Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Letalo družbe Germanwings (foto: Wikipedia)
Letalo družbe Germanwings

V francoskih Alpah strmoglavilo nemško letalo, preživelih ni

Svet | 24.03.2015, 17:30

Evropo je pretresla nesreča letala nemške družbe Germanwings, ki je bilo na poti iz španske Barcelone v nemški Düsseldorf. Strmoglavilo je na jugovzhodu Francije. Zakaj, še ni znano.

Na krovu letala Airbus A320 nemškega nizkocenovnega prevoznika, ki je v popolni lasti družbe Lufthansa, je bilo 144 potnikov, med njimi naj bi bila dva dojenčka, in šest članov posadke, od tega dva v pilotski kabini in štirje člani kabinskega osebja. Iz Barcelone je vzletelo pet minut pred 10. uro, malo pred 11. uro naj bi nenadoma zelo hitro izgubilo višino. Mediji so sprva poročali, da je poslalo klic v sili, a so na francoski direkciji za civilno letalstvo pojasnili, da ni bilo tako. Kontrola zračnega prometa je razglasila, da je letalo v težavah, potem ko je izgubila stik z njim. Prvi mož družbe Germanwings Thomas Winkelmann je na novinarski konferenci v Kölnu potrdil, da so francoski kontrolorji stik z letalom izgubili ob 10.53 na višini približno 1800 metrov nadmorske višine. Še ob 10.45 je letalo doseglo svojo običajno višino letenja, a jo po minuti spet zapustilo. Nato je začelo padati, kar je trajalo osem minut. Z radarjev je izginilo nad provansalskimi Alpami ob meji z Italijo.

Na vzrok tragedije bo treba še počakati

Vzrok strmoglavljenja za zdaj ni znan, tudi Winkelmann ga ni omenjal. Vremenske razmere na območju so bile v času nesreče ugodne. V družbi Germanwings so pojasnili, da je imel glavni pilot najmanj deset let izkušenj in za sabo že najmanj 6000 ur letenja. Letalo je bilo poleti leta 2013 temeljito pregledano, prav tako je bilo opremljeno z najsodobnejšo računalniško tehnologijo. Strokovnjaki v zvezi z vzroki strmoglavljenja poudarjajo, da so odprte različne možnosti, od požara ali eksplozije do trka letala s pticami, a dodajajo, da bodo verjetno razjasnjeni relativno hitro, saj je prizorišče znano in bo analiza črnih skrinjic lahko hitro stekla. Možnost terorističnega dejanja naj bi bila izključena.

Hollande: Med potniki Nemci, Španci in tudi Turki

Po prvih podatkih naj bi bilo na krovu letala 67 nemških državljanov. Med njimi naj bi bila skupina 16 šolarjev z dvema učiteljema iz šole v mestu Haltern v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, kar je medijem povedala tamkajšnja šolska ministrica Sylvia Löhrmann. Približno 15 let stari šolarji so bili v Španiji na enotedenski izmenjavi. O narodnosti ostalih potnikov Winkelmann na novinarski konferenci ni govoril. Francoski predsednik Francois Hollande pa je že pred tem povedal, da med žrtvami ni Francozov, da pa so bili poleg Nemcev na krovu letala Španci, bilo naj bi jih 45, in tudi Turki. Podrobnosti nesreče intenzivno preverja tudi naše zunanje ministrstvo, ki je prek Twitterja sporočilo, da še ni jasno, ali je bil morda na letalu tudi kakšen Slovenec.

Razbitine našli na težko dostopnem terenu

Letalo je strmoglavilo na goratem in zasneženem ter izredno težko dostopnem terenu, do koder ni mogoče priti po cesti. Preletela sta ga helikopterja, ki sta odkrila razbitine in več trupel. Ležijo na nadmorski višini približno 1500 metrov. Enemu od helikopterjev je uspelo pristati, posadka je potrdila, da preživelih ni.

Francoski premier Manuel Valls je sklical izredni ministrski sestanek za koordiniranje reševanja. Na poti na prizorišče so preiskovalci družb Germanwings, Airbus in Lufthansa. S francoskimi in nemškimi oblastmi sodelujejo tudi španske. Lokalne oblasti so v bližini kraja tragedije postavile krizni center, še danes naj bi ga obiskal francoski zunanji minister Bernard Cazeneuve. Postavljen je tudi začasen center za nadzor prometa, ki bo omogočil upravljanje gostega zračnega prometa na in s prizorišča nesreče. Na pomoč prihaja približno 360 gasilcev.

Merklova in Rajoy pretresena, Gauck in Felipe VI. prekinila obiske v tujini

Hollande je dejal, da gre za veliko tragedijo na francoskih tleh. Nemška kanclerka Angela Merkel in španski premier Mariano Rajoy sta pretresena. Merklova je zaradi tragedije odpovedala vse današnje obveznosti, kraj nesreče bo obiskala jutri. Nemški predsednik Joachim Gauck je prekinil svoj obisk v Južni Ameriki, v mislih je z družinami tistih, ki so v strmoglavljenju izgubili svoje bližnje. Španski kralj Felipe VI. je prekinil državniški obisk v Franciji. "Naše misli so z vsemi, ki so bili na krovu, in njihovimi svojci," pa je dejala evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Nemški in španski škofje vabijo k molitvi

Nesreča je pretresla tudi Katoliško Cerkev tako v Nemčiji kot v Španiji. Predsednik Nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx, je v sporočilu za javnost zapisal, da misli na vse, ki so nepričakovano izgubili življenja. Kot je dodal, nemški škofje čutijo tudi povezanost s svojci žrtev, zato vabijo k molitvi za ene in druge. Reševalnim službam se je zahvalil za njihovo predanost. Škofija Düsseldorf je del kölnske metropolije. Kölnskega nadškofa, kardinala Rainerja Mario Woelkija, je novica o nesreči navdala z žalostjo. Izrekel je svojo bližino z družinami in prijatelji žrtev v mislih in molitvah. Zagotovil jim je, da niso sami in da se lahko zanesejo na pomoč krajevne Cerkve. Pretresen je tudi kölnski pomožni škof Dominic Schwaderlapp, kot je povedal za kölnski Domradio, je njegova prva misel pri žrtvah tragedije in njihovih svojcih. "Stojim jim ob strani in molim zanje." Šola, ki je izgubila 16 svojih učencev in dva učitelja, leži v škofiji Münster. Tamkajšnji škof Felix Genn je globoko pretresen.

Bolečino ob izgubi življenj je izrazila tudi Španska škofovska konferenca in izrekla sožalje družinam umrlih. Tako kot nemški so se tudi španski škofje obrnili na vernike in povabili k molitvi.

Svojcem žrtev sožalje izrekli tudi v družbah Germanwings in Lufthansa

Svojci žrtev se zbirajo na letališčih v Barceloni in Düsseldorfu. V Düsseldorfu jim pomoč in podporo med drugim nudijo tamkajšnji duhovniki. Šolo v Nemčiji, s katere je prihajalo 16 mladih in učitelja, ki so bili na ponesrečenem letalu, so sredi dneva zaprli, v njej so postavili krizni štab. Učenci pred poslopje polagajo rože. V družbi Germanwings so družinam umrlih izrekli sožalje, zaradi tragedije so na družbenih omrežjih spremenila barvo svojega logotipa iz rumeno-rdeče v sivo-črno. Sožalje svojcem je prek Twitterja izrekel tudi izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr.

Prva letalska nesreča kakega evropskega nizkocenovnega prevoznika

Gre za prvo nesrečo kakega evropskega nizkocenovnega letalskega prevoznika in prvo strmoglavljenje večjega letala v Franciji po nesreči letala concorde blizu letališča v Parizu pred 15 leti.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...