Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Za otroke gre (foto: ARO)
Za otroke gre

Teorija spola tudi v vrtcih v Trstu

Slovenija | 06.04.2015, 00:52 Marjana Debevec

Strahovi zagovornikov tradicionalne družine vendarle niso bili tako neupravičeni. Teorija spola se namreč uveljavlja že v mnogih evropskih državah. V Nemčiji na primer štiriletne otroke v vrtcih spodbujajo, naj poljubljajo otroke istega spola in naj se oblačijo v oblačila nasprotnega spola. V teh dneh pa se je to začelo dogajati tudi v sosednjem Trstu. Program financira regija, potrdile pa so ga tudi občine.

Na nesprejemljivo igro spoštovanja, kot jo imenujejo, so opozorili starši otrok iz vrtca v Trstu. Po besedah enega izmed njih, Amadeja Rossettija, omenjeni vrtec zanika, da gre za teorijo spola, hkrati pa dečke oblačijo v deklice in obratno. Potem jih posnamejo in jih vprašajo, kako so se počutili. Vedno več staršev je zaradi tega zaskrbljenih. Podžupanja Stefania Giannini zagovarja igro spoštovanja, ki je bila predstavljena tudi ministrici za vzgojo in izobraževanje, vendar pa ni del uradnega vzgojnega programa.

Rosssetti je za katoliški tednik Novo življenje povedal, da so projekt staršem predstavili navidez transparentno, češ da gre za osveščanje proti nasilju nad ženskami, kot da bi lahko bil štiri ali pet letni otrok pošast, pretepač žensk ali posiljevalec. V brošuri je tudi zapisano, da naj bi igra preverila poznavanje in prepričanja dečkov in deklic o tem, kaj pomeni biti moški ali ženska, poudarila prisotnost splošnih stereotipov in uresničila prvi poseg, ki bi jim omogočil preurediti njihove misli ter bi otrokom nudil drugačen pogled od tradicionalnega pogleda.

Otroke tudi učijo, da sicer obstajajo fizične razlike med deklicami in dečki, še posebej v genitalijah, vendar pa te razlike ne pogojujejo njihovega načina čutenja, doživljanja čustev in obnašanja do drugih. Na spletni strani, ki predstavlja omenjeno igro, lahko preberemo, da je treba to teorijo otroke učiti že pri treh letih in da je stereotipe mogoče premagati, še več, da jih je treba premagati prav pri treh letih. Program zdaj teče drugo leto in otroci v teh vrtcih govorijo o gasilcih in gasilkah, o pilotih in pilotkah, vse do tega, da so med svetovnim nogometnim prvenstvom vprašali, zakaj ne igra nobena ženska. Starši so zato prepričani, da gre pri omenjeni igri na prikrit način, ne za učenje spoštovanja drugačnih, ampak za uvajanje teorije spola, ki predpostavlja popolno svobodo pri izbiri lastnega spola.

Slovenija, Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.