Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Stavba Evropske komisije v Bruslju (foto: ARO)
Stavba Evropske komisije v Bruslju

Bruselj po letalski tragediji preučuje možnosti kratkoročnih ukrepov

Svet | 27.03.2015, 16:45

V Evropski uniji v odzivu na strmoglavljenje letala na jugu Francije preučujejo možnost uvedbe pravila o obvezni stalni navzočnosti dveh članov posadke v pilotski kabini. Že takoj po razkritju, da naj bi nemški kopilot Andreas Lubitz letalo družbe Germanwings namerno usmeril v pobočje Alp, potem ko je šel kapitan na stranišče, so se za to odločile nekatere letalske družbe, med njimi Norwegian Air Shuttle in EasyJet. Danes so jim sledili vsi avstrijski in nemški letalski prevozniki.

Po zdaj veljavnih pravilih morata biti na letalu vselej dva pilota. Pravila, da mora tistega, ki izjemoma začasno zapusti položaj zaradi fizioloških ali operativnih potreb, nadomestiti drug član letalske posadke, ni. Nekatere letalske družbe so ga uvedle po terorističnih napadih v ZDA, že dolgo ga spoštujejo tudi pri slovenskem letalskem prevozniku. Nekatere letalske družbe v Evropi so pravilo dveh v pilotski kabini uvedle v odzivu na tragedijo, med njimi tudi Germanwings in Lufthansa, a od tam niso sporočili, kdaj točno bo to začelo veljati.

Tragedija, v kateri je življenje izgubilo 150 ljudi, je sprožila še vrsto ostalih vprašanj. Med drugim se nanašajo na varnostne ukrepe za preprečitev možnosti vdora v pilotsko kabino. Te so letalske družbe na mednarodni ravni uvedle po 11. septembru 2001, pred tem posebnih varnostnih meril za vrata pilotske kabine ni bilo. Vprašanja se prav tako nanašajo na postopek preverjanja zdravstvenega stanja pilotov in izdajanja zdravniških potrdil zanje. Viri pri Evropski uniji so sporočili, da mora imeti vsak pilot licenco za letenje in zdravniško potrdilo. Vsak pilot mora vsaj enkrat na leto opraviti zdravniški pregled. Poleg tega obstaja sistem rednega poročanja o incidentih med letenjem. Vprašanje, ali lahko pilot z diagnozo depresije oziroma ostalih duševnih motenj še naprej leti, ni ponudilo jasnega odgovora. Letalski strokovnjaki pojasnjujejo, da te odločitve sprejemajo zdravniki, potem ko temeljito preučijo posamezen primer.

"Preiskava nesreče še traja. Dokler ne bo končana, ne bomo sprejemali nikakršnih sklepov. Če bodo ugotovitve pokazale, da je treba spremeniti pravila, bomo o tem odločili, ko bo jasno, kaj se je zgodilo," je pojasnila tiskovna predstavnica Evropske komisije. A po neuradnih podatkih v Bruslju že preučujejo možnosti kratkoročnih ukrepov.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...