Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Logo KPK (foto: kpk-rs.si)
Logo KPK

KPK s sistemsko preiskavo nad visoka izplačila javnega denarja

Slovenija | 06.03.2015, 17:41

Razkritje protikorupcijske komisije o prejemnikih javnega denarja prek avtorskih in podjemnih pogodb v zadnjih 11 letih je dvignilo veliko prahu. Med drugim zato, ker se je na drugem mestu znašla ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar. Potem ko je javnost včeraj zaman čakala na njena pojasnila, je premierju Miru Cerarju danes ponudila odstop. Sodi v kvoto njegove stranke SMC. Na vročem seznamu poleg univerzitetnih profesorjev prevladujejo še razni izvedenci in tolmači ter zdravniki.

Do podatkov, zaradi katerih je završalo, je protikorupcijska komisija prišla s pomočjo nadgrajenega Supervizorja. Na aplikaciji je namreč od zdaj mogoče tudi poimensko najti 120 posameznikov, ki so od leta 2003 od državnih ustanov dobili po več kot 200.000 evrov honorarjev prek avtorskih in podjemnih pogodb. Pri štirih se je znesek povzpel nad pol milijona evrov. Na prvem mestu je sodni tolmač za albanski, turški, srbski in hrvaški jezik Abdulaziz Počinka, ki je v tem obdobju na svoj račun prejel skoraj 770.000 evrov. Sledi Setnikar Cankarjeva, ki ji je ljubljanska fakulteta za upravo, kjer je bila nekaj časa tudi dekanja, v zadnjih enajstih letih izplačala približno 636.000 evrov honorarja. "Iz številnih razlogov lahko sklepam, da gre v tem primeru za zlorabo osebnih podatkov in za neobjektivno obveščanje. Tisti, ki smo vse pedagoško delo za izredni študij, svetovalno in raziskovalno delo ter predavanja v tujini zakonito opravili prek ustanov, kjer smo zaposleni, te pa so od tega prejele delež, smo javno izpostavljeni na sramotilnem odru," je dejala na novinarski konferenci. Premierju je odstop ponudila, ker se, tako je dodala, ni mogoče izogniti političnim posledicam. "Stranki SMC in vladi namreč želim, da v najkrajšem času najdeta kandidata, ki bo uspešno nadaljeval z zastavljenim delom."

Nad pol milijona evrov sta od leta 2003 prejela še dva profesorja iste fakultete: Mirko Vintar in Srečko Devjak, prvi dobrih 569.000, drugi nekaj nad 526.000 evrov. Nakazila, ki presegajo 250.000 evrov, je prejelo kar 50 posameznikov, med njimi je tudi zdajšnji dekan omenjene fakultete Janez Stare z nekaj manj kot 361.000 evrov dodatnih prihodkov. Izdatna sredstva je prav tako izplačevala ljubljanska ekonomska fakulteta - omenimo njenega profesorja Maksa Tajnikarja z dobrimi 411.000 evri in dekanjo Metko Tekavčič s skoraj 300.000 evri. Med zdravniki je z dobrimi 407.000 evri najvišje kirurg Vladimir Smrkolj iz naše največje bolnišnice, ki se je na seznamu znašel zaradi honorarjev kot profesor na ljubljanski medicinski fakulteti in tudi na zdravstveni fakulteti ter kot sodni izvedenec.

V Financah so spomnili, da na seznamu ni oseb, ki so imele ali še imajo odprto samostojno podjetje. Med njimi je tudi Cerar. Samostojno podjetje je sicer jeseni zaprl, a s Supervizorja je razvidno, da so mu posli z državo v zadnjih 11 letih prinesli 353 tisoč evrov.

Največ je za izplačila prek avtorskih in podjemnih pogodb od leta 2003 porabila Radiotelevizija Slovenija. Od leta 2003 do danes je izplačala skoraj 78 milijonov 300.000 evrov. Z dobrimi 57 milijoni sledi mariborska univerza, obrambno ministrstvo, ki je zasedlo tretje mesto, je v zadnjih enajstih letih za takšne pogodbe nakazalo slabih 20 milijonov evrov. Še devet proračunskih uporabnikov so avtorske in podjemne pogodbe stale več kot deset milijonov. Med njimi so štiri ljubljanske fakultete, poleg že omenjenih ekonomske in medicinske še fakulteta za elektrotehniko in filozofska fakulteta. Več kot deset milijonov je izplačala tudi primorska univerza.

Skupaj so subjekti javnega sektorja v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali več kot milijardo evrov neto oziroma približno poldrugo milijardo evrov bruto. "Ko govorimo o milijardi in pol, se lahko spomnimo, da približno toliko stane Teš 6. To je tudi približna vrednost in cena drugega tira primorske železnice," je ugotavljal predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec. Napovedal je sistemsko preiskavo, saj pri posameznih primerih obstaja možnost kršitve dolžnosti izogibanja konfliktu interesov.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...