Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Sadovnik drugi koroški Slovenec župan

| 16.03.2015, 11:03 Matjaž Merljak

V 37-ih občinah na avstrijskem Koroškem je včeraj (15. marca 2015) potekal drugi krog županskih volitev. Samostojno politično zastopstvo je po Franc-Jožefu Smrtniku dobilo še enega župana, in sicer Bernarda Sadovnika iz vrst Enotne liste (EL).

Smrtnik je leta 2009 postal v Železni Kapli prvi župan iz vrst samostojnega slovenskega političnega gibanja in je ta uspeh 1. marca 2015 dnevi ponovil. Bernard Sadovnik pa je v Globasnici uspel v drugem krogu. Zbral je 659 glasov (53,97 %), njegov tekmec, dosedanji socialdemokratski župan Wolfgang Wölbl je dobil 562 glasov (46,03 %)

Sadovnik je v odzivu za slovenski spored ORF povedal: „V ozadju je trdo delo zadnjih 24 let v naši občini, tudi moje osebno prizadevanje za naše ljudi. Nikoli nismo odločali po jezikovni ali strankarski pripadnosti in smo vedno videli občana v ospredju.“ Dejal je še, da bo sodeloval z vsemi občani ter dodal, da je to znak, da ni več prostora za hujskanja, ki so jih bili deležni v preteklosti.“

EL je imela še kandidata v Suhi pri Pliberku. A žal ni bil uspešen. Socialdemokratski župan Gerhard Visotschnig ostaja na čelu občine. Dosegel je 54,68 %, kandidatu Liste Neuhaus Suha Petru Trampuschu je glas zaupalo 45,32 % volilcev.

Predsednik Enotne liste Gabriel Hribar je za STA skupni rezultat obeh krogov volitev označil za izreden uspeh. „Z rezultatom smo izredno zadovoljni, gre za zgodovinski rezultat na vseh ravneh,“ je dejal Hribar. EL je na volitvah dobila skupno 58 občinskih svetnikov ter si tudi zagotovila udeležbo v občinskih predstojništvih v nekaterih večjih občinah, je poudaril. „Imamo cel kup pomembnih položajev, dva župana in štiri podžupane, naša bilanca je izredno pozitivna,“ je bil z rezultatom volitev zadovoljen Hribar.

Dejavnikov za uspeh Enotne liste je po mnenju Hribarja več. Prvi je župan Smrtnik v Železni Kapli, ki je pokazal, da Slovenec lahko vodi dobro politiko za občino in za občane. Kot pozitivna pa se je izkazala tudi strategija uvrščanja nemško govorečih kandidatov na liste EL. "Volivci nas sprejemajo kot volilno alternativo, ki je v regiji lahko uspešna, saj imamo najboljše potenciale za čezmejno sodelovanje," je pojasnil sogovornik. Še dodaten pomemben mejnik pa je bilo leto 2011, ko so na avstrijskem Koroškem postavili dvojezične napise. "S tem se je razelektril odnos med slovensko in nemško govorečimi volivci in strankami in sedaj vse bolje uspeva," je še zaključil Hribar.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so mesto Celovec osvojili koroški socialdemokrati (SPÖ), ki so se s tem na čelo koroške prestolnice znova povzpeli po 42 letih. Maria-Luise Mathiaschitz (SPÖ) je slavila proti dosedanjemu županu Christianu Scheiderju (FPÖ) s 53,3-odstotno podporo.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...