Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Umrl patriarh vzhodne asirske Cerkve Mar Dinkha IV.

Svet | 29.03.2015, 15:59

Umrl je patriarh vzhodne asirske Cerkve, njegova svetost Mar Dinkha IV. Po tem, ko je celo svoje življenje posvetil služenju Gospodu in Cerkvi ter si je prizadeval biti duhovni oče mnogim, je včeraj dopoldne po krajši bolezni umrl v Minnesoti v ZDA. Pogreb bo 8. aprila v Chicagu.

Mar Dinkha je bil 111. patriarh vzhodne asirske Cerkve. To funkcijo je prevzel leta 1976. Rojen je bil 15. septembra 1935 v Iraku. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1957 škofovsko pa leta 1962. Bil je vnet podpornik ekumenizma in pomembna oporna točka za člane vseh asirskih Cerkva. Večkrat se je srečal z Janezom Pavlom II., nato tudi z Benediktom XVI. in Frančiškom, ter prav tako z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom, kaldejskim patriarhom Sakom, sirskim pravoslavnim patriarhom Karemom in sirskim katoliškim patriarhom Younanom, oziroma z njihovimi predhodniki. Pod njegovim vodstvom je bila podpisana skupna izjava glede kristoloških vprašanj s katoliško Cerkvijo, ki jo je takrat vodil papež Janez Pavel II. Leta 2008 pa je Mar Dinkha v Bruslju vodil tudi molitev za preganjane kristjane na Bližnjem vzhodu.

Papež izrazil sožalje ob smrti patriarha vzhodne asirske Cerkve

»Krščanski svet je izgubil pomembnega duhovnega voditelja, pogumnega in modrega pastirja, ki je zvesto služil svoji skupnosti v časih izjemnih izzivov.« Te besede je zapisal papež Frančišek v sožalnem telegramu ob smrti patriarha vzhodne asirske Cerkve Mara Dinkhe IV. Ta je umrl prejšnji četrtek. »Njegova svetost Mar Dinkha je zelo trpel zaradi tragične situacije na Bližnjem vzhodu, zlasti v Iraku in Siriji,« tako še lahko beremo v telegramu. Vztrajno je opozarjal na mučno stanje, v katerem so se znašli naši krščanski bratje in sestre ter druge verske manjšine. Sveti oče se spominja, da sta se o tem pogovarjala med patriarhovim obiskom v Rimu. Zatem v telegramu izraža še hvaležnost vsemogočnemu Bogu za potrpežljivo zavezanost njegove svetosti za izboljšanje odnosov med kristjani ter še posebej med katoliško Cerkvijo in vzhodno asirsko Cerkvijo. Naj spomin na njegovo »dolgo in predano služenje Cerkvi živi naprej kot izziv in navdih za vse nas«.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...