Alen SalihovićAlen Salihović
Sirski begunci. (foto: telegraph.co.uk)
Sirski begunci.

Število prosilcev za azil se je skorajda podvojilo

Svet | 29.03.2015, 08:30

Zaradi vojn v Siriji in Iraku, oboroženih konfliktov drugod po svetu, kršitev človekovih pravic ter slabšanja varnosti in humanitarnih razmer se je število prosilcev za azil v razvitih držav lani v primerjavi z letom prej povečalo za skoraj polovico. Najbolj zaželena država je Nemčija.

Lani je za azil v razvitih državah zaprosilo 886.000 ljudi, kar je za 45 odstotkov več kot leto prej. To je tudi največ po letu 1992, ko je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce zaradi vojne v Bosni in Hercegovini zabeležil rekordno število - približno 900.000.

Med prosilci za azil v razvitih državah so lani prevladovali Sirci - bilo jih je 150.000, kar je za 166 odstotkov več kot leto prej. Na drugem mestu so Iračani, ki so podali 68.700 prošenj, sledijo Afganistanci - azil jih je iskalo skoraj 60.000.

60 odstotkov vseh novih prošenj za azil prejme pet razvitih držav: Nemčija, ZDA, Turčija, Švedska in Italija. Nemčija je lani prejela petino vseh prošenj za azil, 173.000. Četrtino vseh prošenj za azil v tej državi so podali Sirci. V ZDA so med prosilci prevladovali Mehičani, v Turčiji Iračani.

Tiskovna predstavnica omenjenega pomožnega organa svetovne organizacije Mellisa Fleming je evropske država pozvala, naj odgovorijo na trenutne krize, kot so to storile med vojno na Balkanu. "Države, ki soočajo z vse večjim številom ljudi, ki prihajajo predvsem iz Sirije, Iraka in Afganistana, naj pokažejo takšno velikodušnost, kot so jo takrat. Ne gre za nekaj, kar še nismo videli. Evropa zna biti velikodušna. Evropa zna pomagati ljudem v stiski," je prepričana.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...