Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Afriški otrok (foto: www.familija.si)
Afriški otrok

Unicef: Vsak peti okuženi z ebolo je otrok

Svet | 22.03.2015, 07:30

Vsak peti okuženi z ebolo v treh najhuje prizadetih afriških državah - Gvineji, Liberiji in Sierri Leone - je otrok. Unicef zato v svojem najnovejšem poročilu poudarja, da je treba preprečiti nove okužbe in vzpostaviti delovanje osnovnih življenjskih storitev.

Med več kot 24 tisoč okuženimi z virusom ebole je oziroma je bilo približno 5.000 otrok. Več kot 16.000 otrok je zaradi ebole izgubilo enega ali oba starša oziroma skrbnika. Za več kot devet milijonov otrok, ki živijo na najhuje prizadetih območjih, ebola ostaja grožnja. Ti otroci so oziroma so bili priča umiranju najbližjih in nepredstavljivemu trpljenju. Zaradi ebole je pet milijonov otrok prekinilo izobraževanje.

Unicefovo poročilo ob teh podatkih poudarja, da imajo lokalne skupnosti osrednjo vlogo pri izkoreninjenju ebole. Predstavlja tudi spodbudne trende varnega vedenja. V Liberiji, na primer, je 72 odstotkov ljudi prepričanih v boljšo oskrbo obolelih z virusom v posebnih centrih za zdravljenje ebole. Kot dodajajo v Unicefu, je to izjemno pomembno, saj so številne družine do nedavnega za obolele družinske člane same skrbele doma, s čimer se je okužba v lokalni skupnosti hitro širila.

Da izbruha ebole ne bo konec, dokler ne bodo preprečene nove okužbe in nadzorovani vsi stiki z obolelimi, so še opozorili v Unicefu. Prepričani so tudi, da bodo vlaganja v izboljšanje osnovne zdravstvene oskrbe v državah, ki jih je ebola najhuje prizadela, dolgoročno pripomogla k obvladovanju ostalih bolezni, kot so ošpice, pljučnica in diareja, ki so lahko smrtonosne za otroke. Poročilo poudarja, da je treba v prizadetih državah vzpostaviti osnovne življenjske storitve bolje kot pred izbruhom, kar bo imelo dolgoročne prednosti za otroke.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...