Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Mizerno poslovanje SKZG?

Kmetijstvo | 30.03.2015, 14:54

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v petek začela zbiranje podpisov za spremembo dveh zakonov, med drugim tudi zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Prizadeva si, da bi kmetje dobili tri mesta v Svetu Sklada in tako tudi vpliv na odločitve glede določanja pogojev in zakupnin za najeta državna kmetijska zemljišča. Očitno ta prizadevanja nekatere motijo.

V današnjem Dnevniku je objavljen članek, ki namiguje, da naj bi Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov slabo posloval, zbral premalo sredstev od najemnin, nekaterim zakupnikom odmeril mizerno najemnino, spet drugi, omenjeni so največji zakupniki iz vrst t.i. kmetijskih podjetij, pa naj bi plačevali nadpovprečno visoko najemnino.

Irena Šinko: Zakupnine so določene v skladu s cenikom in pogodbami...

Direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Šinko pravi, da članka nima namena komentirati, bodo pa Dnevniku poslali pisna pojasnila in zahtevali popravke. "Enkrat nas napadajo, da imamo prenizke, premizerne zakupnine, drugič pa, tudi na vašem radiju je bil g. Cveto Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je že ves čas povdarjal, da je Sklad dvignil zakupnine za 16,7 odstotka in da iz tega naslova kmetje ne morejo plačevati teh obveznosti."

Direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Šinko še dodaja, da so vse višine zakupnin določene v skladu z veljavnim cenikom za letošnje leto in pogodbami. Glede pobude KGZS, da se spremeni zakon in kmetom dodelijo mesta v Svetu Sklada, kjer bi imeli možnost vplivanja na odločitve, pa Šinkova pravi:"To je politična odločitev in bo politično sprejeta. Tako kot je bila leta 2010 sprejeta odločitev, kdo so predstavniki v Svetu Sklada, bo tudi taka odločitev zdaj politično sprejeta. Mi na Skladu izvršujemo predpise in nimamo s tem nobenih težav. Skrbimo in trudimo pa se delati v dobro države in to državno premoženje plemenititi."

Na KGZS želijo zbrati 5000 podpisov

Kmetje lahko svoj podpis v podporo sprememb zakonov o dohodnini in skladu kmetijskih zemljišč in gozdov na Upravnih enotah oddajo do 25. maja. Na KGZS pričakujejo, da bodo potrebnih 5000 podpisov zbrali že v prihodnjih dneh.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...