Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Tone Gorjup (foto: ARO)
Tone Gorjup

Pregled domačih dogodkov od 20. do 27. marca

Slovenija | 29.03.2015, 05:56 Tone Gorjup

Spet je za nami športno bogat konec tedna, saj je pod novo velikanko v Planici kar trikrat odmevala slovenska himna. Kar trije smučarji pa so se v skupnem seštevku prebili v svetovni vrh: Peter Prevc in Tina Maze sta za las ostala brez velikega kristalnega globusa, Jakov Fak pa je pristal na tretjem mestu. Začeli pa bomo z jubilejnim letom sv. Terezije Avilske, radijskim misijonom in novim prevodom rimskega misala, ki čaka na potrditev pristojne kongregacije v Rimu. Med domačimi dogodki je na prvem mestu zbiranje podpisov za referendum, ki nasprotuje redefiniciji zakonske zveze, ki ga je oblastna večina sicer povozila. Dobili smo novo ministrico za šolstvo, medtem se obrambnemu ministru maje stolček. Tu so še kulturni dogodki ...

Relikvije sv. Terezije Avilske

Ob 500-letnici rojstva sv. Terezije Ávilske - rojena je bila 28. marca 1515 - vse karmeličanske samostane obiskujejo njene relikvije. V kapeli samostana v Mirni Peči so jih sprejel minul konec tedna, ko so sestre k čaščenju povabile mlade iz novomeške škofije. V nedeljo je relikvije počastil tudi novomeški škof Andrej Glavan, ki je ob tej priložnosti daroval tudi slovesno mašo. V ponedeljek je imel slovesno sveto mašo provincial hrvaških karmeličanov iz Zagreba, ki je v daljšem nagovoru poudaril, da je bila učiteljica molitve. Sestre pa so povedale, da je bil obisk relikvij sv. Terezije zanje velika milost: Ob 500. obletnici rojstva je bila na poseben način navzoča med nami po relikviji njenega nestrohnjenega desnega stopala. Goreče smo jo prosili, naj iz nebes, iz nebeške bližine spremlja naše življenje in delo. Naj nam vsem, posebej, škofom duhovnikom, vsem, ki nas prosijo molitve izprosi pri Bogu, deviški Materi Mariji in sv. Jožefu mogočno varstvo, da bi se naše duhovne vezi utrdile in pomnožile. Poleg samostana v Mirni Peči, karmeličanke pri nas živijo še v Sori pri Medvodah.

10. radijski misijon

Minulo soboto se je v programu Radia Ognjišče začel deseti radijski misijon, ki so ga ga pripravili Don Boskovi salezijanci in Hčere Marije Pomočnice. Ker obhajajo jubilejno leto ob 200. obletnici rojstva njihovega ustanovitelja sv. Janeza Boska, so si za geslo izbrali njegove besede: Za vas živim! Slovesni začetek radijskega misijona smo imeli v nedeljo, ko je dopoldansko sveto mašo na Kodeljevem v Ljubljani daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. Vernike je opozoril, da čas radijskega misijona pred nas postavlja izziv poslanstva, ki ga moramo po svoji vesti sprejeti. Kaj je naše poslanstvo, moramo po njegovih besedah razbrati ob pomoči navdiha Svetega Duha in opozoril: „Misijon je čas za spremembe. Sprememb se vedno bojimo. Spremembe ne dopustijo, da bi vse ostalo po starem. Ostati po starem, pomeni propasti. To velja še posebej za življenje.“

Nov prevod Rimskega misala

V ponedeljek, 23. marca, je kardinal dr. Franc Rode na sedežu Kongregacije za bogoslužje v Vatikanu izročil v pregled in potrditev novi prevod Rimskega misala v slovenski jezik. Kot poroča Družina se je za nov prevod osebno zavzel kardinal Rode, v sodelovanju s prof. Janezom Zupetom, ki je opravil glavnino zahtevnega dela. Prevajalca sta v skladu z navodili Kongregacije za bogoslužje zvesto sledila latinskemu izvirniku in pri tem pazila, da bi tudi slovensko besedilo ohranilo duhovno bogastvo starodavnih in novejših besedil rimskega bogoslužja. Na kongregaciji so obljubili, da bodo pospešili postopek odobritve, tako da bi novi misal, ki ga bodo tiskali pri Družini morda začeli uporabljati že na prvo adventno nedeljo 2015.

Za otroke gre!

Koalicija Za otroke gre! je v ponedeljek začela zbirati podpise pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Združena levica iz Zavezništvo AB je že pred tem dala predlog za prepoved referenduma, zato je Aleš Primc pojasnil, zakaj je pomembno zbrati čim prej čim več podpisov: V Koaliciji za otroke gre ugotavljamo, da je predlog Združene levice, podprt s strani Zavezništva Alenke Bratušek ter vladnih strank, protiustaven in nezakonit. Zato vabimo državljanke in državljane, da gredo množino na krajevne urade in še pred glasovanjem v državnem zboru podprejo razpis referenduma. Ni pomembno, da zberemo samo štirideset tisoč podpisov. Pomembno je, da jih zberemo čim več in s tem sporočimo eliti, ki ne spoštuje temeljnih pravic otrok, staršev in starih staršev, da se s tem ne strinjamo in da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da zavarujemo te temeljne pravice. Redefinicija zakonske zveze, ki jo je sprejel državni zbor, sicer omogoča zakonsko zvezo istospolnim parom. Vendar je oblikovana tako, da vodi v izbris zakonske zveze moža in žene iz slovenske zakonodaje. Po njej otrok ni več naravna danost, ampak postaja tržno blago.

Kot so napovedovali nasprotniki naravne družine, je državni zbor v četrtek s sklepom zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. S tem je ustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Koalicija „Za otroke gre!“, v kateri so v štirih dneh zbrali rekordnih 48.146 podpisov so napovedali, da bodo sklep vložili v presojo ustavnemu sodišču, ki bo nato odločalo o tem, ali je referendum dopusten ali ne. Ob tem so v izjavi za javnost še zapisali, da je „prepoved referenduma dodaten, nedopusten udarec slovenski demokraciji, potem ko je državni zbor preprečil demokratično razpravo s skrajšanim postopkom sprejemanja sprememb Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. S to odločitvijo so poslanci zavestno odvzeli del temeljnih državljanskih pravic, ki jih državljanom zagotavlja ustava." V koaliciji obenem prosijo vse, ki podpiramo prizadevanja koalicije za otroke, da se tudi v teh časih, ko so s strani večine v državnem zboru grobo poteptana naša temeljna čustva in občutek pravičnosti, vzdržimo vseh dejanj, ki bi pomenila kakršnokoli nespoštovanje in nestrpnost. Zavzemajo se še za mirno in dostojanstveno držo.

Klavdija Markež nova ministrica za šolstvo

Poslanke in poslanci so pred koncem delovnega tedna s 46 glasovi za in 16 proti za novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport izvolili dosedanjo poslanko SMC Klavdijo Markež. Na ministrski funkciji je nasledila Stanko Setnikar Cankar, na njen poslanski stolček pa prihaja Dušan Radič. Markeževa je zatem prisegla pred državnim zborom in tako postala del vladne ekipe premierja Mira Cerarja. Poslanci in poslanke so jo pred tem opozorili na številne anomalije in probleme, s katerimi se bo morala soočiti. To so med drugim ugled in avtonomnost učiteljstva, problemi v zvezi z učno pomočjo in integracijo romske populacije, področja mladih raziskovalcev in sredstev za znanstveno-raziskovalno delo.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je imenovala Sama Fakina za generalnega direktorja zavoda. Proti je glasoval del predstavnikov upokojencev v skupščini. K imenovanju mora dati soglasje še državni zbor, kjer pa se utegne zaplesti, saj Fakina ne podpira največja parlamentarna stranka SMC. Podpore nima niti v NSi, v SD pa bodo sledili predlogu skupščine. V ostalih parlamentarnih strankah se glede glasovanja še niso opredelili.

NSi in SDS sta pripravili osnutek interpelacije zoper obrambnega ministra Janka Vebra, v katerem mu očitata zlorabo Obveščevalno-varnostne službe in kršitev zakona o obrambi, ker je naročil zbiranje podatkov o prodaji Telekoma. Veber je tudi zavajal komisijo državnega zbora, ki je zadolžena za to področje. Prvopodpisana pod osnutek - vodja poslancev NSi Matej Tonin in vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko - sta na napovedala, da bosta stranki z interpelacijo zoper Vebra počakali do ponedeljka do 12. ure. Če dotlej premier Cerar ne bo predlagal Vebrove razrešitve ali minister ne bo sam odstopil, bosta stranki interpelacijo tudi vložili. Tako Tonin kot Tanko pričakujeta "trezno presojo" predsednika vlade.

Škofjeloški pasijon

Prejšnji konec tedna so na ulicah Škofje Loke odigrali prvo uprizoritev letošnjega skoraj 300 let starega Škofjeloškega pasijona, ki je tokrat nastala pod režisersko taktirko Milana Goloba. Staro mestno jedro Škofje Loke je preplavila procesija 933 nastopajočih, ki so predstavili trpljenje Jezusa Kristusa in spremljajoče svetopisemske zgodbe, kakor si jih je zamislil med letoma 1725 in 1727 kapucin Lovrenc Marušič, imenovan tudi Romuald Štandreški. Škofjeloški pasijon, najstarejša v celoti ohranjena režijska knjiga v Evropi iz obdobja baroka, je največja gledališka predstava na prostem v Sloveniji. Zasnova je kot procesija, ki iz pasijonskega tabora pri stari vojašnici krene na Mestni trg in se zaustavlja na določenih točkah, kjer pred gledalci zaživijo prizori od izgona Adama in Eve iz raja do Jezusove smrti na križu. Zadnjič so jo uprizorili pred šestimi leti.

Sluh svetosti

Pri uršulinkah v Ljubljani je bila sredi tedna predpremiera dokumentarnega filma Sluh svetosti, v katerem je predstavljen portret božjega služabnika Antona Strleta. Nastal je v uredništvu verskih oddaj TV Slovenija, ob sodelovanju župnije Ljubljana - Sv. Trojica in tamkajšnjega uršulinskega samostana. Scenaristka Karmen Bončar je sprva želela bolje spoznati Antona Strleta. V stikih z njegovimi sodobniki in zbiranju gradiva pa je ugotovila, da njegovo znanje, njegov intelekt zelo težko ujamemo v knjige, kaj šele v en film. Nagovorila sta jo njegov način življenja, način komuniciranja s svetom, o katerem so spregovorili njegovi sopotniki od sorodnikov do slušateljev. Režiserka dokumentarnega filma Nina Blažin se je z ekipo pri oblikovanju filma trudila, „da gledalec vzpostavi odnos s Strletom, da ne ostanemo samo na izrednih dejanjih, na teološki fakulteti, za časa, ko je bil duhovnik in prevajalec, ampak obudimo spomine njegovih bližnjih tako študentov kot tudi njegove družine. S tem vzpostavimo kontakt in vsak gledalec ima občutek, da pride bliže Strletu in ga začuti“. Dokumentarec hkrati pokaže, zakaj je Strle lahko zgled sodobnemu človeku, kako se začne postopek za beatifikacijo in kaj vse je pri tem potrebno.

Sv. Janez Krstnik ob Bohinjskem jezeru

V prenovljenem Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici je na ogled prva občasna razstava, posvečena arheološkemu najdišču Sveti Janez Krstnik ob Bohinjskem jezeru. Letos se namreč zaključuje projekt Manjši muzej - Živa zgodovina, v katerega je vključena predstavitev najdb zadnjih petnajstih let, ki kažejo na starodavno svetišče. Najdbe ob cerkvi so pokazale, da je na tem kraju stalo svetišče v rimskem obdobju. Na majhnem izkopnem polju so med drugim našli več kot 140 novcev iz obdobja od prvega do četrtega stoletja po Kristusu in deset lepo ohranjenih fibul, brošk za spenjanje obleke. Arheologi so odkrili temelje rimske stavbe, zagotovo pa je bil na tem območju kompleks stavb, zato želijo z izkopavanji nadaljevati.

Ivan Minatti

V središču Slovenskih Konjic so minulo nedeljo odkrili kip rojaku Ivanu Minattiju, ki ga poznamo predvsem po pesmi Nekoga moraš imeti rad in prevodu mladinske uspešnice Mali princ. Domačini so se s tem trajnim znamenjem pesnikove pristnosti poklonili svojemu rojaku ob obletnici njegovega rojstva. Kiparka Katja Majer je bronasti kip Ivana Minattija v sedečem položaju postavila na klopco, na kateri je še prostor za mimoidoče. Tako bodo lahko k njemu prisedli vsi, ki jim je blizu njegova lirika in sporočilnost - torej imeti rad, čutiti ljudi, sonce, reko, drevo ali kamen.

Šport

Prejšnji konec tedna je bil precej pester, vsaj kar zadeva zimske športe. Za smučarskim skakalcem Petrom Prevcem je daleč najboljša sezona. Dvaindvajsetletni Gorenjec je z zmago in drugim mestom na zaključku sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici še drugo leto po vrsti osvojil mali kristalni globus v poletih. Od največje lovorike, velikega kristalnega globusa, je bil oddaljen vsega eno točko. V Planici je tri dni zapored odmevala slovenska himna. Slovenski skakalci so prav za finale sezone prihranili najboljše. Celotna ekipa, za katero je odgovoren trener Goran Janus, se je pred domačimi navijači na prenovljeni letalnici prikazala v najboljši možni luči, s popolnim izkupičkom dveh zmag in dveh drugih mest na obeh posamičnih tekmah ter zmagoslavjem na moštveni tekmi. Takoj po nedeljskem finalu finala je bilo prisotne nekaj grenkobe, kajti Prevcu je za veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala zmanjkala le ena točka. Lovoriko je osvojil Nemec Severin Freund, a z najmanj verjetnim razpletom, saj je zbral enako število 1729 točk kot Prevc. Slovenski skakalec je zadnjo tekmo končal na drugem mestu, Freund je bil sedmi, reprezentančni kolega Jurij Tepeš pa je zmagal in Prevcu odščipnil 20 točk. Freund je zmagal zgolj zato, ker je večkrat zmagal. Prevc se je nekako sprijaznil s tem češ, „imel sem na voljo dvaintrideset tekem, da bi dobil eno točko več“.

Na veliki kristalni globus je računala tudi alpska smučarka Tina Maze. Črnjanka je bila tretja na veleslalomu na finalu svetovnega pokala alpskih smučark v francoskem Meribelu in je v skupnem seštevku osvojila drugo mesto. Zmagala je Avstrijka Anna Fenninger, ki je ubranila veliki kristalni globus z 22 točkami prednosti pred Mazejevo. Po nastopu je Tina Maze dejala: "Veleslalom sem glede na majhno količino treninga dobro odpeljala, posebej v prvi vožnji, v drugi pa sem napadala v zadnjem delu. Zaključek sezone je bil dober, napake sem naredila že prej v sezoni, razočaranje je kar veliko, nimam pa si kaj očitati. Dala sem vse od sebe, zdravje mi je malo ponagajalo v tej zimi." Ne smemo pozabiti da je Tina Maze v tej sezoni dvakratna svetovna prvakinja iz Beaver Creeka, od koder se je vrnila tudi s tretjo srebrno medaljo.

V ponedeljek se je po izrednem zaključku sezone vrnil v Slovenijo biatlonec Jakov Fak. Svetovni pokal 2014/15 je v nedeljo zaokrožil z zmago v skupinskem startu v Hanti Mansijsku, v skupnem seštevku osvojil tretje mesto, teden dni pred tem pa je v isti disciplini v Kontiolahtiju postal tudi svetovni prvak. Novinarjem je med drugim povedal: "S sezono sem delno zadovoljen. Nisem pričakoval, da bom svetovni prvak, čeprav sem si to želel. Neizpolnjeni so ostali cilji v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tam sem želel še višje, a to mi ostaja za naprej.“

Dodajmo, da je judoistka Tina Trstenjak prejšnjo soboto na tekmi svetovnega pokala v Tbilisiju premagala vse konkurentke v kategoriji do 63 kilogramov in prepričljivo zmagala.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...