Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ministrica se poslavlja, vprašanje dodatnih zaslužkov ostaja

Slovenija | 06.03.2015, 19:01

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je premierju Miru Cerarju ponudila odstop, premier pa ga je sprejel. Kot je dejal, se je za to odločil po pogovoru z njo in na podlagi njene ocene, da bi lahko objava podatkov o honorarjih, ki jih je prejela poleg plače, obremenila delo vlade.

Razlog za odstop je bila po besedah Setnikar Cankarjeve objava podatkov iz Supervizorja o višini avtorskih honorarjev posameznikom iz javnih sredstev, po katerih je od leta 2003 sama prejela 636.068,98 evra. Setnikar Cankarjeva je prepričana, da javna objava honorarjev pomeni zlorabo osebnih podatkov. Zaposleni v visokem šolstvu tovrstne honorarje prejemajo za predavanja na izrednem študiju, predavanja v tujini ter za svetovalno in raziskovalno delo, pri tem pa delež dobi tudi fakulteta, na kateri so zaposleni. Ker opravljajo delo za fakulteto, po njenem prepričanju pri tem ne more iti za konflikt interesov.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije, kjer so v četrtek predstavili podatke o omenjenih honorarjih, odstopa niso želeli komentirati. Zapisali so, da gre za ministričino osebno odločitev in da je treba težavo rešiti na sistemski ravni. Pri tem tudi zanikajo, da gre pri objavi podatkov za zlorabo osebnih podatkov.

Da je treba težavo rešiti na sistemski ravni, je ocenil tudi predsednik SD Dejan Židan. Opozarja namreč, da bo odziv napačen, če se ministrico označi za grešnega kozla, na drugi strani pa se ne odpravi napake v sistemu, ki jo je odkrila KPK.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je odstop pozdravil. Po njegovi oceni bi ministrica v teh težkih, zaostrenih pogojih namreč težko opravila dobra pogajanja s sindikati s takim bremenom, kot se ji v javnosti očita. V poslanski skupini SMC odstop ministrice spoštujejo. Po njihovih navedbah sama namreč najbolje ve, kaj se je dogajalo v času, preden je nastopila ministrsko funkcijo.

Tudi v preostalih parlamentarnih strankah so odstop bolj ali manj pozdravili. Za predsednico NSi Ljudmilo Novak je zdaj čas, da se prevetri zakonodaja na tem področju, da v prihodnosti ne bi več prihajalo do takšnih primerov. Številke o honorarjih so namreč po njeni oceni neverjetne. Prvak SDS Janez Janša je zapisal, da je ministrica odstopila, pravosodni minister Goran Klemenčič pa ostaja. Kot piše Janša, lahko v slovenski vladi minister krši ustavo, ne sme pa "iz državnih jasli pokasirati več kot Miro Cerar".

Predsednici ZaAB Alenka Bratušek se zdi prav, da se razkrije, kdo in koliko honorarjev je prejemal, saj gre za javna sredstva. Dodaja pa, da ima podoben problem tudi Cerar, ki je v preteklosti iz javnih sredstev tudi sam prejel precejšnje honorarje. V ZL pa pravijo, da smo v zadnjih nekaj mesecih lahko videli, da morala, etika in integriteta za Cerarja v resnici pomenijo politiko hipokrizije.

Setnikar Cankarjeva se lahko sicer zdaj vrne na njeno zamrznjeno delovno mesto na fakulteto za upravo.

Njenega naslednika pa v prihodnje čaka nedokončano delo pri obljubljenem sprejemu sistemske zakonodaje tako na področju raziskav kot tudi visokega šolstva. Čaka ga tudi uresničevanje koalicijske pogodbe, v kateri je med ukrepi navedeno nižje plačilo vrtca za vsakega nadaljnjega otroka. Ukvarjati se bo moral tudi s vprašanjem varčevanja na področju celotnega izobraževanja in zagotovitvijo dodatnega denarja za plačilo sproščenih napredovanj v plačne razrede in nazive učiteljev.

 

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.