Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mlada švicarska garda (foto: Rome Reports TV)
Mlada švicarska garda

Poveljnik švicarske garde: Pripravljeni smo, če se karkoli zgodi!

Cerkev po svetu | 02.03.2015, 10:21 Marta Jerebič

Poveljnik papeške švicarske garde Cristoph Graf pravi, da je ta skupina vojakov, ki je zadolžena za varovanje papeža, v veliki pripravljenosti in pripravljena ukrepati, če bi se uresničila katera od groženj Islamske države. »Pripravljeni smo posredovati. Naša služba je varnost in kot orožniki smo dobro organizirani. Pripravljeni smo, če se karkoli zgodi,« je dejal v pogovoru za italijanski dnevnik Il Giornale.

Islamska država je v nedavnem videu zagrozila, da bo zavzela Rim. Poveljnik švicarske garde Cristoph Graf je dejal, da so gardistom zato ukazali večjo opreznost - naj opazujejo, kako se gibljejo ljudje. »Več kot to ne moremo narediti,« je dejal.

Poudaril je tudi pomembnost obveščanja, da bi preprečili morebitne napade. »Kar se je zgodilo v Parizu, bi se lahko zgodilo tukaj in tega ni mogoče preprečiti brez natančnih informacij,« je dejal Graf.

O svojem imenovanju za poveljnika švicarske garde pa je povedal: »Papež me je vprašal, ali sem pripravljen, in bi lahko rekel ne. Menim pa, da je to poslanstvo in sem odgovoril da, ker gledam na to kot na Gospodovo delo. Vem, da je treba nositi več križev, toda zaupam v Božjo pomoč.«

Na vprašanje, ali je svetega očeta strah, pa je odvrnil: »Mislim, da se papež ničesar ne boji … Lahko se zgodi karkoli, vendar vidite, da se ne boji.«

O prihodnosti švicarske garde je poveljnik dejal, da bo najverjetneje težko dobiti nove člane – to bo odvisno od položaja v Cerkvi in vere ter od vprašanja rodnosti.

Švicarsko gardo je leta 1506 ustanovil papež Julij II. Prva velika preizkušnja zanjo je nastopila 6. maja 1527 med plenjenjem Rima, ko je v boju proti četam cesarja Karla V. umrlo 147 švicarskih gardistov. Nekaj deset gardistov, ki so preživeli, je svetega očeta pospremilo na varno. V spomin na ta dan vsako leto 6. maja prisežejo novi švicarski gardisti, ki obljubijo, da bodo rimskega papeža branili z lastnim življenjem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...