Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Vodstvo KGZS (foto: Marjan Papež)
Vodstvo KGZS

Problematika VVO: Pet javnih vprašanj

| 04.03.2015, 15:27

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v sporočilu za javnost opozorila, da se odgovorni v državi ne odzivajo, čeprav je problematika kmetovanja na najožjih vodovarstvenih območjih postala nevzdržna. Kmetje so zato pred tednom dni pripravili javno razgrnitev problema in protestni shod.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija od pristojnih terja, da težave začnejo reševati, od ministra Dejana Židana pa, da službe Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravijo rešitev na temo kmetovanja na ožjih vodovarstvenih območjih.

V zahtevi izražajo nestrinjanje z izjavami nekaterih uslužbencev ministrstva, ki niso skladne z dogovori in sklepi sestankov, ki so med predstavniki ministrstva, Sklada Kmetijskih zemljišč in gozdov in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije potekali lansko jesen.

Kot so še zapisali v zahtevi, jim pred za 18. marec načrtovanim sestankom, "zaradi pereče problematike in v izogib neproduktivnemu reševanju problematike kmetovanja na VVO I postavljajo pet javnih vprašanj:"

1. Kako bo rešeno vprašanje odškodnin za kmetovanje na VVO I po letu 2015, ko ne bo več veljala Uredba o načinu izplačevanja in merilih za izračun nadomestila za zmanjšanje dohodka iz kmetijske dejavnosti zaradi prilagoditve ukrepom vodovarstvenega režima?

2. Kako se bo reševal problem nadomestnih zemljišč?

3. Kako si MKGP zamišlja ureditev izplačila dejanskih odškodnin in kdaj bodo za to pripravljene zakonske podlage?

4. Kdaj bo realizirana zahteva glede podaljšanja roka za vlaganje zahtevkov za izplačilo nadomestil za upravičence na območju Dobovce in Dravski dvor, kjer je prišlo do napake pri izračunu višine nadomestil v letu 2013 in kdaj bo dokončno prišlo do ureditve težav na A in B pasu na tem območju?

5. Kdaj bo realizirano izplačilo nadomestil za leto 2009 tam, kjer niso bila izplačana pa je za to že bila zakonska podlaga?

V zahtevi, ki so jo podpisali predstavniki Civilnih iniciativ Dravsko polje, Dobovce, Apaško polje in Ljubljana, zahtevajo tudi vnaprejšnji pisni odgovor na ta vprašanja, na samem sestanku pa prisotnost tako ministra Dejana Židana, kot tudi ministrico Ireno Majcen.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...