Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
"Za otroke gre!"

Kako lahko podpis v podporo referendumu oddajo bolni, ostareli in v tujini?

Slovenija | 24.03.2015, 10:06 Marjana Debevec

Podpise v podporo referendumu Za otroke gre! Lahko oddajo tudi državljanke in državljani v bolnišnicah, domovih za ostarele in invalidne, pa tudi v tujini ter bolni in invalidni.

ODDAJA PODPORE V BOLNIŠNICAH, DOMOVIH ZA STAREJŠE OBČANE IN ZAVODIH ZA INVALIDNE OSEBE

Državljanke in državljani, ki so v času zbiranja podpor v bolnišnicah, domovih za starejše občane, zavodih za invalidne osebe in podobnih zavodih, ter osebe na prestajanju zaporne kazni lahko svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi posebej za to pooblaščena oseba organa oziroma zavoda. Možnost oddaje podpore ZA OTROKE GRE! mora biti objavljena v vsaki od omenjenih ustanov, zraven pa mora biti tudi navedeno, kdo je pooblaščena oseba.

Ljudje, ki živijo v teh zavodih, se obrnejo na pooblaščeno osebo, izpolnijo prvi del obrazca in se lastnoročno podpišejo pred pooblaščeno osebo organa oziroma zavoda. Pooblaščena oseba volivčevo identiteto preveri na podlagi vpogleda v osebni dokument (osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje) ter volivčev podpis potrdi z lastnoročnim podpisom (na levi strani obrazca – vzporedno s podpisom volivca) in žigom organa oziroma zavoda.

Državljanka oz. državljan, ki je tako oddal podporo, izpolnjen obrazec posreduje svojemu sorodniku ali prijatelju, ki bo poskrbel, da bo obrazec prišel na naslov Koalicije "Za otroke gre!", ali pa ga pošlje na naslov:

Zavod za družino in kulturo življenja, Tržaška 85, 1000 Ljubljana.

Za otroke gre - množica proti razvrednotenju družine
Za otroke gre - množica proti razvrednotenju družine © Izidor Šček

VOLIVCI, KI STALNO ALI ZAČASNO PREBIVAJO V TUJINI

Osebe, ki med potekom roka za zbiranje podpisov stalno ali začasno prebivajo v tujini, lahko svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije v tujini (v nadaljevanju DKP) ali oseba, ki jo za potrjevanje identitete volivcev določi ministrstvo, pristojno za zunanje zadeve (v nadaljevanju MZZ).

Volivec izpolni prvi del obrazca in se lastnoročno podpiše pred uradno osebo. Uradna oseba volivčevo identiteto preveri na podlagi vpogleda v osebni dokument ter volivčev podpis potrdi z lastnoročnim podpisom (na levi strani obrazca –vzporedno s podpisom volivca) in žigom diplomatsko-konzularnega predstavništva oziroma z lastnoročnim podpisom, če identiteto potrdi oseba, ki jo za potrjevanje identitete določi MZZ.

Državljanka oz. državljan, ki je tako oddal podporo, izpolnjen obrazec takoj pošlje na naslov: Zavod za družino in kulturo življenja, Tržaška 85, 1000 Ljubljana.

BOLNI IN INVALIDI

Ljudje, ki zaradi bolezni ali invalidnosti ne morejo osebno na upravno enoto ali krajevni urad, lahko podporo ZA OTROKE GRE! odajo na svojem domu pred uradno osebo upravne enote, ki bolnega ali invalidnega človeka obišče na domu.

Zahtevo za obisk na domu upravni enoti sporočite po telefonu, preko e-pošte ali navadne pošte čim prej. V zahtevi morajo biti navedeni osebni podatki: ime, priimek, naslov stalnega prebivališča in telefonska številka, z navedbo, da se zaradi bolezni ali invalidnosti ne morete osebno zglasiti pred upravnim organom. Zdravstvenega stanja ni treba dokazovati, zadošča le navedba, da je državljanka ali državljan bolan ali invaliden.

Upravni organ volivca po telefonu obvesti o obisku na njegovem domu. Državljanka oz. državljan, ki je tako oddal podporo, izpolnjeni obrazec posreduje svojemu sorodniku ali prijatelju, ki bo poskrbel, da bo obrazec prispel na naslov: Zavod za družino in kulturo življenja, Tržaška 85, 1000 Ljubljana.

Podporo referendumu ZA OTROKE GRE! je mogoče oddati samo enkrat ne glede na način.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...