Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

Cerarjeva vlada s podporo Klemenčiču po Zverovi oceni padla na izpitu integritete

Politika | 02.03.2015, 14:57 Petra Stopar

Pravosodni minister Goran Klemenčič tudi po očitkih zaradi poročila o premoženjskem stanju prvaka SDS Janeza Janše v času, ko je vodil protikorupcijsko komisijo, uživa podporo premierja Mira Cerarja. Spomnimo, da je Vrhovno sodišče minuli teden odpravilo sklepno poročilo KPK, ki je pred dvema letoma povzročilo padec Janševe vlade. Te dni je bilo zato slišati več pozivov h Klemenčičevemu odstopu, izključena ni niti možnost interpelacije.

Minister Klemenčič je že predvčerajšnjim zatrdil, da sam ne namerava odstopiti, saj da je kot nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pri oblikovanju poročila o premoženjskem stanju politikov delal skrbno in v najboljši veri.

Cerar je svoje razloge za nadaljnjo podporo ministru navajal že takoj v začetku današnjega rednega zasedanja Državnega zbora, ko je odgovarjal na vprašanje poslanca SDS Jožeta Tanka o integriteti javnih funkcionarjev. Kot je odgovoril, je imel Klemenčič ob imenovanju na ministrski položaj „po njegovem globokem prepričanju vso potrebno integriteto za opravljanje te funkcije“ in prav tako meni še danes.

Tudi o odločitvi Vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo poročilo o premoženjskem stanju Janše, meni, da ne gre za takšno odločitev, ki bi metala kakršenkoli senco dvoma na Klemenčiča kot nekdanjega predsednika KPK, „kajti odločitev KPK takrat je bila izvedena za vso možno skrbnostjo po več mesečnem proučevanju in uporabi vseh možnih metod. Tudi gospod Janša, in to je javno dokumentirajo, je imel vso možnost, da se v tem postopku seveda izjavi o vseh zanj takrat obremenilnih dejstvih“, meni Cerar.

Ob tem je znova poudaril, da je Vrhovno sodišče odpravilo poročilo samo zaradi procesnih napak, kar da je vsekakor treba spoštovati, ni pa bila izpodbijana sama vsebina. Tanko je predsedniku vlade odgovoril, da je s to argumentacijo smešen. „Vrhovno sodišče je zmazek KPK odpravilo ravno zaradi tega, ker stranka v postopku ni imela možnosti ugovora na ugotovitev iz poročila. Ravno zaradi kršitve te pravice iz 22. člena Ustave,“ je dejal predsednik poslanske skupine SDS.

Klemenčič se sicer veseli morebitne interpelacije: „Sicer interpelirati ne moreš nekoga za neko delo za nazaj, ampak, tudi to je mogoče.“ A podpredsednik SDS Milan Zver je danes dejal, da je za interpelacijo zdaj bolj primeren Cerar, saj da je s svojo podporo Klemenčiču tudi sam izgubil del legitimnosti in integritete. „Danes je torej dan, ko je Cerarjeva vlada padla na izpitu iz integritete.“

Zver je spomnil, da je omenjeno poročilo KPK povzročilo velike, nepopravljive posledice. Med drugim je neposredno vplivalo na padec takratne Janševe vlade, za kar sicer po Zverovem mnenju nosijo del odgovornosti tudi takratni koalicijski partnerji. Po Zverovih besedah je bil pred dvema letoma „Janez Janša drugič prisilno odstranjen z oblasti“. Prvič pa da se je to zgodilo v aferi Depala vas. „Dejstvo je, da če Klemenčič takrat ne bi spisal tega poročila, danes ne bi imeli vlade Mira Cerarja,“ je dejal Zver in dodal, da se danes Cerar očitno čuti dolžnega in vrača dolg Klemenčiču.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...