Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Leto dni po razveljavitvi nepremičninskega davka Cerarjeva vlada pripravlja novo ureditev

Politika | 28.03.2015, 15:00 Petra Stopar

Mineva leto dni, odkar je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine. Nepremičninske dajatve se medtem pobirajo po starem, nova vlada pa je zagnala projekt nove sistemske ureditve obdavčitve nepremičnin. Kakšna bo in kdaj bo uvedena, še ni znano, strokovna skupina možnosti še proučuje.

Vlada Alenke Bratušek je z davkom želela nadomestiti obstoječe nepremičninske dajatve - nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na premoženje, pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest in davek na nepremičnine večje vrednosti. Po veljavnih dajatvah je letni priliv (občinam) približno 200 milijonov evrov, s takratnim zakonom pa bi se podvojil, tako da bi država v proračun dobila dodatnih 200 milijonov evrov.

Novi davek je povzročil močno razburjenje med lastniki, predstavniki kmetov, obrtnikov in podjetij - nekaterim se je obetala nekajkrat višja obremenitev - ter tudi med občinami in v politični opoziciji. Ustavno sodišče je ugotovilo, da je bil davek neustaven z več vidikov. Med drugim davčna osnova (posplošena tržna vrednost) ni bila dovolj jasno in določno opredeljena v samem zakonu, razumnih razlogov za različne davčne stopnje ni bilo, možnost pritožbe zoper posplošeno tržno vrednost je bila le navidezna, občinam ni bila zagotovljena finančna avtonomija, z omejitvami pri določanju davčnih stopenj tudi niso imele dovolj pooblastil za izvajanje svojih nalog.

Tudi aktualna vlada Mira Cerarja je odločena uvesti nepremičninski davek. Sredi minulega meseca je ustanovila projektni svet in skupino, ki sta se po navedbah finančnega ministrstva doslej sestala trikrat oz. petkrat.

Glede na vladne vsebinske usmeritve svetu bo tudi tokrat novi davek zamenjal nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na premoženje in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest ter imel široko davčno osnovo - zajel bi vse nepremičnine, razen kadar je primerno določiti oprostitve v posebej utemeljenih in zelo ozko določenih primerih. Vlada se je tudi v socialnem sporazumu zavezala, da se v splošnem skupna obremenitev gospodarstva, ki je doslej plačevalo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, in posameznikov ne bo povečala.

Med usmeritvami vlade za projektni svet je tudi, naj novi sistem upošteva usmeritve iz odločbe ustavnega sodišča v zvezi z davkom na nepremičnine in množičnim vrednotenjem nepremičnin ter naj temelji na javno dostopnih podatkih in naj bo oblikovan tako, da bo dolgoročno povzročal čim nižje administrativne stroške zavezancem in državnim organom.

Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...