Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Škofija Novo mesto (foto: Matjaž Merljak)
Škofija Novo mesto

Škofija Novo mesto se pripravlja na 10-letnico

| 31.03.2015, 17:08 Matjaž Merljak

Danes je v prostorih škofije Novo mesto potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili praznovanja ob 10. obletnici ustanovitve škofije. Ta bo sicer 7. aprila naslednje leto, dogodki ob jubileju pa se bodo začeli že v letošnjem letu.

Praznovanje bo trajalo od 7. aprila 2015 do 11. junija 2016. 7. april je datum ustanovitve škofije, 10. junij pa je datum umestitve prvega škofa. Oboje se je zgodilo leta 2006. Skupaj z novomeško sta bili v Cerkvi na Slovenskem ustanovljeni še dve škofiji: Celje in Murska Sobota. 7. april pa je za Novo mesto simboličen še z drugega vidika, to je namreč občinski praznik. Letos mesto ob Krki praznuje 650-letnico in v sredo, 8. aprila, bo v stolnici sveta maša ob tem jubileju.

Glavni tematski poudarki ob jubileju škofije Novo mesto pa so družina, mladina, sprava. Pripravili bodo predavanja, različna srečanja in tudi druge dejavnosti. Okrepiti želijo čut povezanosti s škofijo. O geslu Živo občestvo Cerkve: škofija je, kot osnovna celica Cerkve, že dosegla stopnjo prepoznavnega občestva, ki mora rasti. Pripadnost skupnosti je treba utrjevati.

Znaki živega občestva niso le zunanji in vidni, ampak tudi duhovni: ob ustanovitvi so imeli enega bogoslovca, letos jih imajo dvanajst, od tega osem škofijskih.

„Ne moremo si predstavljati več Novega mesta brez škofije,“ je dejal Andrej Glavan. Navedel je sicer, da nekaterih načrtov niso mogli uresničiti, kot katoliško gimnazijo.

Škofijski tajnik Janko Pirc, škof Andrej Glavan in dr. Janez Gril
Škofijski tajnik Janko Pirc, škof Andrej Glavan in dr. Janez Gril © Matjaž Merljak

Škofija Novo mesto se pripravlja na jubilej
Škofija Novo mesto se pripravlja na jubilej © Matjaž Merljak
Škof Glavan bo na veliki četrtek (2. aprila 2015) simbolično izročil dekanom zastavo z logotipom praznovanja, ki jo bodo obesili po vseh župnijah novomeške škofije.

V soboto, 30. maja 2015, bo na Zaplatu Grozdetov dan in osrednja škofijska spravna slovesnost. V soboto, 17. oktobra 2015, bo na Sevnem škofijsko srečanje družin. To bo celodnevno dogajanje z več znanimi gosti za odrasle in posebnim programom za mlade in otroke. Oktobra letos bo potekal tudi enodnevni znanstveni simpozij ob 10-letnici novomeške škofije.

Prihodnje leto bo pomladi škofijsko srečanje mladih. Na celodnevno dogajanje so povabljeni tako birmanci kot srednješolci in študentje. V postnem času bodo vseh šest sobot potekala romanja dekanij v novomeško stolnico. Stolna cerkev je srce škofije, zato bodo organizirana romanja iz vseh šest dekanij v novomeško stolnico.

Sklepna slovesnost ob praznovanju jubileja bo v soboto, 11. junija 2016. Načrtujejo, da bo v športni dvorani Leona Štuklja. Poleg osrednje sv. maše bodo še pričevanja, predavanja, sodelovanje zborov in drugih liturgičnih sodelavcev ... Na slovesnosti naj bi bil navzoč tudi kip Fatimske Marije romarice, ki bo v tistem času romala po Sloveniji.

Na današnji novinarski konferenci je škof Glavan dodal še en dogodek, ki se bo zgodil v jubilejnem letu, a bo vseslovenskega značaja: v soboto, 21. maja 2016, bo v Ljubljani potekal slovenski katoliški shod na temo družine.


 

Vabilo k maši ob 650-letnici Novega mesta

Dragi verniki, dragi novomeščani!

Letos praznuje naše mesto 650-letnico. 7. aprila 1365 je bila na Dunaju podpisana listina, ki se smatra za ustanovno. Ob Krki je nastalo mesto, ki ga je ustanovil Rudolf IV. Habsburški. Poimenoval ga je po sebi, prebivalci, zlasti okoliški, pa so ga že v fazi nastajanja poimenovali po svoje – Novo mesto.

Uradnemu mestnemu praznovanju se pridružuje tudi novomeška škofija, ki obhaja rojstni dan prav tako 7. aprila leta 2006. Ob letošnjem 650-letnem mestnem jubileju torej začenjamo s praznovanjem 10-letnice, odkar je papež Benedikt XVI. ustanovil škofijo in za sedež določil mesto sedmih gričev, kot nekateri zgodovinarji imenujejo Novo mesto.

Zato vabim vse meščane in okoličane v sredo, 8. aprila 2015, ob 19. uri v novomeško stolnico k slovesni zahvalni maši. Pokažimo svojo pripadnost mestu. Zahvalna maša za Božje varstvo bo najlepša prošnja, da bomo tudi v prihodnje na priprošnjo sv. Miklavža deležni ljubeče Božje naklonjenosti in pomoči.

Pri maši bo sodeloval zbor Vokalna akademija Jurij Slatkonja s solisti, ki bo izvajal Mozartovo Spatzenmesse.

Naj nas praznovanje čimbolj poveže za čim lepše sožitje in v skrbi za blagor in razvoj našega mesta in mlade škofije, ki je sad stoletnih sanj mesta in širše Dolenjske.

msgr. Andrej Glavan

novomeški škof

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...