Boštjan SmoleBoštjan Smole

VIDEO: Na shodu Koalicije Za otroke gre! 8500 ljudi

| 03.03.2015, 18:45 Marjana Debevec

Koalicija Za otroke gre! je popoldne pred državnim zborom pripravila shod, na katerem so se zbrali mame, očetje, otroci, sestre, bratje, tete, strici, dedki in babice iz vse Slovenije. Gre za koalicijo posameznikov, gibanj, skupin in organizacij, ki podpirajo vrednote družine ter ostro nasprotujejo predlaganim spremembam Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o katerem danes razpravljajo poslanci v državnem zboru.

Dani Siter: Družina je osnovna celica družbe

Zbrane je najprej nagovoril voditelj društva Družina in življenje Dani Siter. Spregovoril je o svoji izkušnji odraščanja brez očeta in o stiskah, ki jih je doživljal. Povedal je, da zato odločno nasprotuje spremembam zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in proti posvojitvam otrok s strani istospolnih partnerjev. „Jasno kot beli dan je dejstvo, da želi manjšina zavladati nad večino, oziroma da se večini godi krivica. Predlog je nedopusten, skregan z logiko in zdravo pametjo. Družina je vedno bila in vedno bo osnovna celica družbe – okolje rodovitne ljubezni med enim moškim in eno žensko, okolje ljubezni, katere sad je otrok.

Spomnil je tudi, da imamo prav zaradi pokončnih mater in očetov danes samostojnost, ki pa je očitno nismo vredni, saj ne vemo kaj bi z njo. „Tako kot do naših prednikov čutim dolžnost tudi do naših zanamcev – do naših otrok, vnukov in pravnukov … Kako bodo živeli, če jim bomo vzeli brezskrbno otroštvo in dovolili, da jih že v zgodnjem otroštvu obremenjujejo s teorijo spola ter raznimi spolnimi veščinami in spolno »svobodo« brez omejitev? Mar se vam to, dragi prijatelji, ne upira? Mar jih nismo dolžni zaščititi in obvarovati teh odklonov od naravnega?“, se je vprašal Dani Siter, ki je prepričan tudi, da

je vse, kar se dogaja na področju spreminjanja družinske zakonodaje, posledica pomanjkanja ljubezni. „Iz naše srede – iz naših misli in naših predstav o življenju – smo namreč izrinili Boga, ki je ljubezen. Kjer ni Boga, pa ni merila za dobro in zlo“. Ob sklepu je Siter še poudaril, da spoštuje ureditev statusa istospolnih, vendar ne z družinskim zakonom. „Prosim vas, ne mečite vsako zvezo »dveh oseb« v isti koš z družino! Hruška in računalnik nimata nič skupnega. Prav zato želim stopiti iz cone udobja, saj za to preprosto ni več časa. Tudi sam želim našim politikom, ki smo jih izvolili, sporočiti, da se z njihovim početjem ne strinjam. Kdor pravi: »Tudi jaz ne! Jih nisem volil, saj niti na volitve nisem šel«, naj se zaveda, da je prav na ta način »oddal svoj glas« in »izvolil« te, ki danes kopljejo jamo naši domovini“.

Izvoljeni, da odločajo o usodi naših otrok?
Izvoljeni, da odločajo o usodi naših otrok? © Izidor Šček

Metka Zevnik: Ni res, da nam zakon ničesar ne jemlje!

Predsednica društva starih staršev in sovoditeljica koalicije Za otroke gre Metka Zevnik pa je spregovorila o poteptani pravici tako staršev, kot starih staršev, da bi soodločali o spremembah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. To so po njenem prepričanju napravili namenoma, z golo politično močjo, saj sprememba Zakona poteka po skrajšanem postopku. „Kot predstavnica Glas starih staršev-Združenje starih staršev Slovenije sporočam, da smo stari starši ogorčeni nad poslanci, ki bodo sprejeli tak Zakon. Očitam jim brezčutnost in nespoštovanje vzgojnega poslanstva starih staršev in naše, nemajhne vloge za stabilnost slovenske družbe. Zakaj jim to očitam? Stari starši nimamo pravice posvojiti svojih vnukov, če našim otrokom kaj zgodilo; v posvojitev pa bi jih lahko po novem dobili tudi istospolni pari. Pravna rešitev ZL in podpornih strank v spremenjenjem Zakonu zanika medgeneracijske vezi, ki so lepilo narodove identitete. Zanika, da stare starše in vnuke veže dolga, nevidna popkovina ljubezni in družinskih vezi, ki se prenašajo iz roda v rod“.

Metka Zevnik je tudi povedala, da je država od leta 2003 do 2015 dala 9.283.593 EUR organizacijam, ki imajo v programih tudi promocijo LGBT, družinskim organizacijam malo manj ko 200.000 EUR. Hkrati je staršem odtegnila prispevek za šolo v naravi.

ZL je kot krinko vzela Odločbo ustavnega sodišča, ki govori zgolj o dedovanju, da je spremenila Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, pri tem pa so jo podprle stranke SMC, DESUS, SD in ZAB, je poudarila.

Dolgoletne cilje LGTB skupine, torej lezbijk, gejev, trans in bi-seksualnih oseb pa je strnila takole:

•za razvrednotenje materinstva, očetovstva in družine,

•za posvojitev otrok v istospolne skupnosti,

•za inženiring otroških duš z uvajanjem homoseksualne vzgoje v šolske programe

•za ogroženost delovnih mest učiteljev, socialnih in zdravstvenih delavcev, če se bodo javno

izrekli, da je zveza moškega in ženske za otrokov razvoj boljša od istospolne skupnosti.

•za oploditev zdravih, samskih žensk z biomedicinsko pomočjo,ki bi se izvajala v

zdravstvenem sistemu za račun davkoplačevalcev.

Starše resno skrbi za otroke!
Starše nas resno skrbi za otroke! © Izidor Šček

Metka Zevnik je tudi poudarila, da ni res, kar stalno ponavljajo aktivisti LGTB in mnogi poslanci, da tak zakon nikomur nič ne jemlje, mnogim pa daje. „Jemlje otrokom, staršem in starim staršem – jemlje jim prihodnost in njihove človekove pravice! Tako kot vseh državah, ki so sprejele tako ureditev, je bila to le odskočna deska za spreminjanje otroških duš s pomočjo šolskega sistema, sramotenje materinstva in očetovstva in druge cilje LGBT, o katerih sem govorila prej.“

Metka Zevnik je sicer prepričana, da morajo imeti istospolni pari urejene medsebojne pravice v enaki meri kot vsi drugi pari, vendar ne v zakonu, ki govori tudi o otrocih in njihovih posvojitvah. „Za dobrobit naših otrok se moramo združiti v velikansko množico in zavrniti tak zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, če bo sprejet. To je mogoče, to je naša državljanska pravica in možnost“, je še dejala Metka Zevnik.

Za otroke gre - množica proti razvrednotenju družine
Za otroke gre - množica proti razvrednotenju družine © Izidor Šček

Tomaž Merše: Za otroke gre!

Predsednik Družinske pobude Tomaž Merše je spregovoril o pravicah otrok, ki morajo biti pred pravicami odraslih. S tem, ko zakon tudi istospolni zvezi dodeli pomen zasnovanja družine, se bodo tudi določbe zakona, ki izobraževalnemu sistemu nalagajo pripravo na skladno družinsko življenje, lahko nanašale tudi na istospolno skupnost. V šolah bo tako promovirana homoseksualni način življenja. Združena levica se je namreč v svojih predvolilnih izjavah zavzela za to, da bi programi, kakršen je program Amnesty International "Ljubezen je ljubezen", postali v vseh šolah obvezni za vse učence, pripadajoči učbenik z istim naslovom pa obvezno učno gradivo. To pomeni, da bodo LGBT aktivisti osnovnošolske otroke v šoli nagovarjali, da se sprašujejo, kakšnega spola sploh so in ali bi ga morda spremenili; naj eksperimentirajo z različnimi spolnimi praksami; si predstavljajo sebe v spolnem odnosu s svojim sošolcem, najboljšim prijateljem; otrokom bodo razlagali, kako sta oče in mama zanje nepomembna, je povedal Merše.

„Kateri oče lahko mirno spi in ne ukrene nič, ko se napovedujejo za njegove otroke tako škodljive spremembe v šolah!?

Šola naj bo varen prostor za zdrav razvoj otroka brez vsiljevanja dvomov glede spola, identitete, spolne usmerjenosti, eksperimentiranja s spolnimi praksami pri otrocih v najobčutljivejših fazah njihovega odraščanja.“

Iz držav, ki že imajo podobno zakonodajo, so znani primeri, da so morali starši v zapor, ker so nasprotovali, da bi bil njihov otrok prisoten na urah spolne vzgoje, kjer so promovirali homoseksualne prakse in zgodnje eksperimentiranje s spolnostjo.

Šola naj gradi sodelovanje na zaupanju med starši in učitelji ter dopolnjuje zdravo družinsko vzgojo, ne pa da jo ruši, je poudaril Merše.

Hitri postopki, posledice za vedno...
Hitri postopki, posledice za vedno... © Izidor Šček

Izkušnje iz drugih držav tudi kažejo, da taka zakonodaja odpira vrata diskriminaciji vseh drugače mislečih, saj tam osebe ki ne želijo dejavno podpirati in promovirati teorije spola, zaradi tega lahko zelo hitro izgubijo službo. Predlagatelji in zagovorniki zakona so že jasno izrazili zahtevo, da o ugovoru vesti za uslužbence, ki pri takih zadevah ne bi želeli sodelovati, sploh ne more biti govora. „Sožitje v družbi je možno le ob strpnem dopuščanju različnih pogledov in mišljenj, ki jih vsakdo lahko tudi svobodno izraža, če s tem ne škoduje drugemu ali ne omejuje pravic drugega“, je zatrdil Tomaž Merše, ki je zatem spregovoril še o pravici do posvojitve otrok. „Izkušnje iz držav, kjer je takšna zakonodaja že sprejeta, kažejo, da se namesto kriterija najboljše koristi otroka pojavijo zahteve za enakomerno dodeljevanje otrok istospolnim parom“... „Posvojitev ni pravica odrasli. Posvojitev je pravica otroka, da je posvojen v zanj najboljše okolje“, je poudaril Merše in opozoril še pred ustvarjanjem otrok z biomedicinsko pomočjo za lezbične pare na račun zdravstvenega zavarovanja. Ker zakon tudi moškim homoseksualnim parom daje pravico o svobodnem odločanju o rojstvu svojih otrok, posredno odpira uvedbo nadomestnega materinstva, ki je v svojem bistvu trgovina z otroki in ženskami v socialni stiski. Otroke spreminja v tržno blago, ženske pa iz mater v bio kontejnerje.

Take Slovenije si ne želimo, zato vas prosim in vabim, da za zavarovanje otrok prav vsak naredi vse, kar zmore, da ta zakon ne bo začel veljati“.

8500 udeležencev
8500 udeležencev © Izidor Šček

Primc: pred nami je najvišji cilj

Sovoditelj »Koalicije Za otroke gre!« Aleš Primc pa je spregovoril o poti, ki nas čaka, če bodo poslanci zakon sprejeli. „Ne bo lahko, je pa naloga častna in cilj, ki je pred nami najvišji, ki si ga lahko kot starši zamislimo: t.j. dobro naših otrok“ Zatrdil je, da niso proti nikomur, so pa kot starši dolžni, da naredijo vse, kar je v njihovi moči za dobro njihovih otrok. „Naša naloga je, da predstavimo argumente in damo ljudem možnost, da odločijo oni, ne pa politična elita, ki je čedalje bolj odtujena od resničnih težav ljudi. Naša prva naloga je, da damo ljudem resnično možnost izbire. Pri tem prosimo tudi medije, da to omogočijo.“

Če bodo poslanke in poslanci danes sprejeli predlog Združene levice, bo njihova prva naloga zbrati podpise za pobudo za referendum. Nato pa bodo predvidoma čez en teden že začeli zbirati potrebnih 40.000 podpisov pred upravnimi enotami. „Mnogi ste pri tem delu že sodelovali in veste, kako velik zalogaj je to. Potrebna je odlična organizacija po vsej državi, pred vsemi upravnimi enotami in krajevnimi uradi. Podpisi, ki jih bodo državljanke in državljani oddali, morajo priti v fizični obliki k nam v Koalicijo »Za otroke gre!«, da jih bomo lahko potem oddali kot zahtevo za referendum. Vse, ki ste od 16. marca naprej kakšen dan ali pa le nekaj ur pripravljeni nameniti zbiranju podpisov na stojnicah, vabim da obiščete spletno stran 24kul.si, kjer boste prejeli vsa potrebna navodila za sodelovanje. Seveda pa ste vsi vabljeni, da oddate svoj podpis za referendum na upravnih enotah“. Zbrane je povabil, naj to sporočilo prenesejo tudi svojim sorodnikom, prijateljem, sodelavcem in znancem.

Na shodu je bila sprejeta naslednja deklaracija:

»Za otroke gre!«

Deklaracija za pravice otrok, staršev in starih staršev

Da bi bila Slovenija resnična domovina vseh državljank in državljanov, v kateri bomo vsi lahko brez diskriminacije, svobodno in v miru živeli, udeleženci shoda »Dan Ljubezni« dne 3. marca 2015 v Ljubljani izražamo našo trdno voljo in pripravljenost, da si bomo po svojih najboljših močeh prizadevali za:

1. Spoštovanje temeljne pravice otroka, da je posvojen v zanj najboljše okolje, kar vključuje življenjsko skupnost ženske in moškega ter možnost, da svojega vnuka posvojijo stari starši.

2. Spoštovanje temeljnih pravic staršev, da otroke vzgajajo v skladu z lastno vestjo, odgovornostjo in verskim prepričanjem, ne da bi bili otroci ali starši zaradi tega diskriminirani.

3. Spoštovanje temeljnih pravic staršev in otrok, da otroci v šoli niso izpostavljeni pouku, še posebej na področju spolnosti, s katerimi se starši ne strinjajo. Za pravico staršev, da otroka brez diskriminacije zavarujejo pred škodljivimi vsebinami v šoli (kot npr. priročnik Ljubezen je ljubezen).

4. Spoštovanje pravice do ugovora vesti za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju ter kandidate za zaposlitev, da ne bodo diskriminirani zaradi svojega prepričanja, kot npr. da obstajata naraven ženski in moški spol, ali da je za otroka najbolje, da ima mamo in očeta.

5. Bo država v skladu s slovensko Ustavo ščitila materinstvo, očetovstvo, otroke in družino pri oblikovanju in izvajanju družinskih, šolskih in drugih državnih politik.

6. Vpis definicije zakonske zveze kot življenjske skupnosti ene žene in enega moža v Ustavo Republike Slovenije.

7. Ustavno prepoved t.i. nadomestnega materinstva, ki je oblika trgovine z ljudmi in izkoriščanja žensk.

8. Ureditev vseh socialnih pravic ter dolžnosti istospolnih parov, ki izhajajo iz njunega skupnega življenja, na način kot velja za pare različnega spola, v ločenem zakonu zunaj družinske zakonodaje.

Koalicija »Za otroke gre!«

Sveta maša po končanem shodu v nabito polni uršulinski cerkvi
Sveta maša po končanem shodu v nabito polni uršulinski cerkvi © Izidor Šček

Sveto mašo za družino daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore

Shodu za otroke je sledila še sveta maša v cerkvi sv. Trojice v Ljubljani. Z več kot 15 duhovniki je somaševal ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V nagovoru po evangeliju je zaželel, da bi vsa nadaljnja prizadevanja za družino prispevala k poglobljeni duhovni prenovi slovenskih družin. Družine so cerkev napolnile do zadnjega kotička in med vsemi je vladalo globoko ozračje občestva in molitve za družino.

Maša po shodu Dan ljubezni
Maša po shodu Dan ljubezni © Emilija Snoj

Maša po shodu Dan ljubezni
Maša po shodu Dan ljubezni © Emilija Snoj

Maša po shodu Dan ljubezni
Maša po shodu Dan ljubezni © Emilija Snoj

 

 

 

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...