Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovni molitveni dan žensk

Cerkev na Slovenskem | 06.03.2015, 12:16 Marta Jerebič

V več kot 170-ih državah po svetu danes obhajamo svetovni molitveni dan žensk. Letos so molitev pripravile ženske z Bahamov. V Sloveniji bomo ekumenski dogodek obeležili z bogoslužji v Ljubljani, Mariboru, Rogaški Slatini, Murski Soboti, Izoli, Škocjanu pri Turjaku in Metliki.

Molitveno bogoslužje vsako leto napišejo ženske iz druge države. Predstavijo svoje trenutne politične, družbene ali socialne razmere. Letos molitev tako predstavlja stanje na Bahamih. »Revščina, nasilje v družini, migrantske težave, najstniške nosečnosti, na katere še posebej opozarjajo in nam morda niso znane. Potem pa tudi bolezni, kot so HIV, aids, rak na dojki. Poleg vseh teh turističnih znamenitosti, morda užitkom, ki jih Bahami ponujajo, vidimo tudi drugo plat, ko so finančne težave, družbeni problemi in podobno,« je povedala koordinatorica molitvenega dneva v Sloveniji Tanja Povšnar.

Pri molitvenem dnevu žensk pa ne gre samo za molitev, ampak tudi konkretno pomoč oziroma podporo ženskam v izbrani državi. »Letošnja pomoč gre njihovemu lokalnemu centru za mlade najstniške mamice. Center deluje na področju, kjer bi lahko tem mladim mamicam pomagali, da bi te nadaljevale s šolanjem. Dekletom pomagajo, da se vživijo v svojo materinsko vlogo, hkrati pa potem lahko nadaljujejo poklicno izobrazbo, kar ni normalna pot, ki jo sicer najstniške mamice lahko imajo

Svetovni molitveni dan žensk je nastal v 19. stoletju, ko so krščanske ženske iz ZDA in Kanade začele z različnimi oblikami sodelovanja v podporo misijonski dejavnosti žensk doma in po svetu.

Svetovni molitveni dan žensk je svetovno žensko ekumensko gibanje, ki goji molitveno dejavnost in stike po različnih državah sveta, prvi petek v marcu pa vsako leto javnost povabi k dnevu skupne molitve. Molitveno bogoslužje vsako leto napišejo ženske iz druge države, ta država pa ob tem postane predmet molitve na dan, ki se začne, ko se zdani nad otočjem Tonga v Pacifiku in se nadaljuje po vseh celinah, dokler se približno 36 ur pozneje ne konča zadnje molitveno bogoslužje dneva na otočju Samoa.

Logotip svetovnega molitvenega dneva žensk je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske z Irske. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče s štirih strani neba. Puščice so oblikovane kot štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa predstavlja svet in ekumensko edinost, kljub različnosti.

Gibanje svetovni molitveni dan žensk vsaka štiri leta pripravi tudi mednarodno srečanje, na katerem ima vsak narodni odbor možnost predlagati temo in primerne svetopisemske odlomke ter ponuditi sodelovanje pri sestavi in oblikovanju bogoslužja. Med srečanjem komisija oceni predloge ter določi teme in države, ki bodo pripravile molitveni dan za naslednja štiri leta. Posamezna izbrana dežela ne izbira svoje lastne teme, ampak temo določi mednarodni izvršni odbor, z odločitvijo pa se delegatke narodnih odborov seznanijo na mednarodnem srečanju.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...