Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Letalo družbe Germanwings (foto: Wikipedia)
Letalo družbe Germanwings

Po letalski nesreči v francoskih Alpah izrazi sožalja z vsega sveta

Svet | 24.03.2015, 18:11

Po strmoglavljenju letala nemške družbe Germanwings v francoskih Alpah iz vseh strani prihajajo izrazi sožalja svojcem žrtev ter voditeljem Nemčije in Španije, od koder naj bi bila večina umrlih. Med drugim so sožalje izrekli voditelji osrednjih ustanov Evropske unije in tudi predsednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je poslal sožalno pismo nemškemu predsedniku Joachimu Gaucku. V njem je zapisal, da v Sloveniji globoko sočustvujemo z njim in s svojci vseh, ki so izgubili življenje.

Sožalje je v imenu Evropske unije družinam žrtev izrekel tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Obrnil se je na voditelje vseh prizadetih držav, vključno s francoskih predsednikom Francoisem Hollandom, nemško kanclerko Angelo Merkel in španskim premierjem Marianom Rajoyjem. Sožalje sta izrekla tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Ta je za jutrišnji začetek mini plenarnega zasedanja evropskih poslancev napovedal minuto tišine v spomin na žrtve.

Da so v mislih in molitvah z žrtvami in njihovimi družinami, so sporočili iz Bele hiše. Predsednik ZDA Barack Obama je bil o dogodku obveščen, ameriški organi so ponudili pomoč francoskim, nemškim in španskim oblastem.

Tako Merklovi kot španskemu kralju Felipeju VI. je sožalje prav tako izrekel ruski predsednik Vladimir Putin. "Rusija deli žalost vseh, ki so v tej tragediji izgubili svoje bližnje," je zapisal.

Na krovu letala Airbus A320 je bilo 150 ljudi, od tega 144 potnikov in šest članov posadke. Nizkocenovna letalska družba, ki je sicer v lasti nemške Lufthanse, je sporočila, da je bilo med potniki 67 nemških državljanov. Narodnost ostalih za zdaj ni znana, so pa španske oblasti navedle, da naj bi bilo med potniki tudi 45 španskih državljanov.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.