Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med opoldansko molitvijo (foto: Radio Vatikan)
Papež med opoldansko molitvijo

Papež: naša dejanja naj bodo skladna z našimi besedami.

Svet | 22.03.2015, 13:55 Marjana Debevec

Papež Frančišek je kljub intenzivnemu včerajšnjemu dnevu preživetem v Neaplju, opoldne spet nagovoril zbrane v Vatikanu. In ne samo to! Znova so se vsi prisotni lahko razveselili njegovega darila. Podobno kot lani, je tudi danes vsakdo v dar prejel žepno izdajo Evangelija s papeževim toplim priporočilom, naj Evangelij postane njegov stalni spremljevalec, saj je Luč na naši poti. Dobro ga je pogosto vzeti v roke, najbolje vsak dan!, je dejal sveti oče. Množice je to napoved sprejela z bučnim ploskanjem.

Papež Frančišek se je v opoldanskem nagovoru pomudil ob želji grških romarjev, ki so za veliko noč poromali v Jeruzalem in hoteli videti Jezusa. Ugotovil je, da ta njihova prošnja izraža željo, ki je prisotna v vseh časih in kulturah. Gre za hrepenenje prisotno v srcu tolikih oseb, ki so slišale za Jezusa, a ga osebno še niso srečale. Jezus sam na iskanje posredno odgovarja, ko pravi, da je „prišla ura, v kateri bo Sin človekov poveličan“ (Jn 12,23). Gre za uro njegovega križanja, ki je ura dokončne zmage Božje usmiljene ljubezni in hkrati ura satanovega poraza. „V nadaljevanju preroštva Velike noči Jezus uporabi še preprosto in zgovorno podobo, tisto o pšeničnem zrnu, ki pade v zemljo in umre, da bi obrodilo sad. V tej podobi najdemo drugi vidik Kristusovega križa, ki je rodovitnost. Kristusov križ je rodoviten. Jezusova smrt je namreč neizčrpen vir življenja, ker nosi v sebi prenovitveno moč Božje ljubezni. Potopljeni v to ljubezen po krstu, lahko kristjani postanejo „pšenična zrna“ in obrodijo obilen sad če, podobno kot Jezus, „izgubijo svoje življenje“ iz ljubezni do Boga ter bratov in sester (prim. Jn 12,24-25)“, je dejal papež Frančišek.

Zato tistim, ki hočejo danes videti Jezusa, tistim ki iščejo Božje obličje; tistemu, ki je bil kot majhen deležen kateheze in je nič več poglablja in je morda izgubil vero, tolikim, ki še niso osebno srečali Jezusa; vsem tem osebam lahko mi ponudimo tri stvari: Evangelij, križ in pričevanje naše sicer uboge a iskrene vere.“ Evangelij: Tam lahko srečamo Jezusa, ga poslušamo in spoznavamo. Križ: Znamenje ljubezni Jezusa, ki je za nas daroval samega sebe. In potem še vera, ki se kaže v preprostih dejanjih ljubezni do soljudi in predvsem v skladnosti našega življenja z evangelijem. Marija naša Mati naj nam pomaga hoditi za Jezusom po poti križa in vstajenja od mrtvih, je sklenil svoj nagovor papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...