Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Anton Tomažič (foto: Osebni arhiv)
Anton Tomažič

Deset zapovedi za podjetnike

| 03.03.2015, 11:53

Molitev in post za domovino je pobuda, ki nas tudi letos vabi, da se združimo in povežemo za boljšo in pravičnejšo prihodnost. V našem programu vsako sredo različni stanovi pričujejo o svoji veri na delovnem mestu in v družbi ter molijo rožni venec za domovino. V zadnji februarski sredi so bili z nami poslovneži, člani Združenja krščanskih poslovnežev Slovenije, ki povezuje krščanske poslovneže s ciljem, da se bodo med seboj spoznavali in družili kot kolegi in možni poslovni partnerji, poslovno sodelovali in si med seboj pomagali. Z javnim delom želijo v slovenskem poslovnem prostoru uveljavljati pošteno in uspešno poslovanje ter odgovornost do sodelavcev in podrejenih. Skrbeti želijo za ugled in mesto zasebnega podjetništva v slovenski družbi in tujini ter vzpodbujati uveljavljanje osebne svobode in človeškega dostojanstva zaposlenih na delovnem mestu.

Predsednik združenja krščanskih poslovnežev Slovenije Drago Rudel je spregovoril o podobi poslovneža v slovenskem »javnem mnenju«, ki jo je potrebno spremeniti. Pri tem morajo sodelovati tako krščanski poslovneži kot drugi ljudje dobre volje, javnosti in Cerkev. Oni so tisti, ki morajo dokazovati, da je mogoče uspešno poslovati tudi ob upoštevanju etičnih vrednot, kot so korektnost, poštenost, pravičnost, solidarnost.

Podjetnik Primož Skubic kot kristjan se zaveda, da brez močne vere v Boga zagotovo ne bi hodil po pravi poti tako v poslovnem svetu in družinskem krogu. Dodana vrednot je očitna v postavitvi novih temeljev, lastnih vrednot in ljubezni do družine.

Duhovni asistent združenja krščanskih poslovnežev Slovenije Milan Knep je na kratko povzel vsebino razvoja podjetništva, da bi lažje razumeli njegov položaj in vlogo. Sodobni podjetniki so postavljeni v čisto no nov položaj, pred njimi je izziv globalizacija, kjer ni mogoče uspeti, ne da bi se povezovali. Milan Knep vabi vse, da svoje delovanje postavijo na temelje Evangelija: „Evangelij nas vabi, naj stopimo skupaj in v tem globalnem morju naredimo nekaj zase, za podjetništvo in za to, da se odpre več delovnih mest, zagotovi več pravic delavcem, ki so marsikje v suženjskem razmerju. Evangelij je platforma ki nam pomaga, da ne utonemo, ampak da imamo iniciativo.

10 zapovedi za podjetnike

Anton Tomažič je petindvajset let vodil svoje podjetje. Poleg desetih božjih zapovedi je upošteval tudi deset zapovedi za podjetnike, ki jih je sestavil sam:

1. Poštenje – daj avtorju, kar je avtorjevega in državi, kar je državnega, in boš dolgo posloval in mirno spal.

2. Veselje do dela – delaj tisto, kar te veseli, če boš ugotovil, da en mesec delaš samo to, kar te ne veseli, potem kar zamenjaj delovno mesto ali službo.

3. Iskrenost – o tretjih osebah se izražaj tako, kot da so zraven, potem bo tudi tvoja kritika bolj objektivna in boš povzročal manj problemov.

4. Družabnost – sodelavce vedno tikaj in se z njimi vsaj enkrat na dan do sitega nasmej, ali kako smo ustvarili uspešno podjetje in se ob tem celo zabavali.

5. Nadomestljivost – ne delaj po nepotrebnem tistega, kar lahko bolje naredi kdo drug, nujno si moraš vzgojiti namestnika, ki te bo nadomeščal, ko boš bolan.

6. Ideje – vsak dan vsaj pol ure, več pa tudi ne, prosto raziskuj po spletu, ko boš ugotovil, da te med milijardami spletnih strani prav nič več ne zanima, vzemi v roke lopato, motiko ali kanglo za zalivanje.

7. Delo na daljavo – ne delaj na blizu, kar lahko storiš na daljavo. Sedenje na sestankih je bilo v premem sorazmerju z neorganiziranostjo in neučinkovitostjo.

8. Organizacija – imej vse svoj dokumente v eni mapi, ta naj bo ustrezno razčlenjen, tako si boš prihranil veliko energije in časa pri iskanju, shranjevanju kopij in menjavi računalnika.

9. Vljudnost – takoj odgovarjaj na elektronsko pošto, če nimaš časa za vsebinski odgovor, napiši vsaj kratek vljudnostni stavek.

10. Zdravje – ne delaj ob nedeljah, če ti ni uspelo dovolj postoriti v šestih dneh, se moraš spočiti za naslednjih šest. Spoštovanje Gospodovega dne bo v času elektronskega poslovanja in dela na domu vedno pomembnejše.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...