Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Svetoviška vasica (foto: Matjaž Merljak)
Cleveland, Svetoviška vasica

Utrip iz Clevelanda

| 23.03.2015, 11:56 Matjaž Merljak

Svetega Patrika smo v torek zopet na veliko praznovali v našem mestu z že tradicionalno parado v centru mesta. Na sto tisoče obiskovalcev se odzove vabilu in si ogleda parado, ki se odvija po mestnih ulicah. Še Slovenci se udeležijo tega slavja, posebno mladina in si nadenejo tradicionalno zeleno oblačilo. Je to dan veselja in praznovanja staro že stoletja.

Ena posebnost se vrši prav danes tudi v župniji Marije Vnebovzete. Takozvana Mass Mob poteka med deseto sveto mašo v cerkvi. Ideja za Cleveland Mass Mob se je začela v mestu Buffalo, zvezni državi New York, da navdihne ljudi obiskati in pokazati podporo za mnoge zgodovinske mestne župnije, ki jih navadno ne bi obiskali in da povzroča večjo skrb za večjo cerkveno kulturo in zgodovinsko dediščino kot je župnija Marije Vnebovzete. Vabljeni smo, da to na široko razglasimo po socialnih medijih, da se ljudje pridružijo za molitev in bogoslužje.

V četrtek je bil tudi praznik svetega Jožefa, ženina Device Marije,ki je zavetnik delavcev, univerzalne cerkve in k njemu se priporočamo za lepo družinsko življenje ter za srečno zadnjo uro. Sveti Jožef je tudi vzornik očetovstva.

Danes se pri Svetem Vidu po želji dobi zakrament svetega maziljenja. Vabljeni posebno starejši župljani, kakor tudi drugi, ki molijo za telesno in duhovno ozdravljenje. Molitev celotne Cerkve, ki obkroža Kristusovo navzočnost in delovanje v zakramentu sv. maziljenja, je zelo učinkovita, ker prinese različne oblike ozdravljenja in podari dušni mir vsem, ki prejmejo ta zakrament z vero in zaupanjem v Jezusa Kristusa.

V naših oznailih obeh župnij beremo vabila k čiščenju cerkva za veliko noč in kako lahko podarimo finančno pomoč za okrasitev cerkva za praznik. Napovedan je celo urnik, kaj se bo kdaj čistilo, da ne bo preveč čakanja drug drugega in bo vse postorjeno za praznike.

Župnija Marije Vnebozete je preteklo nedeljo servirala svoj zajtrk s palačinkami, ki pa je bil zelo dobro obiskan.

Čestitke tudi gredo rojaku gospodu Billu Jeršetu, ki je bil postavljen kot župnik v cerkvi svetega Hieronima. Slovesnost je potekala v soboto, 14. marca, ob 16:00 uri. Gospod Jerse je pred leti tudi služil kot kaplan v župniji svetega Vida in mu župljani čestitamo.

Prihodnji petek smo vabljeni v svetoviško vasico, kjer bo predstavljen film Čudež. Režiser filma, David Sipoš bo predstavil ta kratki film, ki opisuje sestro Tončko Krajnik in njeno življenje in čudež, ki se ji je zgodil na Brezjah. Sestra Tončka je sestra nedavno preminulega gospoda Pavla Krajnika, ki je služboval tu med rojaki v Clevelandu kot kaplan pri Mariji Vnebovzeti in kot župnik v cerkvi v mestu Lorain, Ohio.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...