujejo mnogi otroci, a je vprašanje če ob tem doživljajo veselje. Pravi: „Ko si bomo vzeli čas za otroke in mlade in ga preživeli z njimi v veselju, jim bomo pokazali, da jih imamo radi. Jim znamo samo težit, ko jim kaj ne uspe, ko naredijo kaj narobe, ali pa se znamo tudi iskreno veseliti z njimi v njihovem veselju in igri.

Agata, Gašper in Klemen
Agata, Gašper in Klemen © ARO

Tretji pogovor pa je bil usmerjen v družino. Poskusili smo naglasiti nekaj stvarnosti, ki zagotavljajo družini, da lahko živi v veselju. V studiu sta bila še gosta Agata in Gašper Hren. Povedala sta, da sta se temeljito in dobro pripravila na sklenitev zakonske zveze ter spoznavala božji načrt za njiju. Tudi na poročni dan sta se zadnji teden pripravljala na zelo duhoven način. Družina - imata enoletnega sina Oliverja - jima veliko pomenu in jo postavljata na prvo mesto - tako da vse druge dejavnosti prilagajata družinskemu življenju. Zdi se jima logično, da se s poroko trud za njun odnos ni zaključil, ampak menita, da morata kot športniki za dober in uspešen zakon trdo garati.

Spregovorila sta še o vlogi vere v njunem zakonu in njihovi družini, kako je s skupno in zakonsko molitvijo, obisk svete maše, kako obeležujejo praznike in nedelje ter kako doživljata očetovstvo in materinstvo.

Poglejte še druge članke v povezavi z 10. radijskim misijonom.

Radijski misijon
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...