Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

V Moskvi slovo od opozicijskega voditelja Nemcova

Svet | 03.03.2015, 15:00 Petra Stopar

Na pogrebni slovesnosti v Moskvi so se poslovili od ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova, ki je bil v petek umorjen v neposredni bližini Kremlja. Že v nedeljo so se nekdanjega podpredsednika v času Jelcinove vlade spomnili na množičnem shodu, danes pa so se mu poklonili še politiki. Nekaterim so sicer ruske prepovedale udeležbo na pogrebu. V javnost so medtem prišle informacije, da je Nemcov – sicer oster kritik predsednika Putina - zbral več dokazov o vpletenosti ruske vojske v ukrajinsko krizo.

Že v jutru se je začela žalna slovesnost v Centru Saharov v središču Moskve, kamor je prišlo več sto ljudi, da bi se poslovili od umorjenega opozicijskega politika. V tem muzeju, posvečenem človekovim pravicam, so se mu poklonili, nato pa je sledil pogreb na pokopališču Trojekurovskoje. Spomin na Nemcova so prišli počastit navadni državljani, pa tudi znane osebnosti, na primer nekdanji premier Kasjanov, nekdanji britanski premier Major in ameriški veleposlanik Tefft.

Poljskega predsednika Komorowskega predstavlja njegov svetovalec Litynski, poljsko vlado pa namestnik zunanjega ministra Pawlik. Poklonil se mu bo tudi zunanji minister Litve Linkevicius. Vstopa v Rusijo pa niso odobrili predsedniku zgornjega doma poljskega parlamenta in vidnemu disidentu v času komunizma Borusewiczu, pa tudi nekdanji latvijski zunanji ministrici in zdajšnji evropski poslanki Kalnietejevi. Na pogreb oblasti niso dovolile niti vidnemu kritiku Kremlja Navalnemu, ki je trenutno v zaporu. Od najvišjega političnega vrha so se žalne slovesnosti udeležili le namestnik ruskega premierja in Putinov predstavnik v ruskem parlamentu Minh, saj Putin ni prišel na slovesnost.

Neznani morilec Nemcova je še vedno na begu. Kot je za francosko tiskovno agencijo povedal predsednik ruskega opozicijskega gibanja Solidarnost Ilja Jašin, je Nemcov zbral dokaze o prisotnosti ruskih vojakov v Ukrajini in je bil tik pred tem, da jih objavi. Jašin sicer ne ve, kako je Nemcov dobil te informacije, a kot je dodal, so preiskovalci prišli na Nemcovov dom dve uri po umoru, naslednji dan pa v njegov urad, odnesli dokumente in oba prostora zaprli.

Je pa ukrajinski predsednik Porošenko Nemcovu danes posthumno podelil odlikovanje svobode, kar je najvišje priznanje v državi. Kot je dejal, bo Nemcov za Ukrajince vedno ostal domoljub Rusije in prijatelj Ukrajine.

Svet, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...