Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek, cvetna nedelja, Vatikan (foto: RV)
Papež Frančišek, cvetna nedelja, Vatikan

VIDEO: Papež na cvetno nedeljo: Ni ponižnosti brez ponižanja

Cerkev po svetu | 29.03.2015, 15:29 Petra Stopar

Še posebej množično obhajanje začetka velikega tedna je bilo na trgu sv. Petra v Vatikanu, kjer je papež Frančišek na cvetno nedeljo, ki je hkrati tudi svetovni dan mladih, blagoslovil palme in oljčne vejice ter vodil procesijo, nato pa daroval sveto mašo. Po branju pasijona, zapisa o Jezusovem trpljenju iz evangelija po Marku, je spregovoril o Božji ponižnosti.

Papež Frančišek je najprej spregovoril o Božji ponižnosti. Dejal je, da nas ta Božji slog ravnanja ne bo nikoli nehal presenečati in se nanj ne moremo navaditi. Bog se poniža, da bi hodil s svojim ljudstvom in na poti, ko to ljudstvo vodi v obljubljeno deželo, prenaša še njegovo nezvestobo, godrnjanje in pritoževanje. Spomnil je, da bomo v velikem tednu pri bogoslužju slišali o Jezusovi ponižnosti, o tem, kako so njega, Božjega Sina, voditelji ljudstva zaničevali, ga prijeli in dali odpeljati kot hudodelca, zapuščenega od svojih učencev, ga izročili smrtni obsodbi.

„To je pot Boga, pot ponižnosti. To je Jezusova pot in druge ni. In ponižnosti ni brez ponižanja,“ je nadaljeval papež. To pot je Božji Sin prehodil do konca v služenju in tudi nas vabi, naj se osvobodimo nas samih, saj takšno „izpraznjenje“ predstavlja za nas največje ponižanje.

Za tem je papež opozoril, da obstaja še druga pot, ki je nasprotna Kristusovi. To je pot posvetnosti. „Posvetnost nam ponuja pot nečimrnosti, prevzetnosti, uspeha … To je drugačna pot. Hudič jo je tudi Jezusu predložil v puščavi med štiridesetdnevnim postom. Toda Jezus jo je brez obotavljanja zavrnil. Z Jezusom, samo z Njegovo milostjo ter z Njegovo pomočjo, zmoremo tudi mi premagovati skušnjavo nečimrnosti, posvetnosti, in to ne le ob posebnih priložnostih, temveč v vsakdanjih življenjskih razmerah.“ Ob koncu svete maše je papež Frančišek vsem izrazil svojo občuteno prošnjo: „Želim vam, da bi Veliki teden preživeli zazrti v Jezusa Kristusa.“

V kratkem opoldanskem nagovoru, ki je sledil, je poseben pozdrav namenil mladim in jih povabil k pripravi na njihov prihodnji svetovni dan. Ta bo prihodnje leto v Krakovu, kraju svetega Janeza Pavla II., ki je bil pobudnik teh dni. Tema srečanja bo „Blagor usmiljenim, ker bodo usmiljenje dosegli“. Ob koncu je Božjo Mater Marijo prosil, naj s svojo priprošnjo pomaga v veri živeti veliki teden, v katerega vstopamo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.