Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Pobudniki referenduma v dveh dneh zbrali več kot 23.000 podpisov; Upravne enote spet delujejo

Slovenija | 25.03.2015, 13:35

Mineva že tretji dan zbiranja podpisov za referendum proti zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerij. Pred jutrišnjo izredno sejo Državnega zbora, ki so jo zahtevali poslanci ZL, DeSUS, SD in ZaAB, bo predlog sklepa o nedopustnosti ali dopustnosti referenduma danes obravnaval pristojni parlamentarni odbor.

Koalicija "Za otroke gre" medtem vabi k oddaji podpisa za razpis referenduma in opozarja, da imajo uprave enote ob sredah daljši delovni čas, tako so danes večinoma odprte do 17. ure, v Ljubljani celo do 19. ure. A dopoldne je na upravnih enotah prišlo do težav. Poslušalci so nas opozorili, da ponekod ni bilo mogoče oddati podpisa. Na upravnih enotah so potrdili, da je prišlo do izpada sistema po vsej državi.

Klicali smo na upravno enoto Ljubljana Center in v Maribor, kjer so nam povedali, da je sistem na upravnih enotah zopet vzpostavljen in da zbiranje poteka nemoteno. V koaliciji „Za otroke gre“ medtem opozarjajo, da morajo biti podpisi za referendum overjeni na upravnih enotah, v nasprotnem primeru ne veljajo.

Do včeraj zvečer je bilo po neuradnih podatkih zbranih 23.000 podpisov, za razpis referenduma pa jih pobudniki potrebujejo 40.000.

24kul.si: Upravne enote spet delajo. Vabimo vas, da oddate svoj podpis!

"Okoli 12.20 ure so vse upravne enote in krajevni uradi po Sloveniji spet začeli z delom. Vabimo vas, da množično obiščemo upravne enote in nadoknadimo čas, ko podpisov ni bilo možno oddajati. Danes od približno 11.20 ure naprej na Upravnih enotah in krajevnih uradih ni bilo možno oddajati podpisov podpore referendumu "Za otroke gre!". Na Ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da se jim je sistem sesul zaradi preobremenjenosti," so zapisali na spletni strani 24kul.si.

Zanimivo se jim zdi, da informacijski sistem ter poslanke in poslanci Združene levice, ZaAB in vladnih strank delajo v isto smer, da bi onemogočili zbiranje podpisov. "Pristojni seveda vsako povezavo med ravnanjem omenjenih poslank in poslancev ter preobremenjenega informacijskega sistema izključujejo. V Koaliciji "Za otroke gre!" sodelavke in sodelavce na stojnicah po vsej državi ter ljudi, ki želijo oddati svoj podpis, prosimo, naj bodo potrpežljivi in naj jih taki dogodki ne odvrnejo od tega, da bi naredili, kar so se namenili," sta zapisala Metka Zevnik in Aleš Primc, sovoditelja Koalicije "Za otroke gre!"

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...